Održana sjednica

FUCZ: Nema uvođenja novih mjera, ali posebno pratimo situaciju u jednoj županiji

Najveći broj novozaraženih u ovom trenutku imamo u Tuzlanskoj županiji. Nešto manje u Unsko-sanskoj županiji i Kanton Sarajevo, kao i u SBŽ, dok veći broj županija nema novozaraženih.
Vijesti / Flash | 15. 06. 2020. u 21:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) danas je u Sarajevu održala sjednicu, na kojoj se, između ostalih, razgovaralo i o epidemiološkoj situaciju i borbi protiv koronavirusa.

Mustafa Kadribegović, koji je na čelu FUCZ zamijenio suspendiranog Fahrudina Solaka, u razgovoru za Radiosarajevo.ba analizrao je trenutnu situaciju po županijama, većem broju zaraženih, te što se radi sa 80 respiratora koji "trunu" u skladištu Federalne uprave CZ-a.

"Bilo je mnogo točaka dnevnog reda pred članovima. Važne informacije su dane na znanje i bit će predmet opservacija svih članova. Na sljedećoj sjednici će članovi dostaviti informaciju i u formi izvještaja će ići na Vladu Federacije BiH", kaže Kadribegović.

On je dodao da je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i član Federalnog stožera civilne zaštite, upoznao sve članove sa stanjem u FbiH, dodajući da je situacija pod kontrolom.

"Najveći broj novozaraženih u ovom trenutku imamo u Tuzlanskoj županiji. Nešto manje u Unsko-sanskoj županiji i Kanton Sarajevo, kao i u SBŽ, dok veći broj županija nema novozaraženih. Pratimo situaciju u TŽ, gdje se pojavilo više od 100 novozaraženih osoba i to je prioritet. Kako nam je Pehar kazao 29 osoba je trenutno hospitalizirano, nijedan nemamo teži slučaj da je neko na respiratoru", dodao je Kadribegović.

Novi lider FUCZ-a je dodao da je Jelka Milićević, zapovjednica Federalnog stoera civilne zaštite, iznijela stav da se, po svemu sudeći, zdravstveni sustav može bez problema nosi s trenutnom epidemioliškom situacijom.

"Po tom pitanju iz Kriznog stožera FBiH, neće biti novih mjera. Mi, kao federalni stožer CZ-a, se možemo aktivirati ako bude potrebno. Stanje je takvo da po ocjeni doktora Pehara nema potrebe da se određene mjere poduzimaju, i mi smo suglasni svi bili", podvukao je Kadribegović.

On je naglasio da je rizik prepoznat krajem svibnja kada je izglesan prijedlog ukidanja stanje nesreće.

"Mi znamo da se se kao država nećemo moći izolirati, ali treba držati da je sve pod kontrolom. Nošenje maski, distanca, pranje ruku i rukovanje staviti ponovo u fokus. Takve naredbe nisu ni prestale, samo su se građani opustili. Molim ih sve, ovom prilikom, da se nastave pridržavati mjera koje smo izdali s početka dolaska pandemije koronavirusa u BiH", isteknuo je Kadribegović.

Na kraju je za Radiosarajevo.ba otkrio da Federalni stožer CZ-a nije usvojio prijedlog raspodjele respiratora koji je bio na dnevnom redu.

"Njih 80 je i dalje u skladištu Federalne uprave CZ-a. Pokušavamo naći rješenje. To je apsurdna situacija. Oni faktični nisu nikome potrebni, a mi smo stava da treba izvršiti verifikaciju i točno kazati čemu služe", kazao je Mustafa Kadribegović, koji je na čelu FUCZ zamijenio suspendiranog Fahrudina Solaka, u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close