Kolektivno propadanje

Ekstremno visoke temperature u Zavodu - Kratke hlače ne mogu, skraćeno radno vrijeme može

''Ako im je već stalo do građana i podnošenja ekstremnih temperatura, neka u tu svrhu, a ako hoćete i zbog spolne ravnopravnosti, dozvole ulazak u kratkim hlačama, a radno vrijeme ostave kakvo je i bilo prije ovih ekstremnih temperatura".
Gospodarstvo / Posao | 29. 07. 2023. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tko donosi ovakve odluke i kome one pomažu nemoguće je razaznati'', pita čitatelj portala Bljesak.info kojega su na ulazu u Zavod za zapošljavanje u Mostaru dočekala zaključana vrata i ova, kako navodi, nevjerojatna obavijest.

Naime, netko u Zavodu za zapošljavanje, odlučio je 'zbog ekstremno visokih temperatura' skratiti rad sa strankama do 13 sati. Valjda netko relevantan treba proglasiti elementarnu nepogodu da se ovakva odluka donese. Današnja maksimalna dnevna temperatura od 33 stupnja nije baš ekstremna temperatura, pogotovo u Mostaru. Imajući u vidu da je zgrada zavoda je prije par godina dobila termo fasadu, a sve je klimatizirano, komu onda smeta vanjska temperatura?

''Možda bi, opet zbog 'ekstremno visokih temperatura' bolje bilo ne razmišljati o tomu i prepustiti se kolektivnom propadanju kojemu se ovakvim odlukama doprinosi. Valjda su, u prividu blagostanja koje donose godišnji odmori, neki zaboravili da postoje i oni koji se redovito moraju prijaviti na Zavod za zapošljavanje i nisu u mogućnosti ove "ekstremne vrućine" podnositi na jadranskom priobalju, a kamo li priuštiti sebi da, vidjevši ovu obavijest, dođu ponovno sutra, ali prije žege'', navodi zamišljeni čitatelj u zamišljenoj borovoj hladovini na zamišljenom godišnjem odmoru, kako stoji u potpisu.

Dodaje kako, ako im je već stalo do građana i podnošenja 'ekstremnih temperatura', neka u tu svrhu, ''a ako hoćete i zbog spolne ravnopravnosti, dozvole ulazak u kratkim hlačama, a radno vrijeme ostave kakvo je i bilo prije ovih ekstremnih temperatura".

Tko odlučuje?

Podsjećamo, stanje prirodne nepogode, u ovom slučaju zbog ekstremnih vrućina, predlaže Županijski stožer civilne zaštite. Nakon obrazloženja zahtjeva, Stožer utvrđuje prijedlog odluke i predlaže Vladi. Tek onda Vlada donosi ili ne donosi odluku o takvom stanju.

Glasnogovornik Vlade HNŽ i član Stožera civilne zaštite Pero Pavlović ranije je rekao kako dosad nije bilo zahtjeva za proglašenjem ovoga stanja od strane Stožera.

"Svjesni smo mi visokih temperatura kao i svi građani. Stožer CZ je uputio jasne preporuke kako se ponašati, zamolili su gospodarstvenike i poslodavce da se brinu o svojim radnicima, da ih pokušaju poštedjeti od 11 do 16 ili da organiziraju posao u dvije smjene. Zasad nije bilo najave ni upita preko stožera da se proglasi ovo stanje. U Vladi smo svjesni činjenice da visoke temperature utječu na živote svih naših građana, ali nemamo informacije da je zbog visokih temperatura značajniji broj građana imao poteškoće", rekao je ranije Pavlović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close