Javni servis

Još jedan bunt: Televizija u štrajku

Znatan broj uposlenih u državnom javnom servisu prima mjesečnu plaću, kad je primi, u iznosu od 406 KM.
Gospodarstvo / Tvrtke | 15. 12. 2021. u 08:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović izrazio je punu podršku Samostalnom sindikatu radnika u BHRT-u i njihovom prosvjedu upozorenja koji je najavljen za danas u prostorijama RTV doma.

''Sramno je da su medijski radnici, koji su sve od početka pandemije svakodnevno radili i bili u službi građana BiH, riskirajući svoje i zdravlje svojih najmilijih, primorani tražiti poštovanje nadležnih i svoja prava na ovaj način'', navodi Šatorović u pismu podrške.

Potpuno je neprihvatljivo, kako je dodao, da radnici BHRT svaki mjesec dočekuju sa zebnjom i nesigurni da će primiti svoje pošteno zarađene plaće.

Ponižavajuće je da u 2021. godini osnovica za plaću radnicima bude 234,75 KM i da znatan broj uposlenih u državnom javnom servisu prima mjesečnu plaću, kad je primi, u iznosu od 406 KM.

Šatorović je dodao da je blokadom računa BHRT onemogućeno izmirivanje radničkih primanja, potpuno ugrožen ionako otežan rad i funkcioniranje BHRT, te u pitanje dovedena egzistencija stotina radnika i njihovih obitelji.

''Istovremeno jedan dio zastupnika u državnom parlamentu šalje Javni servis države Bosne i Hercegovine u stečaj, drugi dio poziva na neplaćanje RTV pretplate, a ostatak članova parlamenta šuti i svojom šutnjom i nedjelovanjem amenuje gašenje državnog javnog servisa i njegove 76 godina duge tradicije. Pozivamo sve odgovorne za ovakvo stanje da hitno reagiraju i u skladu sa zakonom osiguraju neometano financiranje Javnog servisa BiH, a radnicima ostvarivanje njihovih osnovnih prava. Gašenje BHRT ne smije biti opcija'', naveo je Šatorović.

Kopirati
Drag cursor here to close