Za 'samo' 98,5 %

Vlada umanjila koncesijsku naknadu koncesionaru s 10.000 KM na 150 KM

"Vlada ZDK, pogodujući koncesionaru, oštetila je budžet ZDK za desetine milijuna KM samo u 2020. godini. S prvotnih 10.000 KM po hektaru naknada je Eastern Miningu za eksploataciju ruda spuštena na 150 KM po hektaru", upozorila je Renić.
Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 01. 2022. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na prijedlog ministra Zlatka Jelića umanjila jednokratnu koncesijsku naknadu koncesionaru Eastern Mining d.o.o. Sarajevo za 98,5%.

"Vlada ZDK, pogodujući koncesionaru, oštetila je budžet ZDK za desetine milijuna KM samo u 2020. godini. S prvotnih 10.000 KM po hektaru naknada je Eastern Miningu za eksploataciju ruda spuštena na 150 KM po hektaru. Ista ta tvrtka stvara privid društveno odgovornog poslovanja tako što je dodijelila pet stipendija od 250 KM učenicima osnovne škole u Varešu. To nije ni blizu dovoljna kompenzacija za oko 70 milijuna koliko od društvenih dobara zaradi. U Varešu u najvećoj mjeri i vrše eksploataciju kad je u pitanju BiH", upozorila je zastupnica Naše stranke u Skupštini ZDK Sanja Renić.

Kako navdi Renić, na istom se lokalitetu u općini Vareš pojavila i sestrinska tvrtka od Eastern Mining d.o.o. Sarajevo, koja se zove Seven Plus d.o.o. Sarajevo.

"Postavlja se logično pitanje, koliko hektara imaju pod dodijeljenom koncesijom ova dva koncesionara, koliko su do sad novaca uplatili po pitanju koncesijske naknade i koliko još trebaju uplatiti, jer su na burzama prodali dionice u vrijednosti 12 milijuna australskih dolara, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da je nalazište u općini Vareš veće od 1,5 milijardi KM. Još je važnije to koliko im je Vlada ZDK spremna pogodovati", naglasila je zastupnica Naše stranke.

Renić je pozvala javnost da 'zajedno otvori oči'.

"Razloga za sumnju da se ovdje radi o svemu više nego o društveno odgovornom i ekološki savjesnom poslovanju ima napretek. Ovo je vrlo vjerojatno bosanski Rio Tinto", poručila je zastupnica Naše stranke u Skupštini ZDK Sanja Renić.

Kopirati
Drag cursor here to close