Iz više razloga

Globalni prijelaz na obnovljive izvore energije usporen 2023.

"Vlade su u osnovi odstupile od svojih ambicija, a sektori koji troše energiju više nemaju ekonomske poticaje", rekla je izvršna direktorica REN21 Rana Adib.
Gospodarstvo / Posao | 30. 05. 2024. u 11:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalni prijelaz na obnovljive izvore energije u glavnim sektorima koji troše najviše energije usporio se 2023., ometen regulatornim nejasnoćama, političkim pritiscima i neuspjehom u postavljanju jasnih ciljeva, objavilo je u srijedu politički institut REN21.

Pandemija covida-19 i rat u Ukrajini pomogli su ambicijama da se prijeđe na obnovljive izvore energije usred sve veće zabrinutosti oko energetske sigurnosti, ali vlade nisu uspjele iskoristiti zamah, navodi se u godišnjoj procjeni instituta REN21 koji ima sjedište u Parizu.

Do kraja prošle godine samo je 13 zemalja - uključujući Sjedinjene Države, Indiju i Kinu - provelo politike o obnovljivim izvorima energije koje pokrivaju zgrade, industriju, promet i poljoprivredu, s tim da u tim sektorima samo 12,7 posto energije dolazi iz čistih izvora, objavio je REN21.

Mnoge su zemlje čak odustale od svojih ambicija: od 69 zemalja s ciljevima vezanim uz obnovljivu energiju za krajnje korisnike, samo ih je 17 produžilo ciljeve nakon 2024., rekao je REN21, koji okuplja vlade, istraživačke institucije i nevladine organizacije za promicanje prelaska na čistu energiju.

"Vlade su u osnovi odstupile od svojih ambicija, a sektori koji troše energiju više nemaju ekonomske poticaje", rekla je izvršna direktorica REN21 Rana Adib.

Izvješće upozorava da su zemlje spore u reformama i da bilijuni dolara subvencija dodijeljenih fosilnim gorivima, posebice u industriji i poljoprivredi, još uvijek koče energetsku tranziciju.

Kopirati
Drag cursor here to close