Revizija pročešljala

Tradicionalno 'malinarenje': FUCZ opremu nabavljao iz kataloga 'određenih' firmi

Tražene karakteristike za nosila čamca odgovaraju karakteristikama artikla 'Tyromont AKJA 2150 COMBI' koji je dostupan na web-shopu dobavljača za 7.574 KM, a isti je ponuđen i fakturiran Upravi po cijeni od 10.573 KM
Gospodarstvo / Tvrtke | 22. 09. 2020. u 16:44 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) tijekom prošle godine provela je netransparentne, i zakonu protivne, javne nabave. Uprava je, između ostalog, milijunske kupovine nabavljala iz kataloga određenih firmi, utvrđeno je revizorskim izvještajem.

Tijekom 2019. godine FUCZ je planirao nabavu helikoptera za zaštitu i spašavanje tip Bell 206 L1 Long Ranger, vrijednog dva i pol milijuna maraka. Helikopter nije nabavljen jer je nabava, odlukom Vlade FBiH iz 2016., trebala biti provedena u suradnji s Federalnom upravom policije, a s kojom tri godine poslije FUCZ nije potpisao ugovor.

Kupovina iz kataloga

Odlukom od 23. rujna 2019. godine direktor je pokrenuo postupak javne nabave roba — sredstva i oprema za potrebe Federalne specijalizirane jedinice za potrage i spašavanje u ljetnim i zimskim uvjetima, kojom je definirao rok za provođenje postupka od 120 dana, na osnovu Odluke Federalnog stožera o nabavci od 14. svibnja 2019. godine. Odlukom je definirana procijenjena vrijednost nabave od 900.00 KM.

Obavještenje o nabavci objavljeno je na portalu javnih nabava 7. listopada 2019. godine, tendersku dokumentaciju je preuzeo 31 potencijalni ponuđač, a ponudu je dostavio samo 'AQUABALKAN' d.o.o. Konjic. Uprava je, navode revizori, zaključila Ugovor 30. prosinca 2019. godine u vrijednosti od 899.262 KM s dobavljačem 'AQUABALKAN' d.o.o. Konjic nakon okončane procedure, a opremu je zaprimila 27. veljače 2020. godine. Plaćanje je izvršeno u travnju 2020. godine, a nabava je uvrštena u Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2020. godini.

Uvidom u tendersku dokumentaciju revizori su konstatirali da artikli traženih tehničkih specifikacija odgovaraju artiklima proizvođača koje prodaje navedeni dobavljač. Kao primjer navode planinska nosila s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama nosila 'Mountain Stretcher LIGHT' proizvodača 'Tyromont Alpin Technik GesmbH'; 50 baterijskih čeonih lampi s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama lampe 'PIXA 3R' proizvođača 'Petzl International', 12 modularnih šatora na napuhivanje s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama šatora 'GTX-44' proizvodača 'GUMOTEX coating' s.r.o.; jedan modularni šator na napuhivanje s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama šatora 'MHHF-3' proizvođača 'GUMOTEX coating', s.r.o., za koji je čak navedeno moguća boja: crvena ili sivozelena (u katalogu proizvođača kao moguće boje navedene: 'crvena' i 'vojničko-zelena').

Čamac samo za FUCZ 3 tisuće KM skuplji

Također, za jedan artikl (čamac nosila) značajno je istaknuti jer tražene karakteristike odgovaraju karakteristikama artikla 'Tyromont AKJA 2150 COMBI' koji je dostupan na web-shopu dobavljača za 7.574 KM, a isti je ponuđen i fakturiran Upravi po cijeni od 10.573 KM.

Nadalje, predviđeno je dostavljanje uzoraka uz ponudu, ali za modularne šatore na napuhivanje bilo je potrebno dostaviti jedan šator na napuhivanje od 40 do 42 metara četvornih, a on ne može biti reprezentativni uzorak za šator tražene unutrašnje površine 159 m2, koji bi se trebao sastojati od pet modula i imati ulaz za ljude i ulaz za kamione.

S obzirom na to da je nabavu opreme Federalni stožer civilne zaštite odobrio u svibnju 2019. godine i sredstva za nabavu su predviđena iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreće u 2019. godini te nije bilo izmjena Plana javnih nabava i Plana korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2019. godini glede ove nabave, smatramo da Uprava nije poduzela adekvatne aktivnosti na blagovremenoj realizaciji nabavke.

Ponovno konjičkoj tvrtki

Direktor je Odlukom od 23. rujna 2019. godine pokrenuo postupak javne nabave roba - sredstva oprema za potrebe Federalne specijalizirane jedinke za spašavanje na vodi, na osnovu Odluke o nabavci Federalnog stožera od 14. svibnja 2019. godine. Odlukom je definirana procijenjena vrijednost nabave 349.113 KM. Obavještenje o nabavci objavljeno je na portalu javnih nabava 7. listopada 2019. godine, ispravka obavještenja 13. studenog 2019. godine sa izmijenjenim specifikacijama za jedan artikl (planinska nosila).

