Privremena mjera

Sud zabranio diskriminaciju sindikata iz Hercegovine - zaljuljane stolice u Federalnom sindikatu zdravstva

Predsjednik sindikata zdravstvenih radnika FBiH dobio zabranu suda
Gospodarstvo / Posao | 14. 12. 2022. u 13:00 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik nezavisnog strukovnog sindikata u zdravstvu FBiH Zijad Latifović i njegova zamjenica Adisa Fakić dobili su od Općinskog suda u Mostaru privremenu mjeru kojom im je zabranjena diskriminacija Dalibora Vukovića, predsjednika Nezavisnog sindikata HNŽ-a.

Općinski sud je odredio privremenu mjeru osiguranja i zabranio je Nezavisnom strukovnom sindikatu zaposlenih u zdravstvu u FBiH da primjenjuje odluku svoje 'drugostupanjske' disciplinske komisije o isključenju Vukovića iz članstva, te mu onemogućava ostvarivanje prava koja mu pripadaju po Statutu uključivši i prava da bira i bude biran u organe Nezavisnog strukovnog sindikata u zdravstvu FBiH.

Osporavanje legalnosti skupštine

Podsjetimo, ranije je iz Hercegovine u Tužiteljstvo Kantona Sarajevo poslana i kaznena prijava protiv Zijada Latifovića, zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, jer je kako navode izbacio predsjednika Sindikata HNŽ-a iz federalnog predsjedništva ''na prečac''.

Inače, na Vlašiću se ovaj vikend organizirao kongres na kojem se ponovno bira rukovodstvo Federalnog sindikata, no po riječima iz Sindikata zdravstvenih radnika HNŽ-a, branio se dolazak legalno izabranih delegata iz Hercegovine, koji bi mogli biti konkurencija trenutnom rukovodstvu sindikata, s obzirom da Federalni sindikat nije odgovorio na dopis s imenima delegata iz Hercegovine, hercegovački sindikati su se prošli tjedan počeli ispisivati iz Federalnog sindikata.

Nakon održane skupštine, Dalibor Vuković je rekao kako će se ići dalje u osporavanje legalnosti održane skupštine u subotu.

Kritike iz HNŽ-a

Sindikalisti iz Hercegovine kritizirali su ranije rukovodstvo Federalnog sindikata da nisu uspjeli ispregovarati i potpisati kolektivni ugovor za zdravstvene radnike u posljednje četiri godine, da je sindikat iščlanio iz Saveza samostalnih sindikata, što je kažu načinilo štetu jer je samim tim sindikat isključen je iz svih važnijih aktivnosti i mehanizama odlučivanja o pravima radnika na nivou FBiH, što je kulminiralo izbacivanjem Vukovića

Ranije smo i od Latifovića zatražili komentar koji je branio svoj rad a sindikat iz HNŽ-a optužio za opstrukcije rada Federalnog sindikata.

Rad ovog Federalnog sindikata komentirao je i nekadašnji predsjednik Sindikata liječnika medicine FBiH Rifat Rijad Zaid, govoreći kako je Federalni sindikat zdravstvenih radnika u sprezi s vlasti opstruirao rad sindikata liječnika kada su se borili za svoja prava i potpisivanje kolektivnog ugovora.

''Nezavisni sindikat radnika u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine je arhaični sindikat koji ama baš ničemu na ovom svijetu ne služi osim sam sebi'', kazao je za Bljesak.info Rifat Rijad Zaid.

Kopirati
Drag cursor here to close