Riječi stručnjakinje

Trune vam povrće? Savjeti kako spasiti preostale plodove

Prevencija je ključna u sprečavanju pojave. Važno je sve: od izbora otpornih sorti, dezinfekcije sjemena, do izbora lokacije, primijenjene agrotehnike i uvjeta uzgoja
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 07. 2023. u 17:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fiziološki poremećaj koji podjednako pogađa rajčicu i papriku uzgajanu na otvorenom i u plasteniku je vršna trulež ploda. Ne izazivaju je patogeni i štetnici, kojima se najviše pripisuje. Rezultat je djelovanja loših vremenskih uvjeta i pogrešne poljoprivredne prakse.

Smeđe mrlje

Prvo što primijetimo su smeđe mrlje na vrhovima, a nastaje kao rezultat slabe ishrane ploda, posebno površinskog sloja. Međutim, sam poremećaj nastaje znatno prije i uzrokuju ga razni faktori, prenosi Agroklub

Nedostatak vlage u tlu i vreli, suhi zrak su najodgovorniji za nastanak ovog poremećaja. Kako do toga dolazi?

Zbog visokih temperatura dolazi do intenzivnog isparavanja vode iz biljke koja se tako brani od pregrijavanja. Istovremeno, ona ne može nadoknaditi taj nedostatak jer je zemlja suha te zbog brzine isparavanja. U tom slučaju ona traži bilo kakvu akumulaciju vode i pronalazi je u plodu, povlači je kako bi opstala. Istovremeno dolazi do propadanja ploda.

Pojavu mrlja će dodatno stimulirati pojava manjka kalcija, viška dušika, kiselo tlo i upotreba hladne vode za zalijevanje.

Alternativna rješenja 

Kako bi spriječili razvoj ovog fiziološkog poremećaja važno je reagirati što prije, čim primijetimo prve simptome u vidu malih mrlja na vrhovima. Obično zahvaćaju plodove na drugoj i trećoj etaži. Mrlje su u početku tamno obojene, zatim postaju smeđe i na kraju prelaze u crnu.

Oštećeni plodovi prestaju rasti i razvijati se, pokožica puca i u plod prodiru patogeni koji dovode do njegovog propadanja zbog truleži. Dozrijevaju brže, nisu iskoristivi i od njih ne možete sakupljati sjeme.

Prevencija je ključna u sprečavanju pojave. Važno je sve: od izbora otpornih sorti, dezinfekcije sjemena, do izbora lokacije, primijenjene agrotehnike i uvjeta uzgoja

U sezoni redovno zalijevajte usjev, ali ne hladnom vodom.

Kada vidite prve simptome pristupite folijarnoj ishrani s gnojivima bogatim kalcijem jer su plodovi zasićeni kalcijem otporniji.

Na tržištu postoje brojni preparati koji će vam pomoći da sačuvate biljke, ali se možete koristiti i alternativnim sredstvima od mlijeka, ljuski jaja ili od pepela.

Najjednostavnije je uzeti jednu šalicu pepela i preliti je 1 l vrele vode. Ostavite sljedeća 24 h, a zatim procijedite i razrijedite s 10 l vode. Ovim sredstvom tretirajte biljke. Ovisno od intenziteta postupak ponovite nakon 10 do 15 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close