Tendersku dokumentaciju su preuzela 32 potencijalna ponuđača, a ponudu je dostavio samo jedan, 'AQUABALKAN' d.o.o. Konjic. Uprava je nakon okončane procedure zaključila Ugovor u vrijednosti od 355.929 KM s dobavljačem 'AQUABALKAN' d.o.o. Konjic 30. prosinca 2019. godine, a oprema je isporučena u skladu s ugovorom, za koju je sačinjen Zapisnik o prijemu 31. prosinca 2019. godine.

Pregledom tenderske dokumentacije konstatirali smo da artikli traženih tehničkih specifikacija odgovaraju artiklima proizvođača koje prodaje ovaj dobavljač. Kao primjer navodimo sljedeće: 50 komada suhih odijela s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama odijela 'HIKO SAFETV' proizvođača 'HIKO SPORT' s.r.o.; 50 vodonepropusnih lampi s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama čeone lampe 'DUO Z2' proizvođača 'Petzl Internationar'; deset komada vodootpomih stanica s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama stanice 'MOTOTRBO P4601e' proizvođača 'Motorola', Planinska nosila s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama artikla 'UNIVERSAL STRETCHER UT 2000' proizvođača 'Tyromont Alpin Technik GesmbH'.

Konjička firma za konjičke ronioce

Odlukom od 23. rujna 2019. godine direktor je pokrenuo postupak javne nabave roba - sredstva i oprema za potrebe službe za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom Sportsko-rekreativni klub 'Neretva' Konjic, na osnovu Odluke o nabavci Federalnog stožera od 14. rujna 2019. godine. Odlukom je definirana procijenjena vrijednost nabave: 98.100 KM. Obavještenje o nabavci objavljeno je na portalu javnih nabavki 7. rujna 2019. godine.

Tendersku dokumentaciju je preuzelo 26 potencijalnih ponuđača, a ponudu je dostavio samo jedan: 'AQUMMLKAN' d.o.o. Konjic. Uprava je zaključila Ugovor u vrijednosti od 97.981 KM s dobavljačem 'AQUABALKAN' d.o.o. Konjic 27. prosinca 2019. godine, nakon okončane procedure, a oprema je isporučena u skladu s ugovorom i sačinjen je Zapisnik o prijemu 31. prosinca 2019. godine.

Pregledom tenderske dokumentacije konstatirali su da artikli traženih tehničkih specifikacija odgovaraju artiklima proizvođača koje uvozi i prodaje navedeni dobavljač. Kao primjer navodimo sljedeće: jedan rafting čamac s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama čamca 'RAFT SILVER CLOUD 465 RA 3236' proizvođača 'Aquadesign', četiri kanua s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama 'Gumotex BARAKA' proizvođača 'GUMOTEX coating', s.r.o.; četiri desendera s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama desendera „I'D S" proizvođača 'Petzl Internationar', za koje je čak navedena moguća boja: žuta ili crna (kao u katalogu proizvođača).

Ima li penala u FUCZ-u?

Nabavljena je računalna oprema i oprema za prijenos podataka i glasa nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave koji je direktor pokrenuo Odlukom od 19. travnja 2019. godine. Odlukom je definirana procijenjena vrijednost nabave: 100.000 KM. Uprava je zaključila Ugovor u vrijednosti od 99.988 KM s dobavljačem 'Telegroup' d.o.o. Sarajevo 16. kolovoza 2019. godine, nakon okončane procedure, a oprema je isporučena u skladu s ugovorom i sačinjen je zapisnik o prijemu 18. rujna 2019. godine.

Pregledom tenderske dokumentacije konstatirali su da artikli traženih tehničkih specifikacija odgovaraju artiklima proizvođača koje prodaje navedeni dobavljač. Kao primjer navode: projektor od 12.000 lumena s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama projektora 'EB-1.1500' i projektor od 8.000 lumena s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama projektora 'EB-L1300U' proizvođača 'Seiko Epson Corporation'.

Nabavljena je oprema za prijenos podataka i glasa i dron s termalnom kamerom. Postupkom javne nabave koji je direktor pokrenuo Odlukom od 19. travnja 2019. godine. Odlukom je definirana procijenjena vrijednost nabave: 60.000 KM. Ugovor u vrijednosti od 59.903 KM zaključen je s dobavljačem 'IMTEC', d.o.o. Sarajevo 26. srpnja 2019. godine, nakon okončane procedure, a oprema je isporučena u skladu s ugovorom i sačinjen je Zapisnik o prijemu 15. listopada 2019. godine.

