Savjeti agronoma

Zašto su vam plodovi tikvica gorki?

Nekoliko je faktora koji izazivaju pojavu. Prvi od njih je pregusta sjetva. Biljkama je potreban prostor i mnogo svjetlosti.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 25. 07. 2023. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sigurno ste se susretali s gorkim plodovima krastavca, ali, i tikvice mogu biti gorke. Ova pojava manifestira se neugodnim okusom koji nastaje zbog nakupljanja kukurbitacina, tvari koja ima ulogu zaštite. Poznato je da u malim količinama djeluje antireumatski, antiupalno i antialergijski.

Što izaziva pojavu gorkih plodova?

Nekoliko je faktora koji izazivaju pojavu. Prvi od njih je pregusta sjetva. Biljkama je potreban prostor i mnogo svjetlosti, prenosi Agroklub

Pazite na izbor biljaka koje su pored. Tikvicama pogoduju vrste s kojima se neće natjecati za prostor, hraniva, svjetlost i vodu, koje će ih štititi od štetnika, privlačiti oprašivače, poboljšavati imunitet i okus plodova. Izbjegavajte sve srodnike iz porodice tikvi, poput krastavca, ukrasnih i običnih tikvi, lubenice, drugih tikvenjača. Paprika i rotkvice izuzetno negativno djeluje na tikvice. Na okus i kvalitetu plodova najgori utjecaj ima krumpir. Pored njega mogu biti mekani, krti i gorki.

Obratite pažnju na zalijevanje, zalijevnu normu i temperaturu vode. Hladna voda je čest uzrok. Ne treba pretjerivati s prihranjivanjem. Zaštitite usjev od napada štetnika i pojave bolesti.

Kako spriječiti?

Prvi korak je da biljke ne sadite pregusto. Za sjetvu koja se može obavljati cijelo ljeto, birajte osunčane lokacije. Sjenovita mjesta izbjegavajte.

Možete spriječiti nagomilavanje gorke tvari tako da ne pravite velike pauze u zalijevanju, jer se počinju nakupljati kada biljke pretrpe sušu i zatim ih dobro zalijete ili padne jaka kiša. Izbjegavajte sadnju loših susjeda i koristite dobre, a to su prvenstveno kukuruz i grah.

Obratite pažnju kakva gnojiva koristite za prihranu. Najbolje da su bogata fosforom i kalijem. Ne pretjerujte s gnojivima koja su bogata kalijem i kalcijem.

Oscilacije i nagle promjene temperature je još jedan razlog. Obavite zaštitu od uzročnika bolesti i štetnika, jer biljka brani sočne plodove tako što postaje gorka.

U slučaju da imate gorke plodove narežite ih na komade i potopite u slanu vodu na 1 h.

Kopirati
Drag cursor here to close