Traži se isprika

UNIS spreman na sud: Imamo jasne dokaze da Barbarić govori neistine

Tvrtka je reagirala na Barbarićevo gostovanje 23. siječnja na Radio Areni navodeći kako skreću ''pozornost na izjave u kojima ste se dotakli UNIS Telekomunikacija d.d. Mostar i pritom naveli niz neistina''.
Gospodarstvo / Tvrtke | 26. 01. 2023. u 13:11 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Potpuno je neosnovan, pa i zlonamjeran, zaključak da daljnju suradnju niste nastavili radi neispunjavanja ugovornih obveza od strane našeg mandanta'', poručio je UNIS Telekom putem odvjetničkog ureda vršitelju dužnosti direktora JP Mostar Parking, Ivanu Barbariću, kojeg pozivaju da javno iznese dokaze o kojima govori ako su njegove tvrdnje istinite.

Pored toga, UNIS Telekom je poručio kako nemaju namjeru niti će javno iznositi bilo kakve informacije iz poslovne korespondencije i sporazuma između dvaju društava.

Jasni dokazi

''Naš mandant isto neće učiniti neovisno o činjenici što bi na taj način jasno dokazali kako su Vaše tvrdnje iznesene dana 23.1.2023. godine neistinite i potpuno neosnovane'', navedeno je u pismu.

Tvrtka je reagirala na Barbarićevo gostovanje 23. siječnja na Radio Areni navodeći kako skreću ''pozornost na izjave u kojima ste se dotakli UNIS Telekomunikacija d.d. Mostar i pritom naveli niz neistina''.

''Komentirajući poslovni odnos između UNIS Telekomunikacija d.d. i javnog poduzeća čiji ste direktor, iznijeli ste u javnost niz informacija kojima ste povrijedili temeljna načela poslovne etike. Bez obzira na činjenicu kako je poslovni odnos između UNIS Telekomunikacija d.d. i JP "Mostar parking" d.o.o. okončan dana 30.09.2022. godine, naš mandant i dalje se smatra vezanim istom tom etikom'', navodi UNIS Telekom.

''Neistinite su Vaše tvrdnje kako spomenuti poslovni odnos nije nastavljen krivnjom UNIS Telekomunikacija d.d., odnosno iz razloga što naš mandant navodno nije prenio sustav razvijen za JP "Mostar parking" na infrastrukturu istog. Neistinita je Vaša tvrdnja kako je od našeg mandanta takvo što ikada zatraženo'', navela je tvrtka.

Javna isprika

U pismu dostavljenom mostarskom javnom poduzeću navodi se i kako je direktoru sadržaj već sporazuma poznat, kao i to da su ''od strane UNIS Telekomunikacija d.d. ispunjene sve obveze preuzete istim''.

''Ukoliko imate ikakve dokaze za vaše tvrdnje, ovim vas putem pozivamo da ih i javno objavite. Nadalje, podsjećamo kako našem mandantu nije poznato zbog čega javno poduzeće čiji ste direktor nije preuzelo aplikaciju nakon isteka razdoblja na koje je zaključen sporazum o poslovnoj suradnji. Naposljetku, to predstavlja Vašu poslovnu odluku, za koju Vi snosite odgovornost i koja za UNIS Telekomunikacije d.d. u konačnici i nije sporna. Međutim, spornim smatramo činjenicu kako u medijski prostor iznosite neistine, dovodeći u pitanje poslovnu etiku i stručne kompetencije našeg mandanta. Spornim smatramo i to što se time narušava poslovni ugled našeg mandanta i stvara javna predodžba kako je UNIS Telekomunikacije d.d. poslovno neodgovorno društvo koje ne izvršava svoje obveze'', navodi se u pismu odvjetnika upućenom uime UNIS-a.

Tvrtka tvrdi da je Barbarić medijskim istupom, grubo narušio načela poslovne etike, pokušao naštetiti poslovnom ugledu UNIS Telekomunikacija d.d. Mostar te zahtijevaju da u roku od 10 dana izda javni demanti te se javno ispriča.

Argumenti i tvrdnje

''Ukoliko se oglušite na ovaj podnesak, bit ćemo prisiljeni u ime našeg mandanta zadovoljštinu potražiti u sudskom postupku protiv Vas osobno, u kojemu, kako ste i sami svjesni, svi argumenti leže na strani našeg mandanta'', navodi UNIS Telekom.

Barbarić je u radijskoj emisiji, iako je javnost očekivala obraćanje na press-konferenciji kao što i priliči javnom poduzeću, rekao kako kada ''partnerska firma ne ispuni ugovor kako stoji ugovorno, naša je jednostavna odluka poslovna bila ne nastavljamo suradnju s tom tvrtkom i pretpostavili smo da će se dogoditi ono što se dogodilo''.

"U ugovoru jasno piše da je Mo Parking vlasnik sustava koji se napravi za Mostar parking i da se Mostar parking odriče prava prodaje tog sustava trećim stranama, ali zadržava vlasništvo nad inačicom softvera, a da se on treba prebaciti na infrastrukturu Mo parkinga, a to nije napravljeno. Mi ne znamo zašto, iako smo poslali zahtjev da se to napravi. Vrlo je jasna poslovna odluka da idemo prema onome što će koristiti tvrtki i poslovanju, da se ne ugrozi poslovanje. Odgovor nismo dobili zašto je to tako, suradnja je prekinuta, mi smo već podignuli novi sustav, a sve ostale stvari će biti rješavane na drugim instancama", ispričao je Barbarić.

Sapunica

Međutim, u spomenutom ugovoru se navodi kako će vlasnik parking sustava, nakon potpune izrade, biti Mostar Parking te se definiraju prava jedne i druge strane. Sustav, izrađen i ponuđen potpuno besplatno, čiji su poslovni podaci ugovorom proglašeni poslovnom tajnom i to na pet godina, Mostar Parking nije preuzeo bez objašnjenja, a nakon što je istekao rok iz ugovora UNIS Telekom ga je prestao održavati. Potom je mostarsko poduzeće objavilo da rade na novom sustavu, ali je on urađen bez objavljene javne nabavke.

Tu je nastao kaos u sustavu jer se parking nije mogao plaćati osim na parkirnim automatima što je dovelo do negodovanja građana koji smatraju da su prevareni.

Uz to, pojavile su se i informacije o tome da je poduzeće direktoru i nekim osobama izdavalo besplatne karte što je nezakonito.

Sapunica oko mostarskog parkiranja, koje još uvijek ne iznosi brojke o kupljenim kartama i zaradi – a prema nekim informacijama radi se oko čak 3 milijuna KM - će se nastaviti.

Kopirati
Drag cursor here to close