Manjak radne snage

Nedostaje radnika: Najviše se traže konobari, tesari, zavarivači, pravnici, inženjeri

Na portalu mojposao.ba trenutačno je aktivno čak 2270 oglasa. Uz oglase objavljene na spomenutom portalu, određen broj tvrtki, primjerice s područja Zapadnohercegovačke županije, radnike traži posredstvom društvenih mreža.
Gospodarstvo / Posao | 06. 09. 2021. u 17:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Ilustracija

Nakon više od godinu i pol teškog te za gospodarstvenike vrlo neizvjesnog razdoblja, tržište Bosne i Hercegovine polako se oporavlja, tvrdi portal MojPosao.ba.

Svjedoči tome posljednjih dana veliki broj oglasa u kojima se traže radnici svih profesija u gotovo svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Stanje u gradovima

Na navedenom portalu trenutačno je aktivno čak 2270 oglasa. Uz oglase objavljene na spomenutom portalu, određen broj tvrtki, primjerice s područja Zapadnohercegovačke županije, radnike traži posredstvom društvenih mreža.

Tako se traže radnici u građevini, trgovci, konobari, kuhari, menadžeri, elektrotehničari, informatičari i programeri, djelatnici u pekarnicama… Prema podacima navedenoga portala, na području Mostara otvoreni su na deseci radnih mjesta.

Tako je tvrtka Partner u ovom gradu izrazila potrebu za kreditnim službenikom, McDonald’s ugostiteljskim djelatnikom, DM za vizažistima, a Kalea modelatorima. Mercatoru je nedostajalo prodavača, a tvrtki Guma M servisni savjetnik, prenosi Večernji list.

Jedno od zanimljivijih radnih mjesta svakako je i rukovoditelj distributivnoga centra u Mostaru za kojim je izrazila potrebu tvrtka EuroExpress, a Contego za CNC operaterima, i to na području Mostara, četiri osobe…, tvrtka Promark iz Rodoča za zavarivačima, tesarima, zidarima, pomoćnim radnicima, armiračima, voditeljem skladišta, voditeljem računovodstva.

Značajno veća potražnja za radnicima je u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli..., gdje je lepeza traženih zanimanja znatno šira. Tako u ovim gradovima traže call-operatere za različite jezike i razne tvrtke iz inozemstva.

Ličioci, gipsari, stručnjaci za programiranje, inženjeri arhitekture, poslovođe, radnici u banci, građevinski inženjeri, inženjeri elektrotehnike, pravnici…

Inače, prema najnovijim podacima Agencije za rad i zapošljavanje, na dan 30. lipnja 2021. u BiH je bila 393.781 osoba na evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini. U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih osoba manji je za 2218 ili 0,56%. Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, 226.132 ili 57,43% su žene.

Broj zaposlenih

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, nezaposlenost u BiH manja je za 27.519 osoba ili 6,53%. U odnosu na početak pandemije COVID-19, nezaposlenost se smanjila za 9107 osoba ili 2,26%.

Nezaposlenost se smanjila u Federaciji BiH za 363 osobe (0,12%), u Republici Srpskoj za 1774 (2,29%) i u Distriktu Brčko BiH za 81 osobu (1,19%).

''U lipnju je brisano ukupno 17.475 osoba s evidencija službi za zapošljavanje, od čega je 8459 žena. Od ovog broja zaposleno je 12.086 osoba, od čega 6104 žene. Istodobno je za 8194 osobe prestao radni odnos, od čega je 3931 žena.

Poslodavci su u tom razdoblju prijavili potrebe za zapošljavanjem 4754 nova radnika.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u svibnju 2021. godine broj zaposlenih osoba u Bosni i Hercegovini iznosio je 815.590, a od toga su bile 353.243 žene.

U odnosu na travanj 2021. godine, broj zaposlenih osoba povećao se za 0,3%, a broj zaposlenih žena također se povećao, i to za 1%'', zaključeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close