Kapacitet od 12.000 tona

Bingo ponovo omogućio siguran plasman voća domaćih proizvođača

Gospodarstvo / Tvrtke | 20. 10. 2022. u 15:33 Bljesak.info
Bingo jabuke

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je Svjetski dan jabuke. Dan posvećen kraljici voća. Jabuke su samo jedna od više vrsta voća koje kooperanti iz Gradiške, Kozarske Dubice, Kostajnice i Prijedora uspješno plasiraju na tržište BiH i to zahvaljujući suradnji sa kompanijom Bingo.

Bingo kontinuirano podržava domaće poljoprivredne proizvođače plasmanom njihovih proizvoda u cijeloj Bosni i Hercegovini, a već godinama ostvaruje uspješnu suradnju, kroz otkup, i sa proizvođačima povrća sa područja Gradiške, Laktaša i Srpca.

Ovogodišnja sezona otkupa voća i povrća domaćih poljoprivrednika privodi se kraju. U tijeku je prikupljanje i skladištenje 2000 tona poljoprivrednih proizvoda, što je količina za čiju distribuciju je potrebno više od 400 šlepera.

U otkupljenim proizvodima najviše su zastupljene jabuke, sa više od 4 miliona voćki, koje će biti dostupne u Bingo prodajnim objektima u cijeloj BiH, priopćili su iz kompanije Bingo.

Otkupljeno voće i povrće kompanija Bingo skladišti u hladnjači svog distributivnog centra u Kozarskoj Dubici, koji je sa kapacitetom od 12.000 tona najveći u Bosni i Hercegovini.

U sklopu ovog centra nalaze se 34 komore i šest komora za dozrijevanje banana sa sortirnicama za kalibriranje i čišćenje voća i povrća.

''Mi već godinama pružamo podršku i financijsku sigurnost domaćim poljoprivrednicima otkupom njihovih proizvoda za maloprodaju, ali i za industrijsku proizvodnju. Distributivni centar s najmodernijom hladnjačom je namjenski izgrađen na ovoj lokaciji s ciljem razvijanja infrastrukture potrebne za dalji razvoj domaćih proizvođača. Misija kompanije Bingo, najvećeg domaćeg trgovačkog lanca je osigurati siguran plasman domaćih proizvoda poljoprivrednicima iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, te tako učiniti dostupnim što više domaćih, kvalitetnih i svježih proizvoda potrošačima'', istaknuo je Damir Kunosić, direktor za razvoj sestrinskih kompanija Bingo.

''Imamo sreće što radimo s kompanijom Bingo, dosta proizvođača iz ove regije je odlučilo surađivati s njima. Voće se direktno sa plantaža šalje u Bingo distributivni centar u Kozarskoj Dubici, a kasnije naravno se distribuira u Bingo prodajne objekte širom BiH. Kvaliteta domaćeg voća krajnji potrošači sasvim sigurno prepoznaju“, izjavio je Dragoja Dojčinović, predsjednika Udruženja voćara Republike Srpske.

Održavajući i investirajući u hladnjače, te stavljanjem na raspolaganje deficitarnih sredstava koji su potrebni voćarima, Bingo je i u ovoj sezoni ponovo omogućio siguran plasman i skladištenje svih sorti koje poljoprivrednici uzgajaju na području Kozarske Dubice, ali i ostalih gradova, priopćili su iz ove kompanije.
 
Dodaju kako kontinuiranim otkupom kultura koje se uzgajaju u našoj zemlji, Bingo podržava ekonomsku stabilnost zbog sigurne isplate kooperantima, a svojim kupcima širom Bosne i Hercegovine osigurava domaće, svježe i cjenovno pristupačno voće i povrće.

Kopirati
Drag cursor here to close