Nema zanimanja

U Odžaku leži neobrađeno tisuće hektara zemlje

Iz Odžaka se u prethodnih nekoliko godina iselila gotovo polovica stanovništva. Problemi sa nedodijeljenim državnim zemljištem traju već godinama.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 05. 2023. u 07:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno je u Odžaku zatvoren javni poziv za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta iako ni prethodni nije realiziran. Zbog toga ni ove sezone 1.600 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Odžaku neće biti zasijano.

30-godišnji Semir Omičević je jedan od najmlađih poljoprivrednika u Odžaku. I dok njegovi vršnjaci zbog nemarnog odnosa vlasti prema građanima odlaze u potragu za boljim životom u zemlje Zapadne Europe, Semir čeka da uđe u posjed državnog poljoprivrednog zemljišta koje je prošle godine dobio na korištenje.

Dodjela zemljišta

''Dobio sam cirka dvadeset hektara tamo u Novom gradu. Još nisam uveden u posjed. Nit me je ministar zvao na potpis, nit išta'', navodi Omičević.

Od 30 poljoprivrednika iz Odžaka koji su na nedavno zatvorenom javnom pozivu općine preliminarno dobili zemljište na korištenje, njih 27 nije dobilo suglasnost sa kantonalnog nivoa.

Željko Stanić iz Pruda nije uspio proći na javnom pozivu iako je sva dostavljena dokumentacija, kaže, uredna.

''Po bodovanju sam trebao imati 55 bodova, oni su meni u ovom natječaju za stočarstvo uzeli 3 boda tako da sam ja faktički ponovno ostao bez zemlje kao nedostatak od veterinarske stanice datum'', navodi Stanić.

Dva javna poziva uslijedila su nakon što je firmi ''Poljoprivrednik'' iz Dervente istekao desetogodišnji ugovor za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta. Za njihovu realizaciju nema suglasnosti sa kantonalnog nivoa. Pritužbe su poljoprivrednici uputili federalnom resornom ministarstvu, ali je slučaj vraćen na nivo općine.

Zakon o poljoprivredi

U Udruženju poljoprivrednika ''Žito'' iz Odžaka smatraju da kantonalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Mato Brkić obustavlja proces dok se ne usvoji Zakon o poljoprivredi na nivou kantona koji bi opet pogodovao firmi ''Poljoprivrednik''.

Ne vjeruju više ni načelnici Općine Odžak, Nadi Ćulap koja je obećala da se novi javni poziv neće raspisivati dok ne bude realiziran prošlogodišnji, a ipak je to uradila. Ni ministar, ni načelnica nisu odgovorili na naše upite za izjave, navodi BHRT.

''Mi imamo stvarno potencijal što se tiče svega. I što se tiče zemlje i svega. Svega ima. Samo trebamo raditi. I treba vlast nas malo da pogura, da vlast da našim ljudima, da naši ljudi obrađuju našu zemlju ovdje. To su milijuni maraka koje se unose u našu općinu opet, ponovo, al to izgleda nikom nije u interesu'', govori Semir Omičević, poljoprivrednik.

Iz Odžaka se u prethodnih nekoliko godina iselila gotovo polovica stanovništva. Problemi sa nedodijeljenim državnim zemljištem traju već godinama. Ukoliko se uskoro ne riješe, pitanje je tko će ovu zemlju obrađivati.

Kopirati
Drag cursor here to close