500 kW

UniCredit Bank financirala Pobjedu Tešanj u tranziciji na zelene izvore energije

Održivost i modernizacija kao ključni element razvoja
Gospodarstvo / Promo | 10. 03. 2023. u 16:40 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Pobjeda d.d. Tešanj već 68 godina uspješno posluje u automobilskoj i metaloprerađivačkoj industriji i ista je začetnik privrednog razvoja tešanjskog regiona. Bavi se proizvodnjom pumpi za vodu u sistemu hlađenja motora teretnih vozila, pumpi za ulje u sistemu podmazivanja motora teretnih vozila te nizom drugih proizvoda među kojima se nalaze različite vrste zupčanika, dijelovi motora, reduktora, mjenjača i transmisije te niz vanautomobilskih dijelova. Prepoznati po kvalitetu proizvoda, koje potpisuju nizom certifikata, danas većinu svojih proizvoda izvoze širom svijeta.

U svrhu modernizacije kompanije, smanjivanja emisije CO2 te korištenja električne energije za vlastite potrebe, zajedno s firmom SV Energija odlučili su se za ulaganje u foto naponsku elektranu od 500 kW (564 kWp), što su uspješno i implementirali. Ovim projektom, proizvodnja u Pobjedi koristit će dio energije iz obnovljivih izvora te pored zaštite okoliša, zaštititi kompaniju od daljnjeg porasta cijena električne energije.

UniCredit Bank d.d. kao lider na tržištu, igra važnu ulogu kada su u pitanju unaprjeđenja zajednice u kojoj djeluje te pružanje najboljih proizvoda i usluga u klasi svojim klijentima.

„Za UniCredit, održivost se proteže dalje od onoga što zapravo radimo u banci. Jednako smo posvećeni pomaganju našim klijentima i zajednicama na njihovom putu ka boljoj budućnosti. Finansiramo inovacije za ekološku tranziciju i surađujemo s ključnim igračima kako bismo obogatili i poboljšali ESG ponudu u svim sektorima. Činimo to sa zadovoljstvom jer je kretanje kroz ovu tranziciju ključni dio naše svrhe, osnaživanja razvoja naših zajednica.“ – izjavila je predsjednica Uprave UniCredit Bank d.d., gospođa Amina Mahmutović i dodala koliko je važno da svi zajedno radimo na zaštiti prirodnog kapitala i životne sredine te tako utječemo na izgradnju održive budućnosti.

„Pobjeda Tešanj je društveno odgovorna kompanija koja u fokus svoga djelovanja stavlja svoje zaposlenike, njihovo zdravlje, ali i okruženje u kojem se svi mi nalazimo. S tim u vezi, zagađenje životne sredine, a posebno emisija CO2, prepoznato je kao rizik globalnih razmjera. U cilju smanjenja navedenog utjecaja mi smo uz podršku dugogodišnjeg poslovnog partnera UniCredit Bank d.d. kao prvi korak instalirali foto naponsku elektranu od 500 kW (564 kWp). Sigurni smo da realizaciju uspješnih projekata nastavljamo zajedno.“ izjavio je gospodin Elvedin Ćosatović, direktor kompanije Pobjeda d.d. Tešanj.

UniCredit Bank d.d. ima dugogodišnje iskustvo i ekspertizu u finansiranju projekata obnovljive energije (solarna energija, energija vjetra). Finansiranje projekata koji omogućavaju prelazak na “zelenu”, odnosno “čistu” energiju, pri tome vodeći računa o utjecaju na okoliš i lokalnu zajednicu, aktivnosti su koje UniCredit Bank d.d. vidi kao ključne za naredni period, kako bi zajedno sa svojim klijentima osigurala put ka održivoj budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close