Zemlja za nas

850 prijevozničkih tvrtki pobjeglo iz BiH

Iz Republike Srpske u proteklih osam mjeseci otišlo više od tri tisuće profesionalnih vozača u Sloveniju.
Gospodarstvo / Tvrtke | 13. 12. 2018. u 07:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iz BiH je u proteklih godinu, godinu i pol dana u Sloveniju i zemlje Europske unije otišlo više od 850 prijevozničkih tvrtki da bi radili i poslovali u tim zemljama'', rekao je za N1 Nikola Grbić, predsjednik Udruge prijevoznika Republike Srpske.

Dodao je kako je iz Republike Srpske u proteklih osam mjeseci otišlo više od tri tisuće profesionalnih vozača u Sloveniju.

''Ti ljudi tamo nisu radnici nego su robovi, ali su i oni i mi prinuđeni da odemo iz Republike Srpske i BiH zato što nema razumijevanja nadležnih institucija za ovaj posao i nema želje da razgovaraju s nama da svi zajedno pokušamo doći do nekog rješenja, pa su to razlozi zbog čega mi odlazimo iz Republike Srpske i BiH'', kazao je Grbić.

Naime, litra dizela plaćena tijekom ovog vikenda na benzinskoj crpki u Sloveniji iznosila je 1,293 eura. U istom razdoblju litra dizela u BiH prosječno je koštala 2,41 marku - oko 1,23 eura. Prosječna mjesečna neto plaća u Sloveniji u kolovozu ove godine iznosila je oko 1.082 eura, a u BiH 888 maraka

Entitetska ministarstva trgovine još su bez odgovora na novinarske upite, kao i predstavnici Udruga prometnika naftnih prerađevina Federacije BiH.

''Znamo da je barel nafte na svjetskom tržištu sada negdje oko 60-68 dolara, a cijena goriva od Banja Luke do Bijeljine ili do Tomislavgrada – tri cijene različite. U Bijeljini je 1,96 KM, u Banjoj Luci je 2,28 ili 2,35 KM, na Kupresu i u Tomislavgradu kreće se, ovisno o crpki oko 2 marke. Što je razlog? Zbog čega, zašto?! Mi želimo razgovarati o toj temi s nadležnim institucijama. Ako uzmemo u obzir da za jednu litru goriva odvajamo 2,28 maraka i da je prosječna plaća oko 800 maraka, naš radnik ovdje može kupiti oko 300 litara nafte, dok radnik u Njemačkoj, Austriji ili Nizozemskoj za svoju plaću može kupiti 3000 litara goriva. U Sloveniji se na svakih tisuću litara potrošene nafte gospodarstvenicima vrati 70 eura od trošarine, što ovdje u BiH nije slučaj i to je neusporedivo'', kazao je Grbić.

Podsjećamo, Vlada Federacije iznijela je rješenje građanima u borbi s cijenama goriva pa je u informaciji o tršištu naftnim derivatima naglašeno da ''potrošači, u modelu slobodnog formiranja cijena, autonomno odlučuju i imaju mogućnost da sami izaberu prodavce s nižim cijenama''.

Prosječna maloprodajna cijena BMB 95 u studenom 2018. godine bila je 2,30 KM po litru (niža za 0,07 u odnosu na listopad), a dizela (10 ppm - dijelova na milijun - gorivo D 5) 2,36 KM po litru (niža za 0,04KM u odnosu na listopad).

Na dan 6. prosinca 2018. godine cijene su se kretale u rasponu od 1,96 KM po litru do 2,36 KM za BMB 95 i od 2,11 do 2,41 KM po litru za dizel (10 ppm - gorivo D 5).

Kopirati
Drag cursor here to close