Uz pomoć EBRD-a i EU

Mala i srednja poduzeća digitalizacijom mogu pobijediti konkurente na tržištu Europe

Mala i srednja poduzeća u BiH mogu na više načina koristiti digitalne tehnologije kako bi poboljšali svoju produktivnost i konkurentnost.
Gospodarstvo / Posao | 20. 12. 2023. u 11:00 Z. D. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Go Digital in BiH'' je zajednički program Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske unije (EU) usmjeren na pružanje podrške malim i srednjim poduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u procesu njihove digitalizacije i automatizacije.

Projekt je zaživio te je malim i srednjim poduzećima donio ''vjetar u leđa'', koji im je itekako bio potreban kako bi nastavili svoje aktivnosti u vremenu inflacije i borbe za tržište.

Program je pokrenut u svibnju 2022. godine. Zaključno sa listopadom 2023. godine, kroz program su financirana 82 projekta ukupne vrijednosti 13 milijuna eura. Programom je u konačnici predviđeno sudjelovanje više od 120 MSP iz cijele BiH.

Najveći broj financiranih projekata, zaključno sa listopadom 2023. godine, dolazi iz sektora proizvodnje, s 52 projekta ukupne vrijednosti oko 10.56 milijuna eura.

Geografski, u Federaciji BiH, Tuzlanska županija prednjači sa 20 financiranih projekata, a potom slijede Zeničko-dobojska županija i Sarajevska županija sa po 11 projekata. U entitetu Republika Srpska financirano je ukupno 15 projekata.

Go Digital i EU4DigitalSME

''Go Digital in BiH'' zajedno sa EU4DigitalSME, dio je EU4SMEs programa za digitalnu transformaciju malih i srednjih poduzeća.

O projektu je za Bljesak.info govorila Manuela Naessl, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Bosnu i Hercegovinu, koja nam je na samom startu razgovora rekla kako je interes za program ''Go Digital in BiH'' velik.

''Očekivali smo dobar odaziv malih i srednjih poduzeća (MSP), te stoga smo odlučili i pokrenuti program u partnerstvu s Europskom unijom (EU). Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) već dugi niz godina podržava MSP u BiH i svjesni smo njihove potrebe za lakšim i bolje strukturiranim financiranjem, koje kombinira kredite i poticaje. ''Go Digital in BiH'' program predstavlja nastavak ove podrške s fokusom na ulaganje u digitalne tehnologije, a to je područje u kojem lokalna poduzeća zaostaju za europskim konkurentima. Interes je trenutno velik, na primjer za financiranje rješenja za e-trgovinu, digitalnih platformi, ali i analize podataka u stvarnom vremenu, kao i e-dokumenta i informacijskih sustava za upravljanje.

Foto: PR / Manuela Naessl, direktorica EBRD za BiH

Lokalna MSP imaju koristi od investicijskih poticaja u iznosu od 15% ukupnog iznosa kredita, financiranih od strane EU. Bespovratna sredstva osigurana od EU čine njihova ulaganja znatno pristupačnijim i jedan su od razloga velikog interesa'', istaknula je Naessl za Bljesak.

50 milijuna eura kredita

Njihov krajnji cilj je, dodala je, da EBRD putem programa ''Go Digital in BiH'' odobri poduzećima u BiH minimalno 50 milijuna eura kredita, u suradnji s nekoliko lokalnih komercijalnih banaka: ProCredit banka, Raiffeisen banka, UniCredit banka, Intesa Sanpaolo banka i Sparkasse banka.

''Ali program ne završava samo na financiranju. Malim i srednjim poduzećima nudimo i savjetodavne usluge putem EBRD-ovog programa Advice for Small Businesses/Savjetovanje za mala poduzeća, pružajući im vrijedne smjernice o tome kako digitalizacija može doprinijeti njihovom poslovanju, potaknuti poslovni uspjeh i premostiti jaz s međunarodnim poduzećima. Također, ove usluge osnažuju MSP da učinkovito iskoriste digitalne alate i optimiziraju svoje poslovanje kako bi postigli bolju učinkovitost i potaknuli rast'', navela je.

Zanimalo nas je i koliko su mala i srednja poduzeća u BiH digitalno zrela, odnosno na kojoj su sada digitalnoj razini?

