Intervju s Jelenom Ristić

Mastercard korisnici uživaju isti stupanj sigurnosti kao i korisnici bilo gdje u svijetu

Gospodarstvo / Promo | 22. 04. 2021. u 10:11 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jelena Ristić, direktorica za tržišta Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard za Bljesak govori o izazovima na polju platnih tehnologija, o unaprjeđenju digitalnog iskustva za potrošače u Bosni i Hercegovini, te o trendovima koji su već izvjesni u narednom razdoblju.

Vaše zadnje MasterIndex Bosna i Hercegovina istraživanje pokazalo je da se u skoro svakom novčaniku naših građana nalazi po jedna debitna kartica, i da svaki treći kupac plaća gotovinom. Koliko je pandemija ubrzala bezgotovinsko plaćanje u poređenju sa prethodnim razdobljem? Da li je ovaj trend bespovratan i nakon što izađemo iz zdravstvene krize?

Rast bezgotovinskih plaćanja je očigledan i nepovratan proces, i to je dobar znak za cijelo tržište jer otvaramo vrata novim tehnologijama i mogućnostima koje suvremeni svijet donosi. Pogledajmo konkretno korištenje kartica i keša za plaćanje preko 60 KM – za plaćanje takvih računa, manje od trećine građana se odlučuje za gotovinu dok su standarna i beskontaktna kartična plaćanja prvi izbor za preko 70% njih. Imajući u vidu da je kulturološki posmatrano, keš jako dugo bio kralj naših tržišta, ovo je značajna promjena koja govori u prilog tome da korisnici prepoznaju jednostavnost, sigurnost i brzinu kartičnih plaćanja kao najboljeg saveznika u svakodnevnim okolnostima. Iskustva su pokazala da jednom kada steknu naviku korištenja elektronskih plaćanja, korisnici se ne vraćaju na gotovinu i očekivanja su da će to biti slučaj i ovog puta pa sedam od 10 potrošača širom svijeta smatra da će njihov prelazak na digitalna plaćanja koji se desio tokom pandemije biti trajan. Da bi se trend održao, neophodno je raditi i na daljoj edukaciji potrošača i širiti prihvatnu mrežu za kartična plaćanja, prije svega kod malih i srednjih trgovaca kao segmenta u kojem je prihvatni jaz najviši, ali i unaprjeđivati propratne elemente poslovanja poput fiskalnih propisa i logistike.

Čini se da je i sama kompanija Mastercard evoluirana tijekom vremena i da se o vama više ne razmišlja kao o kartičnoj nego o tehnološkoj kompaniji. Šta konkretno Mastercard tehnologije donose građanima Bosne i Hercegovine?

Od kako su internet, pametni telefoni, multimedije u automobilima i slični uređaji postali dio naše svakodnevice, o tehnologijama razmišljamo kao o nečemu što se podrazumijeva i što nam je dostupno kako bismo svoje aktivnosti obavljali brže, sigurnije i jednostavnije. To je pristup koji Mastercard, kao tehnološka kompanija u domenu platne industrije, primjenjuje na razvoj proizvoda i usluga i kroz koji vjerujemo da iste koristi od naših tehnologija imaju korisnici širom svijeta. Na praktičnom, svakodnevnom nivou, ovdje govorimo o tome da korisnici Mastercard kartica uživaju isti stupanj sigurnosti kada plaćaju u radnji ili na internetu kao i korisnici bilo gdje drugo na svijetu, da su mobilni novčanici koji su dostupni građanima Bosne i Hercegovine na istom nivou praktičnosti i sigurnosti kao i oni u SAD-u ili Njemačkoj, i konačno, da bilo koji poizvod ili usluga koji na sebi ima Mastercard logo za građanina BiH je garancija da će biti prihvaćeni na apsolutno isti način širom svijeta. Univerzalnost tehnologija je nešto što kompanije i javni sektor također prepoznaju, i veoma sam ponosna zbog stvari koje smo uradili u prethodnom razdoblju na svim tržištima u regiji, posebno od kako je krenula pandemija, jer je to pokazatelj da tehnologije prevazilaze fizička ograničenja i prepreke.

- Što biste izdvojili kao trend u platnoj industriji?

To bi svakako bilo unaprijeđeno korisničko iskustvo. Možemo reći da vidimo evoluciju u pogledu jednostavnosti, praktičnosti i multifunkcionalnosti rješenja u skladu sa digitalnom svakodnevicom, ali definitivno ne treba izgubiti iz vida neophodnost beskompromisne sigurnosti rješenja i povjerenja korisnika u njih. Konkretno, kako se povećava korištenje digitalnih platnih kanala, uočeno je da historija transakcija nije uvek transparentna što vodi ka tome da korisnici ne mogu da prepoznaju pojedinačne kupovine jer im je na primjer, nepoznato poslovno ime u izvodu te se zapitaju da li je riječ o neovlaštenoj kupovinu i kontaktiraju banku s napomenom da se plaćanje stornira. U najvećem broju slučajeva se ispostavi da su takvi zahtjevi neopravdani jer se tokom procedure korisnici ipak sjete trgovca ili se uvidi da je plaćanje obavio član porodice, ali to ne mijenja činjenicu da svaki zahtjev za povrat novca banku izdavaoca kartice i trgovca košta između 15 i 70 dolara.
Kako bi se povećala transparentnost kartičnih transakcija u izvodima banaka izdavaoca, kao i da bi im pomogli da poboljšaju korisničko iskustvo u digitalnom bankarstvu, kompanija Mastercard nudi rješenje koje je razvila naša kćerka kompanija Ethoca. Ovo rješenje omogućava da se više detalja o svakoj kartičnoj transakciji, kao što su logotip trgovca, adresa ili poslovno ime, prikažu u online i mobilnom bankarstvu. Trgovci već sada mogu besplatno da postave svoje logotipe na platformu www.logo.ethoca.com, kako bi svoje brendove učinili prepoznatljivijim u kanalima digitalnog bankarstva.

- Kako kartičarska industrija vidi kretanje u narednim godinama? Možemo li reći da će kartice biti ukinute?

Kartice će nastaviti da postoje kako u fizičkom, tako i u digitalnom obliku kroz mobilne novčanike. Beskontaktna i online plaćanja i dalje će biti u porastu jer još uvek nije iskorišten pun potencijal ovih metoda, a sigurno je i da će oslanjanje na uređaje doprinijeti i širenju prihvatne mreže kako bi trgovci ispratili potrebe korisnika i kako ne bi izgubili na konkurentnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close