Povjerenstvo za promet i komunikacije

Zaključak sjednice: Rješavanje situacije na BHRT-u od prioritetne važnosti

Prisutni su ocijenili da će se rješenja za izlaz iz ove situacije iznaći, isključivo, zajedničkim djelovanjem ključnih i odgovornih aktera.
Gospodarstvo / Posao | 18. 01. 2024. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) u četvrtak je održana 14. (tematska) sjednica Povjerenstva za promet i komunikacije Zastupničkog doma PSBiH, na kojoj je jedina točka dnevnog reda bila "Aktualno stanje i problemi u poslovanju i funkcioniranju Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT)".

Moguća rješenja

Na sjednici, na kojoj su aktivno sudjelovanje imali i predstavnici rukovodstva BHRT-a i Radio-televizije Federacije BiH, predstavnici Samostalnog sindikata radnika BHRT-a, te predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH, razgovaralo se o aktualnoj situaciji i problemima koji opterećuju normalno funkcioniranje Javnog RTV servisa BiH, te mogućim rješenjima za financijsku održivost i nesmetan rad ove državne medijske kuće.

Iznoseći osnovne naglaske problematike i moguća kratkoročna i dugoročna rješenja pitanja statusa Javnog RTV servisa, sugovornici su ocijenili da je nezahvalna situacija BHRT-a, koja, kako je rečeno, nije nepoznata javnosti i političkim faktorima, prije svega, političko pitanje i rezultat sistemskog urušavanja temelja na kojima počiva sistem javnog RTV emitiranja u BiH.

Prioritetna važnost

Naglašavajući činjenicu da je pitanje trajnog rješavanja situacije na BHRT-u od prioritetne važnosti za BiH, prisutni su ocijenili da će se rješenja za izlaz iz ove situacije iznaći, isključivo, zajedničkim djelovanjem ključnih i odgovornih aktera. Ta rješenja bi, kako je istaknuto, išla i u pravcu poštovanja postojećih zakona ili odgovarajućih izmjena zakonskih rješenja kojima bi se riješilo pitanje prikupljanja RTV takse i pitanje raspodjele tih sredstava između javnih RTV servisa u BiH, saniranja postojećih gubitaka BHRT-a, te potenciranja odgovornosti onih koji su ovaj državni javni medijski servis doveli u ovakvo stanje.

Članovi Povjerenstva kazali su da će u punom parlamentarnom kapacitetu, a u okviru svojih nadležnosti, nastaviti raditi na stabiliziranju državnog javnog servisa, kao i poboljšanju položaja svih zaposlenih u ovoj medijskoj kući.

S tim u vezi, članovi Povjerenstva predložili su set zaključaka, koje će, nakon sistematiziranja i tehničkog sređivanja od strane Ureda tajnika Povjerenstva za promet i komunikacije Zastupničkog doma PSBiH, dati na usvajanje na narednoj sjednici Povjerenstva.

Kopirati
Drag cursor here to close