Radionica

Zanima li vas kako izgleda Vrt bez motike i kemije

Ornitološko društvo ''Naše ptice“ nastavlja sa organizacijom kvalitetnih predavanja i radionica čiji je cilj smanjenje primjene po ljudsko zdravlje i prirodu štetnih poljoprivrednih praksi.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 28. 09. 2022. u 09:02

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ornitološko društvo "Naše ptice" nastavlja sa organizacijom kvalitetnih predavanja i radionica čiji je cilj smanjenje primjene po ljudsko zdravlje i prirodu štetnih poljoprivrednih praksi.

U subotu, 1. listopada zainteresirani će imati priliku upoznati se sa principima organskog ratarstva na kojima se zasniva proizvodnja zdrave hrane, kao i metodama iskorištavanja sporednih produkata iz poljoprivrede i domaćinstva sa ciljem poboljšanja fizičkih i kemijskih svojstava zemljišta, što će u konačnici dovesti i do značajnog povećanja prinosa.  

Pored projektnog tima, prisutnima će svoja iskustva predstaviti i dva gostujuća predavača. Valentina Duvnjak iz Donjeg Malovana ima bogato iskustvo u proizvodnji povrća bez upotrebe pesticida i vještačkih đubriva, te će održati prezentaciju na temu: "Vrt bez kemije- organska poljoprivreda na velikoj nadmorskoj visini (prednosti i izazovi); izbor biljnih kultura pogodnih za uzgoj na datom području i način zaštite biljaka od nametnika".

Drugi predavač, agronom Muhamed Garib, dolazi iz Mostara i predstavit će metode, prednosti i mane primijene slame u poljoprivredi- upotrebu slame kao prekrivača zemljišta (malčiranje) i izradu povišene gredice od slame (lazanje). Posebno interesantno bit će izlaganje o osnovama kompostiranja- slaganju materijala na kompost, miješanju komposta, te prednostima i nedostacima kompostiranja.

''U današnje vrijeme je intenzivna poljoprivreda sa korištenjem suvremenih agrotehničkih mjera u sve većoj ekspanziji, dok sa druge strane svakodnevno raste potražnja za organskom hranom. Livanjsko polje je tradicionalno stočarski i poljoprivredni kraj. Zahvaljujući velikom broju sunčanih dana i čistoj i očuvanoj prirodi, uvjeti za proizvodnju zdrave hrane ovdje su idealni. Želja nam je da bogato iskustvo stručnjaka koji se bave organskom poljoprivredom, približimo ljubiteljima zdrave hrane, da ih inspiriramo na proizvodnju i primjenu pozitivnih praksi, što će direktno doprinijeti i zaštiti prirode“, istaknuo je Goran Topić iz Ornitološkog društva Naše ptice.

"Tijekom višegodišnjeg rada na prostoru Livanjskog polja primijetili smo primjenu nekih loših praksi  u poljoprivredi, praksi koje se negativno odražavaju kako na sav živi svijet, tako i na kvalitet života na ovom prostoru. Među najizraženijim negativnim praksama ističe se ilegalno odlaganje otpada u samom polju, kao i spaljivanje žetvenih ostataka koje predstavlja jedan od najčešćih uzroka požara. Požari uništavaju floru i faunu tla, redukiraju biodiverzitet, a negativno se odražavaju i na zdravlje ljudi. Na ovoj radionici imat ćemo priliku da naučimo kako da u poljoprivredi koristimo slamu, ali i drugi biljni otpad iz vrta i domaćinstva", objasnila je Biljana Topić iz ''Naših ptica''.

Predavanje je podijeljeno na dvije cjeline. Teoretski dio će se realizirati u Hotelu Novitas u Livnu, u subotu 01. 10. 2022. godine sa početkom u 10 sati, dok će se praktični dio realizirati istog dana u Donjem Malovanu, na parcelama Valentine Duvnjak, gdje će biti demonstrirana praktična primjena navedenih metoda.

Ornitološko društvo ''Naše ptice'' poziva zainteresirane da se uključe u radionicu. Broj sudionika je ograničen zbog čega je poželjno da se prisustvo potvrdi na [email protected], ili u inbox FB stranice Ornitološkog društva "Naše ptice".

Radionica će biti organizirana u okviru projekta ''Održiva budućnost slatkovodnog ekosistema Livanjsko polje u Bosni i Hercegovini“ koji OD Naše ptice realizira u partnerstvu sa njemačkom fondacijom EuroNatur i Centrom za životnu sredinu. Projekt podržava "Donorska inicijativa za mediteranske slatkovodne ekosisteme" (DIMFE).

Kopirati
Drag cursor here to close