I dronovi iz kataloga

Pregledom tenderske dokumentacije konstatirali su da artikli traženih tehničkih specifikacija odgovaraju artiklima proizvođača koje prodaje navedeni dobavljač. Kao primjer navode: dron (bespilotna letjelica) s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama letjelice 'M200 Aircraft' i termalna kamera s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama kamere 'Zenmuse XT' proizvođača 'Dajiang Innovations Technology Co., Ltd iD11'.

''Shodno navedenom, tehničke specifikacije iz tenderske dokumentacije nisu svim ponuđačima omogućile jednak i nediskriminirajući pristup u nadmetanju, u skladu s članom 54. Zakona o javnim nabavama (za provedene postupke javnih nabava za koje su zaključeni ugovori u ukupnom iznosu od 1.303.482 KM), s obzirom na to da artikli traženih tehničkih specifikacija odgovaraju artiklima proizvođača, koje uvozi, i prodaje odabrani dobavljač'', stoji u revizorskom izvještaju.

Vojna oprema (ronilačka oprema), potom, nabavljena je u iznosu od 99.977 KM na osnovu ugovora zaključenog 30. siječnja 2019. godine s dobavljačem 'KM TRADE' d.o.o. Visoko i ugovorena je isporuka najkasnije 60 dana od dana potpisivanja ugovora. Ugovorom je definirano da Uprava zadržava pravo naplate penala u iznosu od 1,6 za svaki dan zakašnjenja od vrijednosti robe ukoliko dobavljač ne isporuči robu u ugovorenom roku.

Kašnjenje od skoro dvije godine

Uvidom u dokumentaciju konstatirali su da je vršena sukcesivna isporuka i da je Zapisnik o primopredaji sačinjen 29. svibnja 2019. godine, a sredstva fakturirana 30. svibnja 2019. godine. Konstatirano je kašnjenje od 59 dana.

Ugostiteljska oprema (dvije poljske kuhinje) nabavljena je u iznosu od 99.724 KM po Ugovoru zaključenom s dobavljačem 'A&D COMPANY' d.o.o. Kakanj. Ugovor s dobavljačem potpisan je 17. prosinca 2018. godine i ugovorena je isporuka najkasnije 60 dana od dana potpisivanja. Ugovorom je definirano i to da Uprava zadržava pravo naplate penala u iznosu od 0,1. za svaki dan kašnjenja od vrijednosti robe ukoliko dobavljač ne isporuči robu u ugovorenom roku. Konstatirano je kašnjenje od 195 dana.

Nabava usluga instalacije stacioniranih radio primopredajnika za rad u avio opsegu (19.890 KM) izvršena je po ugovoru zaključenom 25. prosinca 2017. godine s dobavljačem 'EDING TELECOM' d.o.o. Sarajevo i definiran je rok najkasnije 45 dana od dana potpisivanja ugovora.

Uprava je nakon godinu dana (24. prosinca 2018. godine) dostavila obavještenje da će se poslovi realizirati tijekom 2019. godine jer u 2018. nije uspjela osigurati lokacije za montažu zbog niza okolnosti na koje nije mogla neposredno uticati, te da se očekuje stjecanje preduvjeta početkom 2019. godine i da će obavijestiti dobavljača.

Avansni eksploziv

Nabavka je realizirana tek u studenom 2019. godine, kada je sačinjen i zapisnik o primopredaji radova. Konstatirano je da Uprava nije osigurala sve potrebne preduvjeti prije provedbe nabave i zbog toga je došlo do kašnjenja od 23 mjeseca.

Autogume su nabavljene u iznosu od 55.223 KM na osnovu zaključenog ugovora s dobavljačem 'UNITRADE' d.o.o. Ljubuški. U prezentiranom ugovoru nije naveden datum zaključenja ugovora, a u lzvještaju o vrijednosti pojedinačnih ugovora za sve dobavljače kao datum zaključenja naveden je 13. kolovoza 2019. godine. Ugovoreno je da će dobavljač robu isporučiti najkasnije 30 dana od dana potpisivanja ugovora. Međutim, prema zapisniku Uprave o prijemu roba, isporuka je izvršena 5. listopada 2019. godine, sa kašnjenjem od 23 dana.

Nabava 100 kg plastičnog eksploziva u Iznosu od 16.965 KM izvršena je na osnovu ugovora koji je dobavljač 'KM TRADE' d.o.o. Visoko potpisao 30. studenom 2018. godine, a datum potpisa Uprave nije naveden. Ugovorena je isporuka najkasnije 30 dana od dana potpisivanja ugovora. Međutim, 26. prosinca 2018. godine (prije isteka roka) Uprava je sačinila službenu zabilješku u kojoj je navedeno da nije na vrijeme osigurala Rješenje nadležne Policijske uprave za nabavu eksploziva i da je Rješenje dostavljeno Upravi 24. prosinca 2018. godine. Također, Uprava je službenom zabilješkom konstatirala da dobavljač nije u mogućnosti isporučiti i fakturirati traženu robu do 31. prosinca 2018. godine i da se fakturira avansno, uz dostavu bankovnog jamstva na cjelokupan iznos avansne uplate (16.965 KM).

