Prosvjedi u Sarajevu

Odgovor prosvjednicima: Nema novca za pomoć, sindikati neka pregovaraju o visini plaće 2023.

Iz Vlade KS podsjećaju da se vodi kontinuirani dijalog sa svim sindikatima u KS te da je ovaj saziv prvi koji kroz protekli niz godina ima potpisane i važeće kolektivne ugovore sa svim sindikatima
Gospodarstvo / Posao | 14. 12. 2022. u 13:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom prosvjeda radnika koji primaju plaću iz proračuna Kantona Sarajevo, premijer KS Edin Forto danas je ponovio da ne može obećati isplatu jednokratne novčane pomoći jer za to nema novca, ali je sindikate pozvao da pregovaraju oko visine plaća za 2023. godinu.

Iz Vlade KS podsjećaju da se vodi kontinuirani dijalog sa svim sindikatima u KS te da je ovaj saziv prvi koji kroz protekli niz godina ima potpisane i važeće kolektivne ugovore sa svim sindikatima, piše Klix.

Plaće u javnom sektoru povećane

Kako je rečeno, u tekućoj godini su plaće u javnom sektoru povećane prvo kroz osnovicu pet posto, a kasnije tijekom godine kroz razne granske kolektivne ugovore između sedam i 12 posto, u ovisnosti od radnog mjesta i otežanih uvjeta rada.

Prema podacima Ministarstva financija KS, na ime tih povećanja u prvih 11 mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine je na ime primanja radnika u javnom sektoru u KS isplaćeno preko 70 milijuna KM više nego prošle godine, dijelom kroz direktno isplaćene plaće za proračunske korisnike, dijelom kroz subvencije kantonalnim poduzećima.

Pored toga, po pitanju tužbi iz radnopravnih odnosa iz proteklog desetljeća Vlada je isplatila 22,5 milijuna KM samo ove godine i još postoji više od 30 milijuna KM glavnice preostalih tužbi koji opterećuju proračun.

"Također, Vlada je isplatila više od 34,5 milijuna KM više na ime naknade porodiljama u ovoj u odnosu na prethodnu godinu; troškovi materijala, usluga i energije potrebnih za rad svih ustanova su uslijed porasta cijena porasli za 10,2 milijuna maraka i moraju se financirati iz proračuna; Vlada je isplatila 3,94 mil.KM na ime pomoći umirovljenicima koji primaju najnižu penziju u KS (39.397 korisnika) te su osigurana milijunska sredstva za popunjavanja svih raspoloživih robnih rezervi s alternativnim gorivima za slučaj prestanka opskrbe plinom KS", navode iz Vlade KS.

Zahtjevi

Podsjetimo, ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo u 10 sati počeli su prosvjedi radnika iz osnovnih i srednjih škola, predškolskih, visokoškolskih i ustanova kulture, nauke i socijalne zaštite, MUP-a i organizacijskih jedinica Uprave policije, zavoda i organa državne službe, javnih komunalnih poduzeća i javnih ustanova zdravstva, u organizaciji Koordinacije osam sindikata.

Kako su rekli, na ovaj način iskazuju nezadovoljstvo i šalju upozorenje Vladi KS da radnicima vrati dostojanstvo, piše Avaz. 

Njihovi zahtjevi su poštivanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, povećanja plaće radnicima u 2023. godini i isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima u 2022. godini. 

Kopirati
Drag cursor here to close