Uz kontinuirani rast

Sarajevski aerodrom slavi 50. rođendan

Za to vrijeme, po opremljenosti i sadržajima, sarajevski aerodrom se svrstao u red najopremljenijih u ovom dijelu Europe. Promet se povećavao iz godine u godinu i onda je došao rat.
Gospodarstvo / Tvrtke | 07. 04. 2019. u 10:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Aerodrom Sarajevo

Međunarodni aerodrom Sarajevo nekad i sad bio bi najbolji način otpočinjanja priče o 50 godina tog aerodroma. I u svakom dijelu te priče, njenom početku i trajanju, njenoj sadašnjici, utkani su ljudi. Davnih pedesetih, Aerodrom Sarajevo bio je vizija nekolicine koja je tu svoju viziju krajem šezdesetih pretočila u stvarnost. 

‘’Radovi na izgradnji aerodroma su počeli 1965. i konačno 2. lipnja 1969. godine je Aerodrom Sarajevo službeno otvoren za civilni zračni promet’’, počinje svoju priču direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković. 

Podsjeća kako je Sarajevski aerodrom značio prozor u svijet i nove mogućnosti za razvoj civilnog zrakoplovstva na ovim prostorima. 

Isprva skroman promet vremenom se povećavao. Kandidatura Sarajeva za ZOI ’84 je bila poticaj za proširenje tadašnjih aerodromskih kapaciteta i novu terminalnu zgradu. Izgrađen je novi terminal, produžena pista, proširena platforma, instalirana nova oprema. 

Za to vrijeme, po opremljenosti i sadržajima, sarajevski aerodrom se svrstao u red najopremljenijih u ovom dijelu Europe. Promet se povećavao iz godine u godinu i onda je došao rat. 

Svi aerodromski kapaciteti su u potpunosti uništeni te je veliki izazov bilo osigurati prvo minimalne uvjete za pružanje osnovnih aerodromskih usluga, a zatim i realizirati projekte obnove i rekonstrukcije. 

Danas je Međunarodni aerodrom Sarajevo respektabilna kompanija s kontinuiranim rastom prometa iz godine u godinu. 

‘’Prepoznale su to mnoge aviokompanije te danas imamo povezanost s velikim brojem europskih i svjetskih metropola. Prošle godine smo opslužili više od milijun putnika što je rekordan broj od postojanja Aerodroma. Posebno želim istaknuti da bez vizije menadžmenta, a naša je vezana za stalno poboljšanje aerodromskih kapaciteta, bez jasne opredijeljenosti, bez predanog rada svih zaposlenih, ovakav rast ne bi bio moguć’’, naglašava u razgovoru za Fenu direktor Kajmaković. 

Kajmaković ističe kako 50-i rođendan dočekuju radno u punom smislu riječi jer je u tijeku realizacija projekta dogradnje, proširenja i povećanja svih aerodromskih kapaciteta kako u prostornom, tako i u tehnološkom smislu. 

Bit će osigurano dodatnih 10.000 m2 prostora jer je Međunarodni aerodrom Sarajevo dostigao i prešao razinu kapacitiranosti s postojećim terminalom (do jedan milijun putnika godišnje). 

Završetkom tih radova značajno će se povećati učinkovitost aerodroma te dodatno unaprijediti razina i kvaliteta usluga koje pružaju svojim poslovnim partnerima i korisnicima. 

Sve što se radi je u pravcu povećanja kvaliteta usluge, unaprjeđenja poslovnog ambijenta, stvaranja modernog poslovnog okruženja u skladu s europskim i svjetskim trendovima i najnovijim tehnološkim dostignućima. 

‘’Od davne 1969. kroz ovu kompaniju je prošlo mnogo zaposlenih, stjecali su radno iskustvo, usavršavali se, radili i mirovinu zaradili. Svima njima i svima nama želim sretnu godišnjicu. Želim nam još mnogo poslovnih uspjeha, novi milijun putnika u skorijoj budućnosti, nove linije i veću ponudu naših usluga’’, zaključio je direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković.

Kopirati
Drag cursor here to close