Odluka suda

Zamrznuta Volkswagenova imovina u Rusiji

U sudskim podnescima GAZ je rekao da je Volkswagenov pokušaj izlaska s ruskog tržišta ugrozio njihove interese i da traži 15.6 milijardi rubalja (201.3 milijuna dolara) odštete zbog raskinutog ugovora.
Gospodarstvo / Tvrtke | 21. 03. 2023. u 18:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski sud je zamrznuo svu Volkswagenovu imovinu u Rusiji, javlja Reuters, a prenosi Index.hr. Volkswagen je, zajedno s drugim stranim proizvođačima automobila, obustavio poslovanje u Rusiji prošle godine nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Ruski proizvođač automobila GAZ, s kojim je ugovorena proizvodnja Volkswagenovih vozila u njegovoj tvornici u Nižnjem Novgorodu, pokušao je zaustaviti bilo kakvu prodaju imovine u sklopu tužbe nakon što je Volkswagen raskinuo proizvodni ugovor u kolovozu.

U sudskim podnescima GAZ je rekao da je Volkswagenov pokušaj izlaska s ruskog tržišta ugrozio njihove interese i da traži 15.6 milijardi rubalja (201.3 milijuna dolara) odštete zbog raskinutog ugovora.

Ruski sud u ponedjeljak je pristao zamrznuti svu Volkswagenovu imovinu u Rusiji dok traje spor s GAZ-om, pokazali su sudski dokumenti, što je dodatno otežalo Volkswagenove pokušaje gašenja poslovanja u Rusiji.

Uskoro se povlači i Škoda

Volkswagenova ruska podružnica rekla je da je iznenađena tužbom i da je njihovo partnerstvo "završilo prema zajednički dogovorenim uvjetima". "Svjesni smo tvrdnji GAZ-a i upoznati smo s cijelom situacijom", stoji u izjavi za Reuters.

Također se navodi da je Volkswagen u procesu podnošenja zahtjeva ruskim državnim tijelima za odobrenje prodaje svog udjela u ruskom ogranku tvrtke, uključujući i tvornicu u Kalugi s više od 4000 radnika, kako kažu, ruskom investitoru od povjerenja.

Ranije ovog tjedna češki proizvođač automobila Škoda Auto, dio Volkswagen grupe, rekao je da je u završnoj fazi dogovora o prodaji svoje ruske imovine. Moskva nalaže da tvrtke iz "neprijateljskih" zemalja, onih koje su uvele sankcije Rusiji, moraju dobiti odobrenje vladine komisije za prodaju bilo koje ruske imovine.

Ruska automobilska industrija teško pogođena zbog rata

Strani ulagači strahuju da bi Rusija mogla poduzeti mjere za nacionalizaciju strateške imovine otkako su uvedena ograničenja prodaje. Prošlog srpnja predsjednik Vladimir Putin izdao je dekret o preuzimanju pune kontrole nad plinskim i naftnim projektom Sakhalin-2 na dalekom istoku Rusije, efektivno preuzevši gotovo 50% projekta od Shella i dviju japanskih kompanija.

Ostali vodeći zapadni proizvođači automobila napustili su rusko tržište. Prošle godine francuski Renault prodao je svoj većinski udio u Avtovazu ruskom državnom subjektu za simboličnu naknadu od jednog rublja, čime je efektivno otpisao imovinu koju je prethodno procijenio na 2.2 milijarde eura.

Ruska automobilska industrija jedna je od najteže pogođenih odlukom Moskve da pošalje desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u veljači prošle godine. Prethodno se oslanjajući na zapadna ulaganja, opremu i dijelove, proizvodnja automobila prošle je godine pala za 67% - na najnižu razinu od raspada Sovjetskog Saveza.

Kopirati
Drag cursor here to close