Neobjašnjivo

Zbog nepotpisanog ugovora već izgubljena dva i pol milijuna KM

Zbog nepotpisanog ugovora već je izgubljeno blizu dva i po milijuna maraka prihoda. Pedeset posto ide na račun BHRT-a, čiji radnici nemaju redovna primanja.
Gospodarstvo / Tvrtke | 01. 02. 2024. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zanimljivo, ali pitanje imenovanja novog Upravnog odbora Radio-televizije Federacije za kolege sa BHRT-a bilo je važnije od problema nepotpisivanja Aneksa ugovora s Elektroprivredom Bosne i Hercegovine, a što je uvjet za normalno poslovanje dva javna emitera.

Zbog nepotpisanog ugovora već je izgubljeno blizu dva i po milijuna maraka prihoda. Pedeset posto ide na račun BHRT-a, čiji radnici nemaju redovna primanja.

A imajući u vidu da RTV Federacije plaća i usluge, ali i kiriju BHRT-u, taj iznos je daleko veći. Zbog ovakve situacije ugrožen je rad i funkcioniranje i Radio-televizije Federacije. Podsjećamo, direktor Federalne televizije je potpisao Aneks ugovora još prije nekoliko mjeseci, a iz još neobjašnjivih razloga generalni direktor BHRT-a to nije učinio, prenosi Federalna.

No, kolege sa BHRT-a, čije su plaće u pitanju, zdravstveno i mirovinsko osiguranje, uvjeti rada i razvoj kompanije, to danas nije zanimalo, ali jeste kada će biti imenovani novi članovi Upravnog odbora Radio-televizije Federacije.

Evo odgovora:

"Zakon je jasan i on se mora poštovati, i oko imenovanja Upravnog odbora Federalne televizije, što znači da se jedan član može imenovati svake godine. Ti zakoni su donijeti ovdje u Parlamentu pod pritiskom međunarodne zajednice upravo da se ne bi dogodila nagla smjena Upravnog odbora, da ne bi došlo do politizacije Javnog servisa kao što je Federalna televizija. Dakle, mi smo za apsolutnu depolitizaciju Federalne televizije, iako smo svjedoci da postoje neki trendovi da HDZ i pojedine stranke Trojke žele da preuzmu Federalnu televiziju - ne kao javni servis već kao svoj plijen", rekao je Mahir Mešalić, šef Kluba Demokratske fronte u Zastupničkom domu FBiH.

"Problem RTVFBiH, odnosno, onoga što je dužnost Parlamenta je to što se protekla dva mandata nitko tim pitanjem nije bavio. Nisu krivi ljudi što nije sprovedena procedura od strane Parlamenta. Treba vratiti sve u zakonske okvire i u skladu sa zakonom imenovati prvo po proceduri članove Upravnog odbora onako kako zakon nalaže, a novoizabrani članovi Upravnog odbora kasnije provode dalju proceduru kada je u pitanju menadžment", istaknuo je Damir Mašić, šef Kluba SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

"Kao zastupnik u Predstavničkom domu, založit ću se da to pitanje bude najhitnije moguće stavljeno na dnevni red. Naravno, da budem potpuno jasan i otvoren, to pitanje je stvar i međustranačkih dogovora, razgovora. Naravno da će i to diktirati kompletnu situaciju", rekao je Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu FBiH.

"Nadam se da nećemo imati politička uplivanja kad je riječ o Federalnoj televiziji niti da netko gleda Federalnu televiziju kao politički plijen. To bilo strašno u kontekstu ugrožavanja medijskih sloboda na razini Federacije BiH. Neke stvari ne mogu biti politički plijen - Ured za reviziju, Federalna televizija i niz drugih federalnih institucija koje trebaju biti objektivne i maksimalno nezavisne. Postojeći zakoni na određeni način čuvaju Federalnu televiziju u kontekstu izbora članova Upravnog odbora, tako da to ne može biti jednogodišnje rješenje već se događa kroz niz godina i dobro je. Nadam se da se neće ići u pravcu izmjene zakona. Ukoliko se bude išlo u pravcu izmjene zakona koji trenutno čuvaju samostalnost Federalne televizije, onda znamo da je vjerovatno krajnji rezultat toga politička kontrola Federalne televizije. To bi dodatno značilo urušavanje federalne demokratije", poručio je Admir Čavalić, šef Kluba SBiH u Zastupničkom domu FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close