Manji priljev u Proračun

Vlada HNŽ - Bez lažnih nada, nema novca za prosvjetare

Vlada je u ovomu trenutku, kako ističu - spremna potpisati obećanje kako će povećanje plaća pratiti postotak rasta prihoda iznad onoga što je Proračunom planirano odnosno ukoliko bi se dogodilo da prihodi porastu za 10 % više od plana.
Gospodarstvo / Posao | 09. 04. 2024. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na tragu posljednjeg u nizu sastanaka predstavnika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije s čelnicima četiriju sindikalnih organizacija osnovnoga i srednjeg obrazovanja u HNŽ-u, Vlada je u utorak 9. travnja priopćila kako je socijalne partnere podrobno upoznala sa svime dosad učinjenim na tragu poboljšanja prava odnosno radnoga i životnog standarda djelatnika u prosvjeti, ali i kako, zbog manjega priljeva sredstava u Proračun u odnosu na ono što je planirano, jednostavno nema prostora za preuzimanje dodatnih financijskih obveza.

Očuvanje radnih mjesta prioritet

Vlada u aktualnom sazivu preuzela je upravljanje Županijom i njezinim proračunskim sredstvima u krajnje nepovoljnomu trenutku, napominje se u priopćenju za javnost.

Poručuju da je Proračun HNŽ-a, osim negativnim utjecajem globalnih financijskih kretanja koja osjetno smanjuju priljev sredstava s viših razina, opterećen i nizom preuzetih obveza. Vlada i ovom prigodom jasno poručuje kako će joj u središtu prioriteta ipak ostati očuvanje svih radnih mjesta u sektoru prosvjete, a podsjećamo kako u HNŽ-u ima 78 škola (49 osnovnih i 29 srednjih) i kako ukupan broj zaposlenih u školama doseže brojku od 3080 djelatnika.

Vlada je sindikalne čelnike izvijestila o usvajanju Pedagoških standarda i normativa, Pravilnika o napredovanju i Pravilnika o stručnomu nadzoru, a neki od tih dokumenata godinama su u HNŽ-u bili izvan snage. Također, izviješteni su i kako su u izradbi Pravilnik o stipendijama, Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, Zakon o obveznom predškolskom odgoju, Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o kulturi u HNŽ-u.

Sindikatima je na sastanku održanom u ponedjeljak, 8. travnja u zgradi Vlade, ponuđeno uvođenje mentora i savjetnika, s dodatkom na plaću od 3 odnosno 5 % s jasnom napomenom kako bi ti iznosi bili utvrđeni za jednogodišnje razdoblje, uz otvorenost za kasnije sagledavanje mogućnosti njihova povišenja. Najavljena je i mogućnost uvođenja isplate naknada za članove povjerenstava za polaganje stručnih ispita.

Asistenti u nastavi, psiholozi, sociolozi...

Kako su priopćili, ova Vlada je dosad osigurala sredstva za psihologe, sociologe i logopede u školskom sustavu, a želeći sačuvati postojeća radna mjesta, smanjila je broj učenika po razredu na 14 do najviše 24 u srednjim odnosno 27 u osnovnim školama. Asistentima u nastavi povećana su primanja sa 700 na 800 KM i uvedeni su u zakonske okvire, što znači da će u HNŽ-u od sljedeće školske godine asistenti u nastavi biti izjednačeni u pravima s ostalim nastavnim osobljem. Osigurano je i da ti djelatnici ove godine dobiju i regrese i godišnje odmore, što dosad nije bio slučaj, a uvedeno im je i pravo naknade za prijevoz koje također nisu imali.

Nadalje, Vlada je povećala platne koeficijente spremačicama u školama sa 1,21 na 1,31, a sve pobrojano znači iznimno velika financijska sredstva za koja je trebalo iznaći prostora u Proračunu koji je ova Vlada preuzela na isteku godine, u okolnostima u kojima je morala preuzeti i prihvatiti zatečeno s krajnje minimalnim manevarskim prostorom.

Kad porastu prihodi...

Tražeći i ovom prigodom sindikalno razumijevanje činjeničnoga stanja i nepostojanja prostora za veće ustupke u ovom trenutku, Vlada napominje kako želi biti u neprekidnoj komunikaciji sa svim socijalnim partnerima, obećavajući kako će, ukoliko dođe do većega priljeva poreznih sredstava, odmah intervenirati na povišenju visine primanja prosvjetnih djelatnika.

Vlada je u ovomu trenutku, kako ističu -  spremna potpisati obećanje kako će povećanje plaća pratiti postotak rasta prihoda iznad onoga što je Proračunom planirano odnosno ukoliko bi se dogodilo da prihodi porastu za 10 % više od plana, za 10 % bi porasli i osobni dohodci. Zasad, Vlada ne raspolaže ni prostorom ni mogućnostima, ali ni mandatom za pružanje lažnih nada, davanje lažnih obećanja i, pogotovu, za preuzimanje neodrživih obveza koje bi ugrozile stabilnost županijskih financija.

Kopirati
Drag cursor here to close