Kakanj

Građani ostali bez prijevoza jer se autobusima ne isplati...

Safet Šahman, iz Mjesne zajednice Krševac, kaže kako su dovedeni u bezizlaznu situaciju.
Gospodarstvo / Tvrtke | 14. 01. 2020. u 07:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Općine Kakanj više ne mogu koristiti usluge javnog gradskog prevoza. Poduzeće koje je desetljećima obavljalo javni gradski prevoz, ocijenilo je da to više nije rentabilno, objavila je BHRT. Građani traže hitno rješenje problema.

Kakanj od početka ove godine nema javni gradski prijevoz. To je posljedica odluke poduzeća Centrotrans, koje je obavljalo ovu uslugu. Građani posebno udaljenijih kakanjskih naselja su ogorčeni.

Safet Šahman, iz Mjesne zajednice Krševac, kaže kako su dovedeni u bezizlaznu situaciju.

''Jedna situacija koja se nije dešavala ni u ratu, i ja mogu samo izraziti jedno veliko nezadovoljstvo građana. Mi imamo ogroman problem'', rekao je Šahman.

Mustafa Subašić, iz Mjesne zajednice Tršće, kaže kako s eočekuje da ovaj problem eskalira.

''Trenutno je đački raspust, pa nam je s te strane sve malo lakše palo, ali kad se nastavi školska godina, problem će biti znatno veći'', rekao je Subašić.

U Centrotransu ističu kako su bili primorani da zatvore poslovnu jedinicu u Kaknju i to zbog gubitaka u poslovanju, koji su se, kako navode, godinama gomilali.

''Nakon negativnih poslovnih rezultata koji dugi niz godina prate poslovanje Centrotrans PJ Kakanj, te nemogućnosti saniranja istih, kompanija Centrotrans Eurolines bila je prisiljena obustaviti održavanje općinskih linija, a obustava je počela od 1.1.2020.godine. Što se tiče pononog uspostavljanja ukinutih linija Centrotrans je spreman da održava sve linije kada se stvore uvjeti za normalno i ekonomski isplativo poslovanje'', navode iz Centrotransa.

Video: Građani Opštine Kakanj više ne mogu koristiti usluge javnog gradskog prevoza

U Općini Kakanj navode da su dopis o prekidu javnog prijevoza putnika od Centrotransa dobili 31. prosinca. Tvrde da zbog brojnih zakonskih procedura ne mogu odmah početi da rješavaju ovaj problem, te da će, kad se steknu uvjeti, javni prijevoz ponuditi lokalnim privatnim poduzećima.

Aldin Šljivo, načelnik Općine Kakanj, kaže kako im zakon ne dozvoljava da natjeraju Centrotrans da u roku od 15 ili 20 dana ostavi prostora za rješenje.

''Tako da je zaista jedan nefer i nekorektan odnos pokazan od strane Centrotransa'', rekao je Šljivo.

Općina Kakanj i Centrotrans trunutno su u sudskom sporu u kojem i jedna i druga strana pokušavaju dokazati pravo vlasništva nad autobuskom stanicom. Osim toga Općina je dobila već jedan spor sa ovim prijevoznikom zbog neispunjavanja preuzetih obveza iz ugovora o gradnji poslovnog objekta, navodi BHRT.

 

Kopirati
Drag cursor here to close