Isplata doprinosa

ZZO HNŽ-a zabrinut zbog Aluminijskog

ZZO HNŽ-a posebno brine otežano poslovanje mostarske tvrtke Aluminij i njegovih kooperanata.
Gospodarstvo / Tvrtke | 08. 11. 2018. u 15:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: ZZO HNŽ / Upravni odbor

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a ostvario je višak prihoda, međutim do kraja godine trebalo bi doći i do povećanja rashoda. Usvojeno je Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za razdoblje 01.01.do 30.09.2018. godine koje pokazuje kako su, u navedenom razdoblju, ostvareni prihodi od 101.155.787 KM i rashodi od 93.407.359 KM.

Niže izvršenje rashoda u odnosu na plan, u prva tri kvartala, iznosi 4.769.891 KM i uglavnom se odnosi na planirane projekte i tranšu kredita čija se realizacija očekuje do kraja godine i koja će dovesti do povećanja rashoda.

Drugim riječima, realizacijom nerealiziranih projekata i obveza koje će Zavod realizirati do kraja godine financijski rezultat biti će sasvim drugačiji.

ZZO HNŽ-a posebno brine otežano poslovanje mostarske tvrtke Aluminij i njegovih kooperanata.

''U proteklih devet mjeseci Zavod je ostvario višak prihoda u odnosu na planirana sredstva u iznosu od  2.978.537. U ovaj financijski rezultat uključen je cijeli iznos prihoda od redovite distribucije premije osiguranja kao i prihoda od paušalnih troškova inozemnog osiguranja koji su neusporedivo bolji u odnosu na ranija vremena. Pored navedenih prihoda na ovakav financijski rezultat utjecali su i prihodi od doprinosa zaposlenih koji su, u ovom razdoblju, viši od planskog prosjeka. Međutim, uz sve nabrojeno ne smijemo zaboraviti na rizik koji sa sobom nosi otežano poslovanje pojedinih obveznika uplate doprinosa kao što je trenutačno Aluminij d.d. i posljedično njegovi kooperanti, a što se izravno, do kraja ove godine, može negativno odraziti na prihodovnu stranu Financijskog plana“ kazao je direktor Zavoda, Rade Bošnjak.

Podsjećamo, nekada jedno od najvećih bh. poduzeća već godinama gomila gubitke zbog, kako kažu u Aluminiju, visoke cijene električne energije i sirovine. Trenutni dug Aluminija iznosi 344 milijuna maraka. Nakon što mu je 15. listopada istekao ugovor o opskrbi električnom energijom, u pitanje je došlo daljnje poslovanje Aluminija.

Vlada Federacije BiH danas donijela Odluku o odobravanju izdvajanja 1.100.000 konvertibilnih maraka iz tekuće rezerve za 2018. godinu, namijenjenih Aluminiju d.d. Mostar za plaćanje troškova angažmana revizorske kuće i za druge troškove.

Vlada FBiH vlasnik je 44 posto dionica Aluminija, 44 posto dionica je u vlasništvu malih dioničara, dok 12 posto udjela ima Vlada Republike Hrvatske. Aluminij zapošljava 900 djelatnika.

Kopirati
Drag cursor here to close