U Nevesinju

'Hercegovke' uzgajaju ljekobilje i proizvode eterična ulja

Aktivnosti koje su provodili vezane su za osnaživanje žene na selu i iz toga je krenulo i veće uključivanje u organiziranje poljoprivredne djelatnosti i stavljanje žene u centar pažnje
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 15. 03. 2019. u 16:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvodnja hrane ili ljekobilja po standardima organske proizvodnje mora naći svoje mjesto na tržištu i to je jednostavno budućnost - izjavila je Aleksandra Kravić koja je s grupom žena 2012. godine osnovala udruga „Hercegovka“, čiji je cilj ohrabriti veće sudjelovanje žena u različitim procesima u Nevesinju i široj regiji.

Aktivnosti koje su provodili, kako je dodala, vezane su za osnaživanje žene na selu i iz toga je krenulo i veće uključivanje u organiziranje poljoprivredne djelatnosti i stavljanje žene u centar pažnje u tom sektoru. Radili su zasad uzgoj lavande, zatim melise, a onda su nabavili opremu za preradu tih kultura. Surađivali su s međunarodnim i domaćim donatorima koji su prepoznali njihov trud, pa su onda od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS dobili destilator za proizvodnju eteričnih ulja.

Foto: Fena / Aleksandra Kravić

''Zatim je došla na red i suradnja sa USAID/Sweden FARMA II projektom kroz koju smo osigurali nabavku sušare. Time je zaokružen proces prerade kako za sada, tako i samoniklog bilja i šumskih plodova, te prerade četinara. Sve više žena se uključivalo u proces kako su naši kapaciteti rasli'', dodala je Kravić.

S obzirom na to da udruženje ne može samostalno izaći na tržište plasman robe vrše preko pojedinih firmi koje se bave eteričnim uljima i proizvodnjom ljekobilja, u narednom periodu pokreću i plasteničku proizvodnju paradajza nakon dobrih rezultata koje su napravili kroz pilot projekt vezano za sadnju i uzgoj ove kulture. Kada je riječ o suradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom, Kravić naglašava potrebu razvoja prerade, jer se kroz ulaganje omogućava veća isplativost rada u poljoprivrednom sektoru.

Napomenula je da im je USAID/Sweden FARMA II projekta kroz nabavku sušare puno pomogao da zaokruže proces i samostalno rade preradu.

Kopirati
Drag cursor here to close