Vaš novac svakim danom vrijedi manje - zaštitite ga

Auto kao investicija? Pogrešan savjet ili najbolja odluka u ovom trenutku?

Iskoristite svoj novac maksimalno i zgrabite priliku za automobil!
Gospodarstvo / Promo | 17. 10. 2022. u 07:00 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Energetska kriza koja je zbog rata u Ukrajini zahvatila i preplašila stari kontinent, loše ekonomske prognoze za zemlje Europe i sve veća inflacija uzrokuju sve veći pad vrijednosti eura u odnosu na dolar, zabilježene su najniže vrijednosti u posljednja dva desetljeća. Visoka inflacija i pad vrijednosti novca jedinstvena je situacija kakvoj dugo nismo svjedočili na ovim prostorima.

Gdje pametno uložiti novac, da ne bi propao?

Zbog pada vrijednosti novca sasvim je normalno da se sve više postavlja pitanje šta sa njim. Je li dovoljno samo malo pričekati bolja vremena i pozitivne trendove, koji su možda već iza ugla, ili je pametnije biti proaktivan i zarađeni novac negdje pametno uložiti, kako mu vrijednost ne bi nastavila padati?

Svakako je pametnije ulagati nego pasivno čekati jer na taj način osiguravamo svoj novac i daljim padom vrijednosti eura ne gubimo bespotrebno ono što smo velikim trudom zaradili. No, kao i uvijek, u ovim vremenima odabir prave investicije je neizvjestan, jer su izvori informacija na temelju kojih možemo donijeti odluku često upitni, a većina nas ima samo ograničeno financijsko znanje i poznavanje stvarnih ekonomskih razvoja događaja.

Zato je najvažnije pitanje kako pronaći pouzdanu i stabilnu investiciju koja će donijeti povrat i barem osrednje povećati vrijednost našeg novac, kako bismo bili bezbrižni. Jedna takva prilika za ulaganje otvara se u području gdje je vjerojatno ne biste očekivali.

Vozila su sve traženija pa im je i cijena sve veća

Krenimo od početka: posljednjih godina, od pojave koronavirusa, tržište vozila doživljava promjene koje se tek polako smiruju. Zbog velike nestašice poluprovodnika, koja još uvijek muči i dijelom onesposobljava automobilsku proizvodnju, malo novih vozila silazi sa traka ili dolaze sporije. Poluvodnički čipovi prijeko su potrebni u proizvodnji modernih vozila, koja zahtijevaju sve više elektronike. Zbog proširene ponude i sve veće potražnje koja se time stvara, nova vozila postižu sve veće cijene. Istodobno, naglo raste i potražnja za malo rabljenim vozilima.

Kada ulažete u kupovinu vozila, zapravo osiguravate vrijednost svog novca, koliko god to čudno zvučalo. Istina, zdrav razum nas uči da razmišljamo drugačije – kada kupimo automobil, bio on nov ili rabljen, odmah počinje gubiti vrijednost. Međutim, ta činjenica više nije tačna zbog suprotnih sila izazvanih izrazito povećanom potražnjom. Vozilo doduše stari od dana kupovine i objektivno gubi vrijednost kao proizvod, ali velika potražnja toliko podiže njegovu cijenu da ukupna vrijednost vašeg automobila zapravo raste.

Zato je kupovina vozila danas dobro promišljen oblik ulaganja. Pa ako se pitate kako povećati vrijednost svog novca, postoji jedna dobra opcija na dlanu. Kako bi stvar bila još jasnija i povjerljiva, grafički prikazujemo na primjeru rabljenog vozila kako mu je rasla cijena u proteklom razdoblju.

Kretanje cijena rabljenih vozila u zadnjih 6 mjeseci

Foto: PR / KIA SPORTAGE 1.6 GDI 2019. godište
Foto: PR / PEUGEOT 3008 1.5 BlueHDI 2018. godište
Foto: PR / RENAULT CLIO 1.5 DCI 2018. godište

Vrijednost vozila bit će još veća ako je zaista kvalitetno

Naravno, vrijednost vozila će još pouzdanije rasti ako pri kupovini odaberete ono pravo. U slučaju novog vozila to znači da ono treba pružiti najveću vrijednost za svoju cijenu, najbolju kvalitetu i, ako je moguće, što veću tvorničku garanciju. Prilikom odabira rabljenog vozila obratite pozornost na to da je ono temeljito provjereno i da ima poznatu historiju.

Ovo je sada jedinstvena "win-win" situacija, jer možete imati auto kakav ste oduvijek željeli, a istovremeno vam taj auto (dok ga koristite) donosi novac. Iskoristite svoj novac maksimalno i zgrabite priliku za automobil!

Kopirati
Drag cursor here to close