Kako bi se što duže očuvao

Znate li kad je grah spreman za berbu?

Brati ga možete ručno, mahunu po mahunu ili pak pobrati cijelu stabljiku te ih odvajati na mjestu gdje vam odgovara - pod drvetom, u dvorištu, verandi.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 08. 2023. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bliži se berba graha zrnaša, a svatko tko ga je i jednom brao i komio zna o kako pipkavom poslu je riječ.

Protresi mahunu

Kako bi se što duže očuvao, važno je da dosegne svoju fiziološku zrelost. To znači da mu je mahuna potpuno suha, a najčešće i cijela stabljika. Bere se kada "zvecka" u mahuni, odnosno kada se zrno odvojilo od njezine opne, piše Agroklub.

Brati ga možete ručno, mahunu po mahunu ili pak pobrati cijelu stabljiku te ih odvajati na mjestu gdje vam odgovara - pod drvetom, u dvorištu, verandi.

Nakon toga potrebno je odvojiti zrno od mahune. Negdje taj posao zovu komušanjem, komljenjem, trebljenjem, a zajedničko im je to da - traje.

Možete ga obaviti ručno ili pak, kako su nekada radili naši stari, staviti na ceradu, navlaku za jorgan i slično, te ga izgaziti.

Također možete snopovima udarati o bačvu gdje će suha biljka ostati u ruci, a zrno se odvojiti.

Fen, kompresor, vjetar

Nakon komušanja zrno treba odvojiti od pljeve, suhih ostataka. Veliku pokupite rukom, a za ostalu si pomozite fenom ili ako imate, kompresorom. Poslužit će i malo jači vjetar.

Dakle, uzmite zrna u šaku i s visine prosipajte u posudu pritom koristeći fen ili kompresor koji će otpuhati pljevu. Postupak ponovite nekoliko puta. Ako je što ostalo, poslužite si rešetom.

I ne, još nije gotovo.

Kada ste dobili čista zrna, potrebno ih je pregledati, izdvojiti oštećena i po potrebi klasirati.

A sada pod zub

Ostavite ga još neko vrijeme na prozračnom mjestu, ali ne i suncu. Potpuno je suh kada je čvrst na ugriz. Prije skladištenja ga stavite u zamrzivač kako bi uništili sve potencijalne kukce kao što je žižak.

Nakon toga ga čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi, u hladnoj i tamnoj prostoriji. Grah se može tako čuvati godinama.

Kopirati
Drag cursor here to close