Samostalni sindikat radnika komunalne privrede FBiH

Sindikati protiv toga da privatna kompanija preuzme poslove od javnih komunalnih poduzeća u Mostaru

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede FBiH oglasio se priopćenjem za javnost
Gospodarstvo / Tvrtke | 01. 03. 2023. u 22:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao interesna organizacija radnika iz 90 komunalnih poduzeća sa preko 7 000 članova, aktivno prati provođenje Odluka Gradskog vijeća Grada Mostara koje se odnose na postojeća javna komunalna poduzeća u Gradu Mostaru.

Putem obavještenja od strane predsjednika kantonalnog odbora HNK, doznali su da Gradsko vijeće Mostara planira realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva u komunalnom poduzeću Deponija d.o.o. Mostar.

Ovo poduzeće je nedavno uputilo javni poziv za izbor privatnog partnera u projektu izgradnje, rekonstrukcije, upravljanja i održavanja deponije.

Sindikat komunalne privrede FBiH, iskazuje odlučno protivljenje projektu javno-privatnog partnerstva u komunalnom poduzeću ''Deponija''.

''Dijelimo iskazanu bojazan naših sindikalista iz HNK da će uspostavom ovog projekta JPP-a, dio radnika JP Deponija, ako ne i većina, ostati bez posla na osnovu sistematizacije radnih mjesta koju će provesti novoosnovano društvo'', navode iz ovoga sindikata.

Kako su neslužbeno doznali, za javno-privatno partnerstvo se planira privatno poduzeće ALBA.

Foto: Bljesak.info / Uborak

''Smatramo da bi uvođenje privatnog poduzeća ALBA u partnerstvo sa Javnim komunalnim poduzećem ''Deponija'' dovelo u nezavidan položaj komunalna poduzeća koja se bave prikupljanjem i odvozom otpada. To je zapravo put da privatna kompanija preuzme poslove od javnih komunalnih poduzeća u Mostaru, što će u krajnjem slučaju dovesti do uništenja komunalnih poduzeća i gubitka mnogih radnih mjesta. U praksi je dokazano da projekti javno-privatnog partnerstva nisu ništa drugo nego ''puzeća'' privatizacija'', smatraju u Samostalnom sindikatu radnika komunalne privrede u FBiH.

Dodaju kako su ovakvi projekti ''zapravo u asimetriji interesa javnog i privatnog sektora, pri čemu su ciljevi javnog sektora neprofitni, dok su ciljevi privatnog sektora isključivo profitne prirode''.

Smatraju kako bi cijenu ovakvog projekta neminovno platili i sami građani Grada Mostara, sa značajnim povećanjem troškova usluga.

''Proteklih godina privatna kompanija ALBA pokušavala je na razne načine da uđe u projekte JPP u komunalnim poduzećima u Sarajevu i Tuzli. Međutim, zajedničkom odlučnošću sindikata i tadašnjih uprava poduzeća, to nije dozvoljeno. Komunalna poduzeća su nastavila da posluju sasvim dobro samostalno, uz punu podršku gradskih vlasti ovih gradova'', navodi se u priopćenju.

''Znamo da je na deponiji trenutno jedan od problema popunjenost kapaciteta deponiranja. Smatramo da je Gradsko vijeće prije nekoliko godina donijelo u najmanju ruku jednu nepromišljenu odluku kojom su J.P.Deponija Mostar proglasili regionalnom deponijom. Nakon ove odluke privatno poduzeće ALBA je tada dovozila otpad iz cijele zapadne Hercegovine u ogromnim količinama, čime je za kratko vrijeme došlo do popunjenja kapaciteta deponije, što ni blizu ne bi bio slučaj da je deponija bila određena samo za otpad iz Grada Mostara'', smatraju sindikalci.

Sindikat komunalne privrede je u potpunosti informiran i prati sve aktivnosti i odluke koje se odnose na komunalna poduzeća i njihove radnike. Apeluiraju na gradonačelnika Grada Mostara, predsjednika Gradskog vijeća, vijećnike Gradskog vijeća Grada Mostara da odustanu od odluke o uvođenju javno-privatnog partnerstva u poduzeću JP Deponija d.o.o. Mostar.

Smatraju kako bi takva odluka bi mogla imati nesagledive posljedice po komunalna poduzeća u Gradu Mostaru.

''Tražimo da se posvete realizaciji odluke o osnivanju jedinstvenog komunalnog poduzeća u Gradu Mostaru, da ne donose pogrešne odluke, da se svi aktivno uključimo, sagledamo sveukupno stanje i pomognemo poduzeće i radnike J.P. Deponija. Svim komunalnim poduzećima treba omogućiti nabavku opreme, modernizaciju i obnovu mehanizacije, poboljšavanje uvjeta rada radnika i omogućavanje naplate izvršenih usluga'', navodi se u priopćenju Sindikata.

Smatraju kako gradske vlasti Grada Mostara ne bi trebale ulaziti u sumnjive projekte sa privatnim kompanijama, te im ustupljivati poslove koja obavljaju javna komunalna poduzeća.

Sindikat radnika komunalne privrede FBiH će pratiti i aktivno se uključiti u ove probleme i svim sredstvima sindikalne borbe zaštititi naše članove u komunalnim poduzećima u Gradu Mostaru, navodi se na kraju priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close