Foto: Pexels.com / Ilustracija

''Unatoč značajnim prednostima koje nudi digitalizacija, manja poduzeća i dalje zaostaju u digitalnoj transformaciji. Budući da su mala, tim poduzećima često nedostaju unutarnji resursi i svijest, vještine ili se pak susreću s problemima financiranja projekata digitalne transformacije. To je također potvrđeno istraživanjem OECD-a i EBRD-ovim Izvješćem o tranziciji za pružanje digitalne dividende za razdoblje 2021-2022.'', istaknula je Naessl.

''MSP u BiH prihvaćaju digitalizaciju, ali su, kao i druge zemlje u regiji, u ranoj fazi ovog razvoja. Postoji nekoliko dostupnih studija koje su se bavile područjima kao što su prisutnost na webu, dostupnost online alata za odnose s kupcima i korištenje modernih software-skih alata za financijsko upravljanje, nabavu, prodaju, itd. Bh. poduzeća koriste ove digitalne alate, ali još uvijek na prilično niskoj razini. Osim toga, usvajanje tehnologija Industrije 4.0 u proizvodnji i pružanju usluga, poput 3D printanja, automatizirane proizvodnje i slično, tek počinje. Postoji mnogo prostora za poboljšanje i mnogo prilika za lokalna poduzeća da pojednostave i digitaliziraju svoje procese. Važno je pomenuti da digitalizacija često pomaže MSP da postanu ''zelena'', tj. ekološki osvještena, tako što postaju učinkovitija, produktivnija, održivija, itd'', dodala je.

Digitalne tehnologije za poboljšanje produktivnosti i konkurentnosti

Mala i srednja poduzeća u BiH mogu na više načina koristiti digitalne tehnologije kako bi poboljšali svoju produktivnost i konkurentnost.

''Digitalizacija pomaže MSP da snize operativne i transakcijske troškove, pojačaju poslovnu inteligenciju ili automatizaciju, kao i da povećaju doseg kupaca i tržišta, itd. U BiH mnoga poduzeća u proizvodnom sektoru odlučuju investirati u nove strojeve koji im omogućuju automatizaciju određenih procesa i rad s većom preciznošću i sigurnošću za radnike, a istovremeno im pomažu poboljšati kvalitetu proizvoda i smanjiti troškove proizvodnje. To mogu biti automatizirani strojevi za rezanje, pranje i slično, te je to trenutno jedna od najpopularnijih vrsta investicija. A ti se isti strojevi mogu povezati sa software-om za upravljanje i informacijskim sustavima koji daju podatke u stvarnom vremenu o učinkovitosti, proizvodnji i skladištenju'', pojašnjava Naessl.

Foto: Pexels.com / Ilustracija

MSP također mogu digitalizirati i pojednostaviti poslovne procese kao što su financijsko upravljanje, prodaja, alati za praćenje, itd. Istovremeno, korisnička sučelja i rješenja za e-trgovinu mogu im pomoći u dosezanju šire baze kupaca. Kao takva, digitalna rješenja poboljšavaju ukupnu poslovnu učinkovitost, što dovodi do smanjenja troškova, poboljšane kvalitete proizvoda i ušteda u radu.

Što traže MSP u BiH?

S obzirom da je EBRD aktivno uključen u ovaj projekt, sigurno su najupućeniji i u to što je trenutno aktualno i popularno među potrošačima i građanima, kada je u pitanju digitalizacija MSP-a.

''Primarni fokus u procesu digitalizacije je stvaranje svijesti o važnosti digitalizacije MSP. Mnogi mali i srednji poduzetnici oklijevaju s usvajanjem digitalnih tehnologija zbog straha od nepoznatog. Podizanjem svijesti o prednostima digitalizacije ovaj se strah može prevladati, čineći MSP spremnijima za prihvaćanje novih tehnologija.

Drugi ključni korak je kontinuirani razvoj digitalnih vještina kroz edukaciju svih zaposlenika, posebice u digitalnoj pismenosti. S obzirom na stalne promjene i pojavu novih poslovnih rješenja vezanih uz digitalne tehnologije, od vitalnog je značaja za poduzeća da budu u toku i educirana o tim tehnologijama kako bi unaprijedila svoje poslovanje.

Odabir odgovarajućih digitalnih rješenja za poslovanje poduzeća naredni je bitan korak, budući da različite industrije mogu zahtijevati različite digitalne alate i strategije.

