Neto zarada

Država zaradila više od svih priređivača u FBIH: Ukupan neto profit kladionica 30 milijuna, državi uplatili 43 milijuna KM

Zlonamjerne formulacije o prihodima od 2 milijarde ovu industriju guraju u crnu zonu i nanose veliku štetu
Gospodarstvo / Promo | 03. 02. 2023. u 12:30 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupna neto zarada svih priređivača igara na sreću u FBIH tijekom 2022. godine iznosila je 30 milijuna KM. To je čak 70 puta manje od medijskih navoda koji su tendenciozno plasirani u javnosti kako bi se nanijela šteta industriji koja posluje u strogo reguliranim uvjetima!

Od ukupno dvije milijarde KM, koliko su iznosile uplate igrača, 1,8 milijardi otišlo je na isplate dobitnicima, dok je, od preostalog iznosa, državi uplaćeno 43 milijuna maraka na ime naknada i poreza. Dalje, nakon isplata plata radnicima, plaćanja zakupa lokala i svih ostalih troškova, svim priređivačima na teritoriji FBIH na kraju je ostalo ukupno 30 milijuna KM neto dobiti.

Pogrešni medijski navodi su uplate igrača prikazivali kao zaradu kladionica, potpuno ignorirajući činjenicu da se igračima na konto dobitaka isplaćuje gotovo 90 posto od iznosa tih uplata. Kladionicama ostaje 10 posto od kojih se potom plaćaju svi troškovi, fiskalni i parafiskalni nameti koje imaju priređivači.

Također, pojedine tvrdnje da je uplata bilo i više su maliciozne i ne stoje jer se radi o uređenoj oblasti gdje sve uplate idu putem fiskalnih kasa, a država ima potpunu mogućnost kontrole ove industrije koja znatno doprinosi domaćem budžetu.

Naime, u Federaciji BiH posluje 12 priređivača igara na sreću i to na 2.011 uplatno-isplatnih mjesta. Poslujući u skladu sa svim zakonskim propisima, redovno izmiruju sve obaveze prema državi, te isplaćuju plate za više od 5.000 radnika, kao i prateće poreze i doprinose, potiču domaću ekonomiju i omogućavaju građanima da žive i rade u BiH, a ne da odlaze iz svoje zemlje.

Foto: PR / Država zaradila više od svih priređivača u FBIH: Ukupan neto profit kladionica 30 milijuna, državi uplatili 43 milijuna KM

Istovremeno, u regionu, ali i širom svijeta priređivači igara na sreću zarađuju mnogo više, a njihov rad nitko ne osporava, već naprotiv cijene činjenicu da pune državne budžete.

Za to vrijeme u BiH mnogi rade na namjernom urušavanju imidža kompanija koje se bave legalnim priređivanjem igara na sreću i time ugrožavaju sigurnost tisuću zaposlenih s redovnim primanjima.

Ovakve zlonamjerne formulacije i netočna tumačenja podatka, dokaz su da se kontinuirano radi iz određenih centara da se ova zakonska djelatnost uništi. Takvim potezima dokazuju da ne poštuju domaći kapital priređivača igara na sreću koji legalno posluju.

Tako direktno rade protiv onih koji neprestano investiraju u zakonsku djelatnost i pune državni budžet. Dok se pojedini bave podrivanjem zakonskih priređivača igara na sreću, crno tržište cvjeta, pa bi bilo dobro da se nadležni i mediji pozabave njihovim ilegalnim poslovanjem na štetu ove industrije, radnika i državnog budžeta.

Na kraju, ukupno 12 priređivača igara na sreću u FBIH s 2011 uplatno-isplatnih mjesta i više od 5.000 zaposlenih državi je uplatilo su na ime svih poreza i naknada 43 milijuna, a njima je preostalo da podijele neto zaradu od 30 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close