Ministar Košarac

Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH ključan za rješavanje problema domaćih proizvođača

Europska komisija definirala je studeni 2024. godine kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u BiH u oblasti vina i vinogradarstva s EU standardima.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 04. 11. 2022. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je Nacrt zakona o organizaciji tržišta vina u BiH u cilju rješavanja fundamentalnih problema u sektoru vinarstva i vinogradarstva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Resorni ministar Staša Košarac istaknuo je da je na definiranju i usuglašavanju predloženog teksta zakona rađeno u suradnji i punoj koordinaciji s predstavnicima nadležnih entitetskih institucija, te vinarima i vinogradarima iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Otklanjanje poteškoća

''Naš primarni cilj je da novim zakonom otklonimo poteškoće s kojima su suočeni domaći proizvođači, a koje su proistekle iz ograničene primjene postojećeg zakonskog rješenja u praksi. Novi zakon će urediti tržište vina u BiH prema EU standardima, a time i omogućiti bolji pristup proizvođača iz Republike Srpske i Federacije BiH međunarodnom tržištu'', rekao je ministar Košarac.

Podsjetio je da je Europska komisija definirala studeni 2024. godine kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u BiH u oblasti vina i vinogradarstva s EU standardima.

''To praktično znači da, ako ne usvojimo novi zakon u skladu sa europskim standardima, domaći proizvođači od 2024. godine neće moći plasirati svoje proizvode na tržište EU. Zbog toga smo potpuno posvećeni da našim proizvođačima vina omogućimo da i nakon tog roka nastave da nesmetano obavljaju vanjskotrgovinski promet na europskom i svjetskim tržištima'', rekao je ministar Košarac.

Kako je istaknuo, u BiH se godišnje proizvede oko 18 milijuna litara vina, a trenutna površina pod vinovom lozom iznosi oko 3.600 hektara, od čega je u Republici Srpskoj 600 hektara, a u Federaciji BiH 3.000 hektara. U Republici Srpskoj registrirano je 38 proizvođača vina, u Federaciji njih 50, a u Brčko Distriktu dva proizvođača vina.

Odgovornost prema vinarima

''Moramo pokazati odgovornost i senzibilitet prema našim proizvođačima vina, koji ostvaruju zapažene rezultate kako na domaćem, tako i na ino-tržištu, pri čemu smo posebno ponosni na vinare iz regije Trebinje. Kreirali smo novo zakonsko rješenje usklađeno s EU standardima, kako bismo im omogućili da i dalje budu prisutni na europskom tržištu'', naveo je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, dodatni motiv jeste činjenica da se od 2011. godine bezuspješno pokušava donijeti novo zakonsko rješenje koje bi bilo usklađeno sa zakonodavstvom EU.

''Odlučili smo da se uhvatimo u koštac s brojnim naslijeđenim problemima u vezi s ovim pitanjem. Poštujući ustavne nadležnosti, u suradnji s resornim entitetskim ministarstvima i udruženjima vinara iz Republike Srpske i Federacije BiH kreirali smo Nacrt zakona o organizaciji tržišta vina u BiH i trenutno su u toku javne konzultacije o predloženom zakonskom rješenju'', naveo je ministar Košarac.

Rekao je da očekuje da će nadležne institucije dostaviti pozitivna mišljenja kako bi zakon o organizaciji tržišta vina u BiH uskoro bio predložen na usvajanje Vijeću ministara BiH.

''Očekujem da će sve nadležne institucije prepoznati značaj ovog zakonskog rješenja i u najkraćem roku dati zeleno svjetlo, jer je to primarno u interesu domaćih proizvođača vina'', zaključio je ministar Košarac.

 

Kopirati
Drag cursor here to close