Faktura za plastični eksploziv ispostavljena je 20. ožujka 2019. godine, kada je izvršen i prijem robe. S obzirom na to da je Uprava zaprimila Rješenje nadležne Policijske uprave prije isteka roka isporuke, smatramo da nije opravdano odgođena isporuka robe i da dobavljaču nisu obračunati penali za kašnjenje od 79 dana.

Kašnjenje s nabavama

Rezervni dijelovi za vozila u iznosu od 13.765 KM nabavljeni su na osnovu ugovora zaključenog 16. travnja 2019. godine s dobavljačem 'DRR Auto', d.o.o. Kiseljak, kojim je definirano da će dobavljač robu isporučiti najkasnije 15 dana od dana potpisivanja ugovora. Međutim, isporuka je izvršena 15. svibnja 2019. godine, sa kašnjenjem od 14 dana.

Shodno navedenom, tvrde revizori, Uprava nije racionalno i blagovremeno planirala i pokretala postupke nabave, imajući u vidu da je za neke nabavke bilo potrebno osigurati određene preduvjete kako bi se realizirale u skladu s ugovorima.

''Uzevši u obzir da se radi o javnim sredstvima i da su proračunski korisnici odgovori za učinkovito i ekonomično raspolaganje proračunskim sredstvima, smatramo da nije opravdano da dobavljačima nisu obračunati penali, kako je omogućeno zaključenim ugovorima'', mišljenja su revizori.

S obzirom na to da je ugovorena i izvršena avansna isplata značajnog iznosa sredstava i da se radi o javnim sredstvima, smatraju da bi bilo primjereno da je s dobavljačem ugovorena garancija za uredno izvršenje ugovora, posebno ako uzmemo u obzir da za vrijeme isplate prve tranše dobavljaču Uprava još nije bila nabavila obaveznu opremu i rezervne dijelove za žirokoptere.

Diskriminiranje ponuđača

''Konstatirali smo i to da je izvršena nabavka redovnih servisa i opravki vozila od dobavljača 'BUNJO' d.o.o. Sarajevo u ukupnom iznosu od 16.815 KM putem 21 izravnog sporazuma i od dobavljača 'AC QUATTRO' d.o.o. Sarajevo u ukupnom iznosu od 17.167 KM putem 22 izravna sporazuma. Također, izvršena je nabava materijala i usluga opravki i održavanja opreme putem 12 izravnih sporazuma za iznos od 20.454 KM od dobavljača 'MANKO VELEMOTOR' d.o.o. Sarajevo'', objavljeno je.

Shodno navedenom, konstatirali su da je Uprava vršila nabave materijala i usluga opravki i održavanja opreme i vozila putem više izravnih sporazuma u slučaju istovrsnih i srodnih roba i usluga, te ne možemo potvrditi da je pravilno izabrana vrsta postupka, kao ni da je vrijednost nabavke procijenjena u skladu sa Zakonom.

Načini na koje je FCUZ provodio javne nabave, po revizorima, nisu bile sukladne propisima.

''U vezi s provođenjem postupaka javnih nabava, konstatirali smo da kod određenih postupaka tehničke specifikacije iz tenderske dokumentacije nisu svim ponuđačima omogućile jednak i nediskriminirajući pristup u nadmetanju; nisu obračunati i naplaćeni penali u slučajevima kada su stvoreni preduvjeti; nisu u svim slučajevima osigurati potrebni preduvjeti za realizaciju nabave; nije pravilno procijenjena vrijednost nabavke, niti je odabrana adekvatna vrsta postupka. Također, osnovni elementi zaključenih ugovora nisu objavljeni na stranici Uprave, u skladu s članom 75. Zakona o javnim nabavama. S obzirom na navedeno, postupci javnih nabava nisu u svim slučajevima provedeni u potpunosti u skladu s procedurama propisanim Zakonom o javnim nabavama, niti su dosljedno ispoštovane odredbe zaključenih ugovora'', stoji u revizorskom izvještaju za 2019. godinu.

Podsjećamo, upravo zbog javnih nabava, kada je FUCZ nabavu respiratora povjerio poljoprivrednoj tvrtki 'Srebrena malina', u bh. javnosti se krenulo problematizirati poslovanje i trošenje javnog novca domaćih institucija.  

Kopirati
Drag cursor here to close