Automatizacija poslovnih procesa također je važna, jer usmjerava interne i eksterne operacije usvajanjem digitalnih alata poput sustava za upravljanje odnosima s kupcima (CRM), software-a za upravljanje zalihama i računovodstvenog software-a.

Promicanje svijesti o cybbersigurnosti i najboljih praksi ključno je za zaštitu MSP od potencijalnih digitalnih prijetnji i krađe podataka. Osim toga, poticanje suradnje i umrežavanja među MSP korisno je za razmjenu znanja, razmjenu iskustava i provedbu najboljih praksi u digitalizaciji.

Na kraju, bitno je pratiti napore i rezultate digitalizacije kako bi se utvrdilo koje su strategije učinkovite i koja područja treba poboljšati'', ističe naša sugovornica.

U okviru programa ''Go Digital in BiH'', MSP imaju priliku aplicirati za kredite u iznosu do milijun eura, s minimalnim rokom otplate od 18 mjeseci. Kamatne stope određuju naše lokalne partnerske banke, a uspješno provedene ‘prihvatljive’ investicije mogu dobiti već spomenute investicijske poticaje u iznosu od 15%, koje financira EU.

Kupci kao prioritet

Direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Bosnu i Hercegovinu pojašnjava za Bljesak.info kako bi digitalizacija MSP-a u BiH trebala prioritetizirati kupce.

''Digitalne tehnologije omogućuju kupcima pristup informacijama o proizvodima i uslugama 24/7, dajući im veću autonomiju i kontrolu pri donošenju odluka o kupnji. Kupci mogu usporediti karakteristike i cijene proizvoda, reklamirati proizvod ili uslugu te iskazati (ne)zadovoljstvo istim. Kupci, također, imaju na raspolaganju više digitalnih kanala za kupnju, kao što su web stranice, društveni mediji i mobilne aplikacije. Personalizirana iskustva još su jedna od prednosti, jer poduzeća mogu preporučiti slične proizvode i ponuditi prilagođene ponude na temelju povijesti kupnje kupaca. Ispunjavanje očekivanja kupaca ključno je za uspjeh, budući da kupci sada očekuju besprijekorna iskustva i offline i online. Prihvaćanjem digitalizacije MSP mogu poboljšati produktivnost, konkurentnost i profitabilnost, dok korisnici mogu uživati u lakšem i ugodnijem pristupu informacijama, proizvodima i uslugama'', pojasnila je Naessl.

Foto: Pexels.com / Ilustracija

Projekt EU4DigitalSME, u sklopu kojeg se odvija i projekt ''Go digital'', a koji zajednički financiraju EU i Savezno ministarstvo za gospodarsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) te provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, ima za cilj stvoriti povoljno okruženje za MSP u cilju uspješne provedbe digitalizacije i inovacijskih transformacija.

Iz GIZ-a ističu kako su mala i srednja poduzeća ključni pokretači gospodarskog rasta i razvoja, a usvajanje digitalizacije sastavni je dio povećanja njihove konkurentnosti na lokalnoj i međunarodnoj razini.

''Uspostava i podrška razvoju Digital Innovation Hubs (DIH) jedna je od ključnih aktivnosti projekta EU4DigitalSME, a sve s ciljem doprinosa izgradnji ekosustava za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u MSP u BiH. Ovi centri mogu igrati ključnu ulogu u poboljšanju svakodnevnih poslovnih operacija pomažući poduzećima da pojednostave svoje procese, poboljšaju organizacijske strukture i poboljšaju kvalitetu svojih krajnjih proizvoda. DIH-ovi nude širok raspon usluga, uključujući prilagođena digitalna rješenja, koja premošćuju jaz između digitalnih inovacija i poslovnog sektora.

U praktičnom smislu, DIH-ovi osnažuju poduzetnike pružanjem pristupa stručnim resursima, kao što su profesori, inžinjeri i financijski savjetnici, koji mogu ponuditi specijalizirane smjernice i podršku na njihovom putu prema digitalizaciji. Štoviše, DIH-ovi organiziraju radionice, treninge i forume s poznatim stručnjacima koji nude neprocjenjive uvide i savjete. Suradnjom s DIH-ovima, poduzetnici mogu ubrzati svoje proizvodne procese, smanjiti operativne troškove i minimizirati pogreške. Osim toga, dobivaju pristup fondovima EU-a koji su korisni za postizanje digitalne transformacije lako i učinkovito. Četiri digitalna inovacijska hub-a podržana projektom EU4DigitalSME su: Industrial Hub (Tuzla), DIH Idemo (Banja Luka), Its4Health (Sarajevo) i Digital Storm (Sarajevo)'', naveli su iz GIZ-a za Bljesak.info.

