Dogovor

Županija u kojoj prosvjetni djelatnici imaju najviše plaće

Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama važećeg kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju bit će potpisan u narednih 10 dana...
Gospodarstvo / Posao | 01. 02. 2024. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i županijskih organizacija sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja postigli su dogovor o povećanje plaće za oko 5.600 zaposlenih prosvjetnih radnika u tom kantonu za 15 posto, počevši od 1. siječnja ove godine.

Kolektivni ugovor

Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama važećeg kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju bit će potpisan u narednih 10 dana, a bit će na snazi do isteka primjene važećeg kolektivnog ugovora 31. kolovoza.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK Selvedin Šatorović je kazao kako su dogovorom potpuno usuglasili primjenu kolektivnog ugovora, te istaknuo da su prosvjetni radnici ZDK-a od danas sa najvećim plaćama u BiH.

"Dolaskom nove Vlade ZDK i novog premijera, odmah u startu smo dogovorili da će se taj stav promijeniti i premijer je na prvom sastanku rekao da ćemo do 8. mjeseca imati najveće plaće u BiH kao što je to bilo u periodu 2023. godine", kazao je Šatorović.

Zahvalio je premijeru, ministrici finansija, ministru obrazovanja i svim članovima Vlade ZDK-a, te pozvao sve vlade u FBiH da slijede pozitivan primjer Vlade ZDK-a, da vide na koji način se tretiraju zahtjevi i potrebe prosvjetnih radnika i da ih u skladu sa tim zahtjevima i rješavaju.

Povećanje plaće

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture ZDK Đevad Hadžić također je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom o povećanju plaće, ali i dogovorenim povećanjem naknade za minuli rad sa 0,5 na 0,6 posto za svaku godinu radnog staža.

Premijer ZDK Nezir Pivić zahvalio je predstavnicima sindikata i prosvjetnim radnicima što su imali razumijevanja i dali Vladi prostora i vremena da izvrši analize stanja u proračunu te što je nakon Univerziteta u Zenici usaglašeno i povećanje plaća za zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju.

"Čast i zadovoljstvo je da smo u razgovorima sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja dogovorili ispunjenje njihovih zahtjeva i drago nam je da smo poboljšali materijalni status uposlenika. Zadovoljni nastavnici će pružiti kvalitetnije obrazovanje našim mladim i zadovoljstvo je da imamo na današnji dan najveće plaće u FBiH, iako pojedini kantoni imaju mnogo veće proračune", rekao je premijer Pivić.

Prema podacima Samostalnog sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja FBiH, povećanjem za 15 posto, osnovna plata nastavnika sa VII stušnjem stručne spreme u Zeničko-dobojskom kantonu od 31. siječnja iznosit će 1.535,63 KM, priopćeno je iz Press službe Vlade ZDK.

Kopirati
Drag cursor here to close