Domaće je najbolje

Ugledni časopis tvrdi da je Hercegovina idealna za uzgoj maslina

Visoka kvaliteta hercegovačkih ulja potvrđena je i na međunarodnim smotrama kao što je prestižno svjetsko natjecanje maslinovih ulja "NYIOOC World Olive Oil Competition" koje se održava u New Yorku.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 17. 02. 2022. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova maslinarska zvijezda na europskom Mediteranu je Hercegovina, piše utjecajni američki specijalizirani časopis i portal Olive Oil Times u kojem se napominje da je tradicija uzgoja na ovim prostoru duga, a o proizvodnji maslinova ulja svjedoče i rimski ostaci u južnom dijelu Čapljine i Mogorjela.

Autor Nedjeljko Jusup piše kako je organizirani uzgoj započeo tek nedavno pa se tako od 1977. kada je na cijelom području Hercegovine bilo 6000 stabala danas došlo do njih 87.000, a prostiru se na 350 ha što znači da se njihov broj povećao za čak 14,5 puta ili više od 1450%.

"Idemo krupnim koracima naprijed", izjavio je dr. Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar (FAZ), koji je otkrio da se uz uspon sadnje razvija i prerada što se odražava na kvalitetu ulja.

Maslinari odvajaju oštećene plodove, ispravno ih odlažu u kašete te ih odmah donose u uljaru kako bi ih se preradilo u roku od 24 sata. O ovom napretku svjedoči i razdoblje od samo desetak godina. U 2011. u organizaciji FAZ-a pokrenuta je manifestacija Dani masline, kada su na ocjenjivanje pristigla samo 24 uzorka.

"Tada, a i nekoliko godina poslije bilo je ulja svih klasa, od lampante preko djevičanskog do ekstra djevičanskih ulja. U međuvremenu situacija se promijenila u korist vrhunskih ulja. Sva su u klasi ekstra djevičanskih", otkriva Ivanković, prenosi Agroklub.

Visoka kvaliteta hercegovačkih ulja potvrđena je i na međunarodnim smotrama kao što je prestižno svjetsko natjecanje maslinovih ulja "NYIOOC World Olive Oil Competition" koje se održava u New Yorku.

Prošle su godine od dva pristigla uzorka iz Hercegovine oba osvojila medalje, jedno zlatnu, a drugo srebrnu. 

Kopirati
Drag cursor here to close