Sa ranije navedenim konstatacijama slaže se i docent doktor Faruk Hadžić, dekan Ekonomskog fakulteta na SSST-u i jedan od najboljih makroekonomskih analitičara u regiji.

''Digitalizacija poslovanja malih i srednjih poduzeća može financijski značajno pomoći samim poduzećima. Implementacija digitalnih alata i tehnologija može donijeti niz prednosti, uključujući veću efikasnost u poslovnim procesima, optimizaciju troškova, smanjenje administrativnih opterećenja i bolje upravljanje zalihama. Pažljivim korištenjem modernih softverskih rješenja za upravljanje poslovanjem, komunikaciju s klijentima i partnerima, te analizu podataka, mala i srednja poduzeća mogu poboljšati produktivnost i time povećati svoju konkurentnost na tržištu'', ističe za Bljesak.info Hadžić.

Digitalizacijom do veće konkurentnosti

Smatra i kako digitalizacija može dovesti do veće konkurentnosti mala i srednja poduzeća iz Bosne i Hercegovine na tržištu regije i EU-a.

''Uvođenjem digitalnih alata, poduzeća će biti sposobnija prilagoditi se promjenjivim zahtjevima tržišta i brže reagirati na konkurentske izazove. Uz to, digitalizacija može omogućiti malim i srednjim poduzećima da lakše dostignu nova tržišta putem interneta i digitalnih platformi. Ovo otvara mogućnost za povećanje izvoza i privlačenje stranih klijenata. Međutim, kako bi potpuno iskoristili prednosti digitalizacije, bit će važno osigurati pristup obrazovanju i podršku poduzetnicima kako bi stekli potrebna znanja i vještine za korištenje digitalnih tehnologija na najbolji način'', ističe naš sugovornik.

Bljesak.info / Prof. dr. sc. Faruk Hadžić

Povećanje broja digitaliziranih malih i srednjih poduzeća moglo bi značajno doprinijeti ekonomiji Bosne i Hercegovine na dugoročnom planu. Digitalizacija bi potaknula rast produktivnosti i efikasnosti u sektoru malih i srednjih poduzeća, što bi rezultiralo povećanjem ukupnog BDP-a države.

''Uz to, digitalizacija bi stvorila nova radna mjesta, posebno u IT sektoru i povezanim industrijskim granama. Kroz veću konkurentnost na međunarodnom tržištu, digitalizirana poduzeća mogla bi privući investicije i otvoriti nove poslovne prilike. Važno je napomenuti da bi vlade trebale podržati ovu transformaciju kroz poticajne mjere, ulaganja u infrastrukturu i razvoj IT sektora, te osiguravanje povoljnog poslovnog okruženja'', kaže nam Hadžić.

Digitalizacija javne uprave

Zanimalo nas je i njegovo mišljenje o tome može li reforma javne uprave kroz digitalizaciju promijeniti stvari i u ovom sektoru.

''Reforma javne uprave kroz digitalizaciju donijela bi značajne financijske koristi, kako samoj ekonomiji države, tako i građanima. Digitalizacija javne uprave može rezultirati optimizacijom administrativnih procesa, smanjenjem birokracije i povećanjem transparentnosti, što bi dovelo do ušteda i u javnom sektoru.

Efikasnija javna uprava mogla bi ubrzati donošenje odluka, omogućiti bolje pružanje javnih usluga te olakšati poslovno okruženje, što bi privuklo domaće i strane investicije. Građani bi imali koristi od brže i lakše dostupnosti javnih usluga, online upravljanja dokumentacijom, smanjenja korupcije i veće odgovornosti vlasti.

Važno je naglasiti da bi uspješna digitalizacija javne uprave zahtijevala investicije u infrastrukturu, osposobljavanje zaposlenika i osiguranje sigurnosti podataka kako bi se izbjegli potencijalni rizici i osigurala uspješna implementacija projekata'', zaključuje Hadžić za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close