Još jedan mostarski kaos

Opet sindikat protiv sindikata: Vatrogasci prozivaju Marić za neistine

Sindikalni kaos u Mostaru traje već dulje vrijeme
Gospodarstvo / Posao | 29. 12. 2022. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Medijski istup predsjednice samostalnog Sindikata državnih službenika i namještenika Grada Mostara koji sadrži niz neistina i grubih manipulacija javnosti'', poručio je Sindikat Vatrogasaca Grada Mostara.

U priopćenju navode kako iznose ''nezadovoljstvo koje smo iskazali kroz nedavne štrajkove a koje smo organizirali kako bi javnost upoznali sa situacijom koja se dešava u Gradskoj upravi Grada Mostara i koju smo iznijeli javno u medijima''.

Bez sastanka

''Nije nam dopušteno mada smo se uredno i na vrijeme najavili na gradsko Vijeće Grada Mostara, da nazočimo i da gradske vijećnike upoznamo sa trenutnom situacijom i razlogom našeg nezadovoljstva. Uredno smo dobili odgovor od predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića kojeg Vam citiramo kako ne bi opet bilo da iznosimo istine poluistine 's obzirom da je Dnevni red sjednice utvrđen, obavještavamo Vas da nema potrebe da prisustvujete sjednici'. S ovim se samo nastavlja ono zbog čega smo i pokazali svoje nezadovoljstvo a to je da sada i zakonodavna vlast pored izvršne vlasti ne želi da govorimo'', navodi ovaj sindikat.

Naveli su kako je ''medijski istup predsjednice samostalnog Sindikata državnih službenika i namještenika Grada Mostara sadrži niz neistina i grubih manipulacija javnosti i uposlenicima Grada Mostara''.

''Naime, u spomenutom istupu navodi se kako je Sindikat državnih službenika namještenika uputio više dopisa s traženjem da se isplati puni iznos od 1080 KM našim uposlenicima u skladu s Uredbom Vlade FBiH o isplati jednokratne financijske pomoći uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena u FBiH. Dopise istog traženja je upućivao i naš Sindikat prema Poslodavcu i to prije oglašavanja partnerskog Sindikata, što se da lako utvditi putem naše Facebook stranice. Isto traženje smo zahtijevali i na zajedničkim sastancima. Kako Poslodavac nije udovoljio našim zahtjevima zakonska obveza i dužnost Sindikata je da u skladu s Zakonom zaštiti prava i interese uposlenih, što je činjeno organiziranjem, jednosatnog štrajka upozorenja kao mirnog prosvjeda na platou gradske Vijećnice'', navode i dodaju kako je ''Sindikat državnih službenika i namještenika Grada Mostara zastao na dopisima bez daljnje zakonske borbe prava radnika iz razloga poznatih samo njima''.

Izlaganje gradonačelnika

''Kao što je poznato protekli period u obilježen je organiziranim štrajkovima prosvjedima najčešće zbog isplate navedenih 1080 KM i borbom za jednaka prava državnih službenika i namještenika. Donesenom Odlukom o isplati 400 KM od strane Grada Mostara kako je navedeno u Rebalansu Proračuna kao 'nagrada za rezultate rada' a ne kao jednokratna financijska pomoć od strane Poslodavca te je po našem dubokom uvjerenju izvršena diskriminacija nas kao državnih službenika i namještenika u odnosu na druge razine vlasti u FBiH'', navedeno je.

Dodaju da to ''što Sindikat državnih službenika i namještenika Grada Mostara nije podržao štrajk sestrinskog sindikata vatrogasaca, mada su na vrijeme bili obavješteni svemu, samo govori o njima i njihovoj organizaciji''.

''Ne želimo da navode da mi širimo dezinformacije ili poluinformacije. Tko je čitao njihov dopis u cijelosti gdje spominju stanje u državi i brigu o umirovljenicima i ostalim manje zbrinutim kategorijama u društvu i njihovim malim primanjima, liči u najmanju ruku na izlaganje Gradonačelnika a ne sindikata. I mi smo socijalno osviješteni dovoljno da brinemo za ugrožene kategorije, ali zastupamo zaposlene u gradu za što je napravljen ovaj sindikat i što nam je zakonska obaveza. Nećemo dozvoliti da netko blateći našu Sindikalnu organizaciju sa sebe želi da skine odgovornost zašto se ne bori za svoje članove. Prije svega moram spomenuti i to da Sindikalna organizacija Vatrogasaca broji 250 članova a druga sindikalna organizacija 108 članova što samo govori o reprezentativnosti na koju se oni pozivaju.  U slučaju da se nastavi ovakav odnos prema sindikalnoj organizaciji vatrogasaca Grada Mostara, bit ćemo prinuđeni dati popis o imenima i broju članova obje sindikalne organizacije pa neka javnost procjeni tko je više zastupljen. Moram napomenuti da Sindikalna organizacija Vatrogasaca zbog čega i ima ovaj broj članova uvijek ne dvosmisleno iznosi svoja stajališta i nikome se ne dodvorava i tako će i dalje nastaviti svoj rad'', navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Marinko Petrić, predsjednik Sindikata vatrogasaca.

Misterija o povećanju plaća

Naglasili su kako žele ukazati da su navodi glede osnovice i boda za obračun plaće koji je kako se navodi u istupu predsjednice Ivane Marić veći u Gradu Mostaru, od ugovorene u FBiH između Vlade FBiH i Samostalnog Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH za 2023 godinu, da je ''u cijelosti neistiniti jer bi u tom slučaju Grad Mostar prekršio važeći Zakon u plaćama i naknadama u FBiH što nije slučaj i koje činjenice se mogu lako utvrditi u Izvješću Revizije i svim dostupnim Sl. Glasnicima u FBiH'', navedeno je.

Podsjećamo, sindikalni kaos u Mostaru traje već dulje vrijeme. Naime, predsjednica Ivana Marić, predsjednica Sindikalne organizacije Grada Mostara, je u ožujku ove godine na pitanje ''koliko se plaća povećala od 2004. do 2022.'' kazala kako ''ne može dati tu informaciju''.

Inače, Bljesak.info je u srpnju prošle godine  pisao o tome kako su pojedini uposlenici odjela mostarske Gradske uprave godinama dobivali veće plaće od propisanih jer su se ''nagrađivali'' pozicijama u povjerenstvima koja nisu trebala biti formirana jer odjeli već rade taj posao. Na to je još 2015. godine upozorilo i izvješće federalnih revizora u kojem stoji kako su zaključeni ugovori o djelu, za poslove koji su najvećim dijelom utvrđeni Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji i predstavljaju redovite poslove uposlenih. Tako je, primjerice, u studenom 2019. godine imenovano povjerenstvo koje se bavilo projektima za mlade. Iako je to u domeni odjela za Društvene djelatnosti, djelatnici tog Odjela većinom su članovi povjerenstva i nisu smjeli uzimati dodatni novac na plaće jer se radi o poslu u sklopu njihovih redovitih aktivnosti. Revizori su dokumentaciju proslijedili Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije 2016. godine da bi dvije godine kasnije dobili odgovor kako nema osnove za pokretanje postupka.

Zanimljivo je i traženje pomoći gdje je ovaj sindikat pristao na 300 KM da bi kasnije uputio dopis u kojem se traži barem 70 posto od 1080 KM koje je sugerirala Vlada Federacije.

Nezadovoljstvo ovom pomoći, uz vatrogasce, iskazali su i mostarski dječji vrtići.

Kopirati
Drag cursor here to close