Reakcija

Mostar: Sindikat ''pere ruke'' od sindikata

Nakon objave netočnih informacija vezanih uz djelovanje i status Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Grada Mostara dužni smo reagirati i javnost upoznati o činjenicama
Gospodarstvo / Posao | 28. 12. 2022. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Sindikalne organizacije Gradske uprave Grada Mostara u srijedu su reagirali priopćenjem kazavši kako je Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Grada Mostara reprezentativni sindikat kojem su ciljevi i djelatnost regulirani Statutom i čije su sve aktivnosti usmjerene prema zaštiti interesa članova sindikata u vezi sa statusnim pitanjima iz radnog odnosa.

"Nakon objave netočnih informacija vezanih uz djelovanje i status Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Grada Mostara dužni smo reagirati i javnost upoznati o činjenicama", navodi se u priopćenju.

U dva navrata pisali gradonačelniku

Kada je u pitanju isplata jednokratne naknade u skladu s Uredbom o pomoći stanovništvu zbog povećanja indeksa potrošačkih cijena Vlade FBiH po kojoj poslodavac može isplatiti jednokratnu pomoć u iznosu od 1.080 maraka do kraja godine, u priopćenju se ističe kako je Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Grada Mostara u dva navrata pisao gradonačelniku, odnosno poslodavcu od kojeg su tražili isplatu jednokratne pomoći.

"Također, temeljem tih zahtjeva smo i pregovarali s gradonačelnikom na zajedničkom sastanku između Sindikalnog vijeća Grada Mostara, a kojeg čine Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Grada Mostara i Samostalni sindikat vatrogasaca Grada Mostara te poslodavac - gradonačelnik Grada Mostara", dodaje se.

Naglašeno je kako ne žele diskriminirajući položaj u odnosu na državne službenike i namještenike u Federaciji BiH i HNŽ-u, ali da su isto tako svjesni okruženja i ekonomske situacije kako u Gradu Mostaru, tako i u Bosni i Hercegovini te da se solidariziraju s umirovljenicima, braniteljima, civilnim invalidima, neuposlenim i radnicima u realnom sektoru koji su dobili jednokratnu pomoć u visini od 100 maraka, dok neki nisu dobili ništa.

Sporazum o osnovici

"Također, treba kazati kako je već postignut Sporazum između Sindikalnog vijeća Grada Mostara i gradonačelnika Grada Mostara o visini osnovice i visini boda od 1. rujna 2022. godine do 31. prosinca 2022. godine na temelju čega je potpisan Sporazumom uz jako bitnu napomenu da je osnovica i bod veća od ugovorene između Vlade Federacije BiH i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH za 2023. godinu", napomenuli su.

Izrazili su žaljenje što su tu činjenicu neki prešutjeli jer je ona rezultat, kako je naglašeno, "našeg zalaganja i spremnosti poslodavca na dogovor".

Na kraju su podvukli kako je Sindikalno vijeće Grada Mostara potpisalo Sporazum o visini osnovice i boda za obračun plaće za prvih šest mjeseci 2023. godine u znatno većem iznosu od dogovorene visine osnovice i boda između Vlade FBiH i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH.

''Kolege, ne komentirajte neistinito''

"Stoga molimo kolege iz Sindikata Vatrogasaca Grada Mostara da u javnosti iznose točne informacije, a ne polu informacije i neargumentirane komentare, jer oni ne da ne pridonose nego uvelike štete našem zajedničkom interesu. Držimo kako zajedničkim djelovanjem, korektnim odnosnom kako jednim prema drugima, tako i prema poslodavcu možemo uraditi više na zaštiti interesa svih državnih službenika i namještenika Grada Mostara", zaključeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close