Prekomjerno zaduživanje

FTX: Novi kaos na tržištu kriptovaluta

Prema Bloomberg Billionaire Indexu, osobno bogatstvo Sama Bankman-Frieda palo je za čak 94%, s procijenjenih 14,6 milijardi dolara na 991,5 milijuna dolara u jednom danu. SBF više nije milijarder.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 11. 2022. u 21:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka kompanija Binance odustala je od kupovine konkurentske tvrtke FTX, što je izazvalo novi strmoglavi pad kriptovaluta.

Bitcoin je dosegao najnižu cijenu u gotovo dvije godine (vrijednost je pala na 15.000 dolara) jer je odustajanje od preuzimanja FTX-a uzrokovalo posljedice u cijelom sektoru.

Osnivača FTX-a Sama Bankman-Frieda (često nazivan SBF) sve do nedavno su nazivali sljedećim Warrenom Buffettom.

"Njegova kontraintuitivna strategija ulaganja ili će mu izgraditi carstvo — ili završiti katastrofom", naslovnica je magazina Fortune iz kolovoza ove godine, na kojoj se smiješi čupavi 30-godišnjak.

Bankman-Fried je tvrtku pokrenuo 2019., otprilike dvije godine nakon što je osnovana još jedna velika kripta burza – Binance. Binance je inače jedan od prvih FTX-ovih investitora.

Tijekom dvije pandemijske godine, FTX je ostvario 1,2 milijarde dolara prihoda. Tijekom posljednje runde financiranja u siječnju ove godine, FTX je procijenjen na 32 milijarde dolara, a Sam Bankman-Fried bio je najbogatija osoba na svijetu do 30 godina, s osobnim neto bogatstvom od 26,5 milijardi dolara.

S rastom FTX-a, Binance je od dobronamjernog investora postao veliki rival. U srpnju 2021., Binance je najavio da prodaje svoj udio u FTX-u. Složili su se razići za oko 2 milijarde dolara.

Kvaka je bila u tome što je Binance pristao uzeti veliki dio te isplate u obliku FTT-a, FTX-ovog vlastitog tokena koji koriste za financiranje naknada za trgovanje na svojoj platformi, prenosi Jutarnji.hr.

To samo po sebi nije bio problem sve dok suosnivač i glavni izvršni direktor Binancea, Changpeng Zhao, nije objavio na Twitteru da je SBF iznosio neutemeljene tvrdnje o Binanceu američkim regulatorima, te da će kao rezultat toga prodati svoje preostale FTT-je vrijedne 529 milijuna dolara.

Mogućnost velikog pada tržišta natjerala je ulagače da pobjegnu, a cijena FTT-a se srušila. Vrijednost valute FTX-a je pala preko 30% u jednom danu, što je izazvalo kaos na platformi i velika kašnjenja i ograničenja za investitore koji su se pokušavali povući.

Kripto mjenjačnica Binance je u srijedu ponudila preuzeti FTX-a kako bi stabilizirala tržište i spasila tvrtku i depozite svojih klijenata. No, ta je neobvezujuća ponuda trajala gotovo manje od jednog dana jer je već u četvrtak Binance je objavio da se povlači iz ugovora s FTX-om. Razlozi koje su naveli za promjenu mišljenja bili su zabrinutost zbog poslovne prakse tvrtke i zbog istrage američkih regulatora koja je u tijeku. Teksaški regulator, naime, istražuje FTX i njegovog izvršnog direktora zbog sumnje da krše zakon o vrijednosnim papirima i da je platforma uključena u prijevaru.

"Binance je osjećao da će uskoro preuzeti živu granatu i bacio ju je natrag u zadnjoj sekundi", ističe Forbes.

Sva ova drama negativno se odrazila na kripto tržište. Prema CoinDesku, vrijednost Bitcoina je pala za više od 25% u odnosu na prošli tjedan. Druge digitalne valute imale su jednako loše rezultate. Ethereum bilježi pad od 23% u proteklih pet dana, a čak je i Binanceova vlastita valuta BNB pala za više od 18% u istom razdoblju.

Prema Bloomberg Billionaire Indexu, osobno bogatstvo Sama Bankman-Frieda palo je za čak 94%, s procijenjenih 14,6 milijardi dolara na 991,5 milijuna dolara u jednom danu. SBF više nije milijarder.

"Sada se čini vrlo vjerojatnim da će FTX podnijeti zahtjev za stečaj, vjerojatno na Bahamima. Ako se to dogodi, svatko tko ima novac na platformi suočava se s dugim i vrlo neizvjesnim putem do oporavka", upozorava analitičar Axiosa Felix Salmon, koji zaključuje da je FTX ‘ubila‘ ista stvar kao i Lehman Brothers – prekomjerno zaduživanje.

Kopirati
Drag cursor here to close