Žele dijalog

Prosvjetari odgovorili: Možemo i mi govoriti o plaćama članova Vlade HNŽ

Na navode iz Vlade kako nije dovedeno u pitanje niti jedno pravo sadržano u kolektivnim ugovorima, ističu da su to više puta demantirali navodeći konkretne primjere.
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 02. 2024. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U nekoliko prethodnih dana Vlada HNŽ-a se bavi pisanjem priopćenja i obesmišljavanjem štrajka uposlenih u obrazovanju, umjesto da napore ulože u rješavanje ovog problema i spriječe generalni štrajk'', navode u svom odgovoru ispred Koordinacija sindikata obrazovanja Hercegovačko-neretvanske županije.

Na navode iz Vlade kako nije dovedeno u pitanje niti jedno pravo sadržano u kolektivnim ugovorima, ističu da su to više puta demantirali navodeći konkretne primjere.

Kolike su čije plaće

''Na primjer sistematski pregled kojeg su uposleni u srednjim školama posljednji put obavili 2010. godine, a u Kolektivnom ugovoru stoji da će se obavljati svake tri godine, ili iznos toplog obroka koji po Kolektivnom ugovoru iznosi 1 posto od prosječne plaće isplaćene u F BiH, a oni su donijeli odluku za cijelu 2024. godinu i zaustavili taj iznos na 12,80 KM. Navodi se podatak da povećanje za plaće u 2024. u odnosu na 2023. godinu iznosi 24,1 milijun. Uposlenika u obrazovanju je 3.080 i po ovom podatku izgleda da smo dobili veliko povećanje, ali još ne znamo za to. Naime, nemoguće je da povećanje u iznosu od 2,5% koje je dobio jedan dio uposlenih u osnovnim školama i 5% uposleni u srednjim školama (ne svi),u konačnici iznosi 24,1 milijun. Iznose u javnost visinu naših plaća, što mi nikada nismo zatajili, ističući da je to iznos bez minulog rada, ne govoreći da se od tog iznosa odbija 10 posto poreza na dobit (nakon tog odbitka plaća nastavnika iznosi 1.333,2 KM, a plaća srednjoškolskog profesora 1.432,4 KM) i uspoređuju povećanje u odnosu na 2020. godinu. To povećanje je izborio Sindikat i dogovorio sa prethodnom Vladom, te je nekorektno da to oni ističu kao svoju zaslugu'', ističu.

Govoreći o iznosu plaća navode kako i oni mogu govoriti o plaćama članova Vlade koje su znatno više od onih na federalnoj razini i kreću se od 4.470,10 do 4.966,78 KM.

''Povećane su za 30 posto i za to je bilo novca, barem je tako objavljeno u medijima, a oni to nisu demantirali. Uostalom, mi niti tajimo iznos svojih plaća, niti se stidimo reći da smatramo da su male, nego predlažemo da se objave iznosi plaća svih uposlenih koji plaće primaju iz proračuna, pa će se tako najbolje vidjeti gdje se to nalazi obrazovanje. Još jedna nejasnoća u vladinom priopćenju je i podatak da na plaće radnika u obrazovnim ustanovama odlazi 35% budžeta, a znamo da na sve uposlene koji plaće primaju iz budžeta odlazi nepunih 50% pa je prema tome 15% iznos koji dobije oko 2.500 ostalih budžetskih korisnika. Treba istaći i to da je izdvajanje iz budžeta za plaće 2009. godine bilo 64%, a za 2024. je planirano 44%, dakle 20% manje. I dok vlade drugih kantona ne smanjuju ove iznose i povećavaju plaće kako bi svojim građanima pomogli i ublažili posljedice inflacije, pa na plaće odlazi 50-60%, Vlada HNK-a planira razvojni budžet (razvijaju svoje mišiće). Dakle, nije točno da novca nema, nego je raspodijeljen tako da ga nema za prosvjetne radnike'', ističu u svom odgovoru.

'Želimo razgovarati i pregovarati'

Navode kako su više puta ponovili snažne argumente i da ne ''smatraju iskrenim i realnim dijalog u kojem će im se ponavljati kako novca nema, a oni to šutke prihvatati, jer ne mogu prihvatiti da u svakoj županiji ima novca za povećanje plaća ili isplatu pomoći po Odluci Vlade F BiH, a samo u našem nema''.

Ističu kako žele razgovarati i pregovarati, a ako ne dođe do ni do kakvog dogovora, o daljim aktivnostima će se putem ankete izjasniti njihovo članstvo.

Podsjećamo, nakon prosvjedne šetnje prosvjetnih djelatnika, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, kako su naveli u svom priopćenju, želi jasno dati do znanja široj javnosti kako je u više navrata pokušala uspostaviti dijalog i sa sindikalnim čelnicima u prosvjeti.

''Zbog upornoga odbijanja druge strane da prihvati činjenice i stvarnu argumentaciju, željeni dijalog nažalost nije ostvaren. Svjesna učinaka inflacije i kontinuiranoga rasta životnih troškova, Vlada razumije sindikalna nastojanja da, i izvan onoga što je sadržano u kolektivnim ugovorima, ishoduju dodatna povećanja prava i primanja svojemu članstvu. Vlada je, u više navrata, istaknula kako će, ukoliko stanje javnih prihoda to omogući, dodatno poboljšati materijalne statuse svih proračunskih korisnika. Međutim, svjesna odgovornosti, ne će davati neodrživa obećanja za ono za što nema financijsku podlogu'', navedeno je u odgovoru Vlade HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close