Reagiranje

Autoceste FBiH: Svaka uspješna priča se pokušava pretvoriti u svoju suprotnost

Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 12. 2020. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Projekt dionice Zenica Sjever – Zenica Jug bio je do sada najzahtjevniji projekt izgradnje autoceste na Koridoru Vc, uzimajući u obzir klizišta i izuzetno kompleksne geo-morfološke karakteristike tla.

U realizaciji projekta sudjelovali su eminentni domaći i međunarodni eksperti, kao i inženjeri JP Autocesta FBiH, kako bi se pronašla optimalna trajna geo-tehnička rješenja za izgradnju dionice u datim okolnostima.

U tom procesu, domaće i strane firme koje su izvodile radove, pokazale su izuzetnu tehničku i profesionalnu sposobnost uz primjenu najsuvremenije opreme, tehnoloških procesa i sigurnosnih standarda. U spomenutim okolnostima, uspješan završetak izgradnje ove dionice autoceste, predstavlja ogroman građevinski pothvat.

Međutim, nama je jasno da u današnjem političkom ambijentu, svaka uspješna priča se pokušava pretvoriti u svoju suprotnost.

JP Autoceste FBiH je dobilo od nadzornog inženjera potvrdu o preuzimanju radova na ovoj dionici u kojoj se navodi da je izvođač izvršio radove u skladu s ugovorom, osim nekih manjih nedovršenih radova i nedostataka koji ni na koji način ne utiču na korištenje autoceste u svrhu za koju je ista namijenjena.

Ugovor za izgradnju ove dionice, pored izgradnje autoceste na Koridoru Vc, podrazumijeva uređenje pristupnih prometnica, lokalnih cesta, uključujući i most preko rijeke Bosne koji povezuje Grad Zenicu s glavnom gradskom magistralom uz pripadajući kružni tok, te se na tim pozicijama trenutno izvode radovi.

Napominjemo da potvrda nadzornog inženjera, prema FIDIC Uvjetima ugovaranja predstavlja uvjet za početak eksploatacije autoceste. Isti uvjeti ugovora također predviđaju i period u kojem se vrši monitoring svih parametara i opreme autoceste te otklanjaju eventualni nedostaci o trošku izvođača radova.

Nakon što je dionica autoceste Zenica sjever – Zenica jug puštena u promet, uočeni su određeni nedostaci na dilatacijama na mostu Klopče (jedan od sedam mostova na ovoj dionici) te je ista zatvorena za promet. JP Autoceste naložilo je otklanjanje nedostataka i dodatna testiranja opreme, zajedno sa nadzornim inženjerom, nakon čega je potvrđena ispravnost ugrađene opreme.

Nakon što smo iz medija saznali da, navodno, trebamo dobiti rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove o zabrani korištenja predmetne dionice, odlučili smo sačekati s puštanjem u promet iste. Po eventualnom dobivanju spomenutog rješenja, JP Autoceste će zauzeti stav o istom", stoji na kraju priopćenja JP Autoceste FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close