Tužbe

Bivši radnici Ere od Zavoda MIO traže 800 tisuća KM

Zavod MIO odbija zahtjeve radnika koji traže isplatu otpremnina.
Gospodarstvo / Tvrtke | 27. 02. 2019. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina od tridesetak radnika nekadašnjeg mostarskog hotela Ero, koji je prošle godine prestao s radom, tužila je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje tvrdeći da nije ispunio obveze koje je preuzeo 2013. godine iz programa zbrinjavanja, koji je potvrdila i federalna Vlada u slučaju prodaje ovoga objekta, piše Večernji list.

Prepoznatljivi simbol grada na Neretvi u međuvremenu je Zavod MIO prodao i sada treba postati sjedište županijske hercegovačko-neretvanske Vlade. Zavod MIO odbija zahtjeve radnika koji traže isplatu otpremnina.

FZ MIO ispunio je sve obveze po programu zbrinjavanja, a na koji je Vlada dala suglasnost, te nemamo nikakvih drugih zakonskih obveza", kratko su odgovorili iz Zavoda MIO.

Zavod MIO ispunio je dio obveza, tvrde radnici s kojima smo razgovarali, ali samo prema onima koji su pristali na isplatu otpremnina, ali ne i prema onima koji su željeli nastaviti raditi kod novog poslodavca, što je bio sastavni dio plana zbrinjavanja radnika. Predstavili su i dokumente koje je potvrdila Vlada Federacije, a ranije odobrio Zavod MIO. Takvih je bivših radnika oko 30, a jednako toliko je ranije prihvatilo preuzeti otpremnine.

U ovome slučaju riječ je o radnicima kojima je ostalo kratko razdoblje do stjecanja uvjeta za odlazak u mirovinu, dok dio radnika koji je imao namjeru nastaviti raditi tuži Zavod MIO.

"Daje se suglasnost na program zbrinjavanja zaposlenika hotela Ero d.o.o koji je načinio Neovisni sindikat zaposlenika hotela Ero i isti predstavlja nužan kriterij prigodom prodaje objekta hotela Ero", navodi se u odluci bivšeg premijera Federacije BiH Nermina Nikšića iz 2013. godine.

On se pozvao na dokument o zbrinjavanju radnika kojim su radnici trebali biti posve zaštićeni, neovisno o tome hoće li prihvatiti otpremnine.

"Svakom pojedinačnom zaposleniku hotela Ero d.o.o Mostar rješava se radni status u trenutku sklapanja ugovora o kupoprodaji nekretnine u kojoj nekretnini se nalazi gospodarsko društvo Hotel Ero na jedan od sljedeća dva načina, i to: prestankom radnog odnosa uz isplatu stimulativnog dijela otpremnine predviđene pravilnikom o radu ili nastavkom radnog odnosa kod novog poslodavca gospodarskog društva koje kupi nekretninu", navodi se u programu zbrinjavanja koji Zavod MIO sada ne prihvaća.

 ‘’U ovom dokumentu navodi se kako unatoč tome ako iz bilo kojih razloga prvotno ne private otpremnine njima je Zavod mirovinskog osiguranja ipak obvezatan isplatiti odštetu. Ovi zaposlenici zadržavaju pravo da i nakon sklapanja Ugovora o radu s novim poslodavcem – kupcem nekrtenine otkažu Ugovor o radu i zatraže isplatu otprmenine te i pravo na isplatu  iste otpemnine u slučaju  da im Ugovor o radu otkaže novi poslodavac iz bilo kojeg razloga predviđenim Zakonom o radu. Pravo na isplatu optremnine zaposlenici zadržavaju ako oni otkažu ili im se otkaže Ugovor o radu’’, navodi se dalje u odluci.

Nakon što nisu dobili nikakve odgovore nadležnih institucija tridesetak radnika odlučilo je Općinskom sudu uputiti tužbu. Potražuju oko 800 tisuća KM odštete. Tvrde kako su tijekom višegodišnjeg rada mostarskog hotela doslovno vlastitim sredstvima obnavljali hotel i održavali dio koji se odnosio na umirovljenike te nikada od Zavoda MIO / PIO nisu dobili ni marke za to. Tvrde kako je hotel doslovno počeo propadati u trenutku kada je objavljena odluka o njegovoj prodaji.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close