Cijene na tržištu

Vlada tješi građane: Gorivo možete kupovati kod jeftinijih prodavača

Od kolovoza do početka listopada 2018. cijena barela na londonskom tržištu (Oil Brent crude oil) je značajno rasla, dosegnuvši najviši nivo u posljednje četiri godine.
Gospodarstvo / Flash | 12. 12. 2018. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Ilustracija / Boli glava od konkurencije

Federalno ministarstvo trgovine informiralo je danas Vladu FBiH o petom ovogodišnjem sastanku s distributerima naftnih derivata, održanom 6. prosinca 2018.godine, na kojem su se sudionici, u skladu s praksom s prethodnih sastanaka, referirali na trenutno stanje i trendove na globalnom tržištu sirove nafte i kretanje maloprodajnih cijena na tržištu Federacije BiH.

Od kolovoza do početka listopada 2018. cijena barela na londonskom tržištu (Oil Brent crude oil) je značajno rasla, dosegnuvši najviši nivo u posljednje četiri godine. Prosječna maloprodajna cijena BMB 95 u studenom 2018. godine bila je 2,30 KM po litru (niža za 0,07 u odnosu na listopad), a dizela (10 ppm - dijelova na milijun - gorivo D 5) 2,36 KM po litru (niža za 0,04KM u odnosu na listopad).

Na ovom sastanku federalni ministar trgovine je ponovo naglasio da, vodeći računa o potrošačkoj moći građana Federacije BiH, distributeri trebaju da u kontinuitetu preispituju svoje marže u pogledu osiguranja njihove ekonomski opravdane minimalne visine za likvidno poslovanje.

Snižavanje maloprodajnih cijena u visini od 0,05 KM po litru u proteklom periodu bilo je sukcesivno, u tri navrata (8., 22. i 27.11. 2018. godine). Prvi su reagirali distributeri s manjim brojem benzinskih crpki, a tek nakon toga veći.

Glavnina velikih uvoznika ima i vlastitu mrežu benzinskih pumpi i vidljivo je da upravo te kompanije sporije reagiraju na snižavanje cijena. Prema podacima ovog ministarstva, najveći broj benzinskih pumpi imaju Energopetrol, Holdina, Hifa group, Petrol BH Oil, G Petrol/Gazprom i TiOil. Evidentno je da rafinerijske i nabavne cijene naftnih derivata u regionu nisu pratile dinamiku smanjenja cijena sirove nafte.

Razlog je što je proces prerade sirove nafte u derivate vremenski definiran ciklus rafinerijske prerade po odgovarajućim standardima kvaliteta (BAS standardi) i ne korespondira u, za široku javnost, prihvatljivom roku. Naglašeno je i da su sve rafinerije iz kojih se opskrba tržište naftnih derivata Federacije BiH izvan njene teritorije. U informaciji je naglašeno da potrošači, u modelu slobodnog formiranja cijena, autonomno odlučuju i imaju mogućnost da sami izaberu prodavce s nižim cijenama.

Prema primljenim obavijestima o promjeni cijena i marži (OPC i OPM obrasci) uočeno je da su se cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama u novembru 2018. godine kretale u rasponu prihvatljivom za djelovanje tržišnih mehanizama u ovoj oblasti.

U informaciji federalnog ministarstva trgovine je istaknuto da potrošači trebaju dati povjerenje distributerima koji su preispitali svoje marže, pokazali društvenu odgovornost i uvažavali potrošački kapacitet građana Federacije BiH.

Na dan 6. prosinca 2018. godine cijene su se kretale u rasponu od 1,96 KM po litru do 2,36 KM za BMB 95 i od 2,11 do 2,41 KM po litru za dizel (10 ppm - gorivo D 5), čime se potrošačima daje mogućnost izbora kupovine kod prodavača s nižim cijenama.

Kopirati
Drag cursor here to close