Prijavite se

EU daje milijun maraka za poljoprivrednike koji se prilagođavaju klimatskim promjenama

Na projekte se mogu prijaviti mikro mala i srednja poduzeća, obrti ili samostalni poduzetnici i zadruge.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 14. 07. 2023. u 21:18 FTV

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do kraja ovog mjeseca poljoprivredni proizvođači će se moći prijaviti na projekt poboljšanja adaptacije na klimatske promjene u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji zahvaljujući potpori Europske unije oporavku i otpornosti poljoprivrede i ruralnom razvoju.

Projekt ''EU4AGRI'' provodi UNDP, a riječ je o milijun konvertibilnih maraka bespovratnih sredstava. Tim povodom u Mostaru je održana informativna sesija, piše FTV.

Mala i srednja poduzeća

Nažalost, u Mostaru se na informativnoj sesiji od poljoprivrednika nitko nije pojavio. Novinarima je bilo neobično, ali organizatoru ne. Nekolicinu poljoprivrednih proizvođača zastupao je konzultant čija im tvrtka pomaže u prijavljivanju na brojne projekte. Kako bilo, riječ je o vrlo važnom projektu koji poljoprivrednicima osigurava milijun maraka bespovratnih sredstava kako bi novac investirali u adaptiranje na klimatske promjene.

''Vezano je za, naprimjer, uvođenje sustava za navodnjavanje, protugradnu zaštitu, drenažne sisteme, onda kad su u pitanju privrednici koji se bave uzgojem meda, tu imamo električne pastire, prikolice za odvoz košnica na polja, SMS vage'', navodi Anela Rodić-Jarebica, projektna koordinatorica EU4AGRI projekta.

Ili pak mašine za pravljenje prihrane, odnosno pogača za pčele. Na projekte se mogu prijaviti mikro mala i srednja poduzeća, obrti ili samostalni poduzetnici i zadruge. Poljoprivrednici bi imali obvezu sufinanciranja u iznosu od 20 posto prihvatljivih investicija

''Molimo sve one koji se žele prijaviti na ovaj javni poziv da dobro pročitaju naše smjernice gdje tačno mogu vidjeti koje su prihvatljive investicije i na te prihvatljive investicije možemo dati sredstva od 30 do 300.000 konvertibilnih maraka bez PDV-a'', istaknula je Rodić-Jarebica.

Zapadne metode financiranja

Kroz ovaj projekt ne može se raditi na saniranju posljedica, ali može na njihovom sprječavanju. Poljoprivrednici često traže pomoć konzultatnskih tvrtki u pisanju projekata koji, nerijetko, zahtijevaju brojnu dokumentaciju.

''Situacija je tu dosta složena. I mi se svi zajedno pomalo učimo. Ovo su nekakve zapadne metode načina financiranja poljoprivrede i nisu baš u mogućnosti poljoprivrednici koji nemaju nikakvu složenu situaciju i papirologiju. Ovdje to mora biti prilično uređeno da bi se uopće mogli kandidirati'', navodi Drago Bagarić, predstavnik konzultantske tvrtke.

Prijave se mogu poslati putem web platforme: javnipoziv.undp.ba. Nažalost, sve se više poljoprivrednih proizvođača susreće s problemima koje uzrokuju klimatske promjene. Ovo je dobar način da mogu nabaviti opremu kojom bi koliko-toliko zaštitili svoja imanja od sve češćih suša ili pak poplava kojima svjedočimo posljednjih godina.

Kopirati
Drag cursor here to close