American, United, Southwest, Alaska i JetBlue

Aviokompanije na nogama: Obavezni testovi za putnike težak udarac već uzdrmanoj industriji

Čelnici nekoliko američkih aviokompanija u petak su se sastali sa dužnosnicima Bijele kuće kako bi razgovarali o obaveznim testovima na koronavirus za putnike na letovima unutar zemlje
Gospodarstvo / Tvrtke | 13. 02. 2021. u 08:10 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija / Putovanje u doba korone

Čelnici nekoliko američkih aviokompanija u petak su se sastali sa dužnosnicima Bijele kuće kako bi razgovarali o obaveznim testovima na koronavirus za putnike na letovima unutar zemlje, navodeći kako bi to zadalo težak udarac već uzdrmanoj industriji.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki govorila je o špekulacijama da bi administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena uskoro mogla uvesti obavezu testiranja na COVID-19 za putnike na letovima unutar zemlje.

''Izvještaji da postoji namjera o uvođenju novih obaveza kao što su testiranja, nisu točne'', rekla je Psaki.

Osoba upoznata sa slučajem kazala je kako su direktori aviokompanija razgovarali s koordinatorom za odgovor na koronavirus pri Bijeloj kući Jeffom Zientsom.

Sastanku su prisustvovali direktori aviokompanija American, United, Southwest, Alaska i JetBlue.

Sastanak je dogovoren nakon što su ministar transporta Pete Buttigieg i direktorica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) Rochelle Walensky rekli da je u razmatranju obaveza testiranja prije letova unutar zemlje.

''Imali smo veoma pozitivan, konstruktivan dijalog fokusiran na zajedničku posvećenost ka politikama baziranim na znanosti, dok zajednički radimo na okončanju pandemije, uspostavljanju zrakoplovnog prijevoza i vodstvu naše nacije ka oporavku'', navodi se u priopćenju Nicka Calia, predsjednika Airlines for America.

Od siječnja, CDC je stranim putnicima uveo obavezu negativnog testa na COVID-19 ili da su se oporavili od bolesti prije nego što se ukrcaju na let prema SAD-u. Avioindustrija generalno je podržala pravilo, vjerujući da bi testiranje moglo zamijeniti strože međunarodne restrikcije u vezi s putovanjima, kao što su karantena.

Ipak, aviokompanije su reagirale kada su dužnosnici CDC-a otvorili mogućnost testiranja mnogo većeg broja putnika na domaćim letovima. Predstavnici aviokompanija vjeruju kako bi to uništilo zračni prijevoz, koji se još uvijek nije vratio ni na pola nivoa u periodu prije pandemije. Brinu se da bi dodatni troškovi testiranja mogli obeshrabriti ljude da se odlučuju na kraća putovanja.

Pored toga, vjeruju i kako nema dovoljno kapaciteta za testiranje svakog putnika. U četvrtak je na aerodromima u SAD-u prošlo više od milijun putnika, govore podaci Uprave za sigurnost transporta.

Kopirati
Drag cursor here to close