Kreševo

Koncesionar tvrdi: Imamo sve dozvole

Iz HRS-a je u siječnju priopćeno kako "u javnost curi sve više informacija o kriminalnim aktivnostima najistaknutijih kreševskih političara i njihovog poslušnog načelnika".
Gospodarstvo / Tvrtke | 10. 02. 2023. u 12:20 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo BFS Gesellschaft für Franchise--Systeme d.o.o Kreševo, kao operator postrojenja za proizvodnju živog vapna u mjestu Bjelovići b.b. Kreševo proslijedilo nam je demanti na priopćenje Hrvatske republikanske stranke objavljeno na portalu Bljesak.info 21. siječnja pod naslovom "HRS: Spremaju se optužnice i bijeg u Hrvatsku?".

Kako navode, netočno je navedeno "nelegalan rad krečane" te tvrde kako za predmetno postrojenje postoje sve potrebne dozvole, urbanistička, građevinska, upotrebna dozvola i Rješenje o okolišnoj dozvolili od 06. svibnja 2022. godine, a koju je izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Priopćenje HRS-a 

Podsjetimo, iz HRS-a je u siječnju priopćeno kako "u javnost curi sve više informacija o kriminalnim aktivnostima najistaknutijih kreševskih političara i njihovog poslušnog načelnika".

"Malverzacije, preprodaje nekretnina, zlouporaba javnih sredstava, krivotvorenje dokumenata, i ono što svi Kreševljaci vide – apsolutna privatizacija općine Kreševo, uskoro dolaze na naplatu'', objavila je Hrvatska republikanska stranka navodeći kako su na vidiku ''krah kriminalne grupe u Kreševu'' te ''uskoro optužnice i bijeg u Hrvatsku?''.

"Ukazuju na to dvije činjenice: Prva, skoro podizanje optužnice protiv Radoje Vidovića, Ankice Tvrtković i načelnika Renata Pejaka. Druga, nervozne i učestale posjete predsjednika HDZ-a Dragana Čovića svom predsjedniku županijske organizacije i saborskom zastupniku Radoji Vidoviću'', tvrdi Općinski odbor HRS-a u Kreševu. Podizanje optužnice za pronevjere teške vrtoglavih 4 milijuna KM HDZ će vjerojatno dočekati spremno", priopćili su ranije iz HRS-a.

Također je istaknuto kako HRS podržava rad Tužiteljstva i svih istražnih organa.

''Ne samo u slučaju političke korupcije, nego i korupcije u drugim slučajevima kao što je prekomjerna sječa šume, nelegalan rad krečane, nemilosrdno uništenje toka i korita rijeke Kreševke, sumnjiva prodaja općinskog zemljišta, nepotrebna izgradnja velebne policijske postaje i druge radnje poznate Kreševljacima. HRS također podržava i rad drugih političkih subjekata, pa i HDZ-a, na raščišćavanju kriminala i korupcije u ovoj općini, a posebno podržava rad nevladinih udruga koje su na svojim leđima iznijele najveći dio ove borbe. Ne želimo umanjiti ili prešutjeti doprinos na gradnji boljeg Kreševa. Istovremeno, inzistiramo da se po izvjesnom potvrđivanju optužnice Renato Pejak, nositelj 100 postotnog legitimiteta za obnašanje pozicije, povuče s mjesta načelnika i omogući raspisivanje poštenih izbora na kojima će Kreševljaci konačno dobiti pravog načelnika s ljudskim i političkim integritetom'', objavljeno je u priopćenju HRS-a.

Kreševski građanski pokret

Kako je objavljeno na portalu Antikorupcija.info prema podacima iz Ministarstva privrede SBŽ ukupan iznos dugovanja koncesionara na dan 30. studenog prošle godine iznosio je 2.804.490,93 KM.

"Jedan od dužnika je i kamenolom u Kreševu koji već godinama radi bez potrebnih dozvola i time ugrožava život i zdravlje građana. Točnije vlasnik kamenoloma Rastovice i Krčevine u Kreševu već godinama ne plaća naknadu za koncesiju (zadnje tri godine nije uplatio niti jednu KM) iako zakon propisuje da se ako koncesionar kasni s plaćanjem naknada za koncesiju pokreće raskid Ugovora o koncesiji", objavljeno je.

Podsjećaju da su građani Kreševa, okupljeni u neformalnu grupu Kreševski građanski pokret, u travnju 2022. godine održali sastanak s Ministarstvom privrede SBŽ, koje je potpisnik koncesijskog ugovora s firmom BFS.

"Resorni ministar Nisvet Hrnjić potvrdio im je da vlasnik kamenoloma u Kreševu ima ogromna dugovanja, da radi bez potrebnih dozvola i da je jedino rješenje raskid Ugovora o koncesiji te da ministarstvo na čijem je on čelu radi na tome. No, pokazalo se da to nije dovoljno. Da su zakulisne igre i interesi iznad elementarne logike, zakona i interesa građana", objavljeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close