I EBU pozvao vlasti da reagiraju

Sindikati BHRT-a i RTV-a FBiH zahtijevaju potpisivanje aneksa na Ugovor o naplati RTV takse

U ovom razdoblju se očekuju rezultati rada parlamentarne komisije koja bi trebalo da u parlamentarnu proceduru uputi novi zakon o Javnom RTV sustavu Bosne i Hercegovine
Vijesti / Flash | 17. 01. 2024. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikalna organizacija BHRT-a (SO BHRT-a) i Samostalni sindikat uposlenika RTV-a Federacije BiH (SSU RTVFBiH) zajedničkim zaključcima postignutim na današnjem radnom sastanku zahtijevaju trenutno i hitno potpisivanje aneksa na dosadašnji Ugovor o naplati RTV takse, od poslovodstva BHRT-a, RTV Federacije BiH i Elektroprivrede BiH u trajanju od šest mjeseci - navedeno je u zajedničkom priopćenju upravnih odbora ovih dviju medijskih kuća.

Tim potpisivanjem bilo bi omogućeno redovno primanje plaća za radnike oba javna servisa u ovom razdoblju dogovaranja oko trajnog rješenja.

Kreativnija rješenja za servise

Razdoblje od šest mjeseci trebalo bi da bude dovoljno da poslovodstva oba javna servisa, nadležne institucije i parlamentarna tijela donesu trajna rješenja.

U ovom razdoblju se očekuju rezultati rada parlamentarne komisije koja bi trebalo da u parlamentarnu proceduru uputi novi zakon o Javnom RTV sustavu Bosne i Hercegovine. Tim zakonom trebalo bi trajno riješiti pitanje financiranja javnih servisa u Bosni i Hercegovini.

U navedenom razdoblju očekuje se i donošenje proračuna na državnoj i federalnoj razini, koji bi trebali osigurati mogućnost kreativnijih rješenja financiranja oba javna servisa do donošenja novog zakona, zaključili su sindikati BHRT-a i RTV-a FBiH.

Kontinuitet naplate

Provedba ovih zaključaka, navedeno je također, osigurat će kontinuitet naplate RTV takse u zakonskim okvirima, redovno emitiranje programa javnih RTV servisa, što je njihova temeljna zadaća. Osigurala bi također redovnu isplatu plaća u BHRT-u i RTV-u FBiH, postizanje atmosfere dogovaranja i suradnje svih uključenih, kao i dovoljan vremenski okvir za postizanje trajnih rješenja.

Ovi zaključci upućeni su poslovodstvima RTV-a Federacije BiH, BHRT-a i Elektroprivrede BiH te Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara BiH, priopćili su upravni odbori sindikata ovih dviju medijskih kuća.

EBU pozvao vlasti

Generalni direktor Europske radiodifuzne unije (EBU), Noel Curran, uputio je danas pismo čelnicima Trojke ( premijeru FBiH i državnim ministrima) vezano za problem financiranja BHRT-a.

Čelnik vodeće europske alijanse javnih medijskih servisa, izrazio je u ime EBU-a zabrinutost zbog ozbiljnih prijetnji budućnosti njihovog člana BHRT-a (Radiotelevizije Bosne i Hercegovine).

"Razumijemo složenost situacije u Bosni i Hercegovini i dugogodišnje teškoće s kojima se BHRT suočava u vezi s prikupljanjem sredstava koja joj se duguju i pripadaju. Međutim, imperativ je da budemo mogli hitno pronaći dugoročno rješenje za probleme financiranja BHRT-a", naglasio je u pismu.

Istaknuo je da Javni medijski servis igra nezamjenjivu ulogu u društvu u promoviranju demokratske rasprave, podržavanju društvene kohezije i jačanju javnog morala u teškim vremenima.

Adekvatan i stabilan proračun

"Za ispunjavanje ove uloge neophodan je adekvatan i stabilan proračun. Molimo vas da pomognete u pronalaženju održivog rješenja za probleme financiranja BHRT-a i zaštitite njegovu budućnost. Zakoni koje je donijela država Bosna i Hercegovina potvrđuju da je država odgovorna za osiguranje održivog financiranja i nezavisnog rada emitera."

Curran je izrazio spremnost da EBU doprinese raspravi na nacionalnoj razini, te pomogne u pronalaženju rješenja za složenu situaciju financiranja.

"U vremenima kada je ključan pristup vijestima i informacijama od povjerenja, moramo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo i sačuvamo rad javnih servisa poput BHRT-a i imam povjerenja u vašu podršku po ovom pitanju", stoji u pismu upućenom Nerminu Nikšiću, Edinu Forti i Elmedinu Konakoviću.

Kopirati
Drag cursor here to close