Naš novac i nečiji rad

Plaćamo 45 minuta bježanja - Tko skraćuje radno vrijeme u Mostaru?

Na upit ''Do kada vam je radno vrijeme?'' rečeno je ''Negdje do 15 do 3.''.
Gospodarstvo / Posao | 06. 12. 2023. u 13:19 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije svoje radno vrijeme je, kako se čini, samoinicijativno skratilo za 45 minuta.

Naime, redakciji portala Bljesak.info potvrđeno je kako je jedna gospođa vraćena s kapije Zavoda kada je došla cijepiti dijete nakon ujeda psa.

Vremena nema

Na ovoj javnoj instituciji, u što smo se uvjerili, nije na ulazu naznačeno radno vrijeme, a ni na internetskim stranicama se ne može pronaći koje je radno vrijeme ove institucije.

Foto: Bljesak.info / Vrata Zavoda bez istaknutog radnog vremena

Nekoliko dana za redom pozivali smo instituciju na brojeve naznačene na stranicama u tri sata, no poziv je bio bez odgovora.

Tijekom proteklog tjedna pozivom na službeni broj naznačen na stranici Zavoda, upitali smo možemo li doći podignuti sanitarnu knjižicu, a s druge strane linije rekli su nam da dođemo najkasnije do 2.30.

Na upit ''Do kada vam je radno vrijeme?'' rečeno je ''Negdje do 15 do 3.''.

Poslali smo i službeni novinarski upit putem e-maila te nazvali broj sa stranice, gdje su nam na upit o radnom vremenu rekli ''kako je radno vrijeme do 7 do 15 ili od 7:30 do 15:30''.

45 minuta ranije

Po svemu sudeći, javna institucija koja se plaća od građana se zatvara 45 minuta ranije čime se onemogućava pacijente i građane da svakodnevno ostvaruju usluge iz zdravstvene zaštite. Iako javnosti nije ni poznato točno radno vrijeme institucije i nije naznačeno na vratima.

Uskraćivanje zdravstva svaki dan za 45 minuta godišnje u konačnici izađe na 180 radnih sati, odnosno 24 radna dana, što je čitav godišnji odmor prosječnog radnika u Federaciji BiH.

Inače, u kolektivnom ugovoru zdravstvenih radnika u HNŽ, u članu o preraspodjeli radnog vremena navodi se kako se radno vrijeme raspoređuje na pet dana tjedno a da radno vrijeme iznosi 7 i pol sati tijekom radnog dana.

Što kaže zakon?

U radno vrijeme se ne računa vrijeme dnevnog odmora koje se ne može koristiti na početku ili na kraju radnog dana.

Prema Zakonu o radu, skraćivanje radnog vremena dozvoljeno je ''na poslovima na kojima, uz primjenu mjera sigurnosti i zdravlja na radu, nije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja, radno vrijeme se skraćuje razmjerno štetnom utjecaju uvjeta rada na zdravlje i radnu sposobnost radnika''. Kako kaže Zakon, ovi poslovi iz stava utvrđuju se pravilnikom o sigurnosti i zdravlju na radu, u skladu sa zakonom, a o skraćivanju radnog vremena odlučuje federalno odnosno kantonalno ministarstvo nadležno za rad na zahtjev poslodavca, inspektora rada ili sindikata, a na osnovu stručne analize izdane od ovlaštene stručne organizacije, u skladu sa zakonom.

Kopirati
Drag cursor here to close