Poticaji, poticaji

Trnjem do uspjeha: Za svoje investicije obitelj Dodik od Vlade traži skoro 150.000 KM

Poduzeća "Agro voće" iz Laktaša i "Fruit Eco" iz Gradiške, u vlasništvu članova najuže Dodikove obitelji, nalaze se na spisku Agencije za agrarna plaćanja RS, kao korisnici novčanih podsticaja za kapitalne investicije u 2021. godini.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 23. 04. 2021. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obitelj Dodik nastavlja s investiranjem u poljoprivredu i već je isplanirala da iz budžeta RS dobije skoro 150.000 maraka na ime poticaja, piše Capital. Poduzeća "Agro voće" iz Laktaša i "Fruit Eco" iz Gradiške, u vlasništvu članova najuže Dodikove obitelji, nalaze se na spisku Agencije za agrarna plaćanja RS, kao korisnici novčanih podsticaja za kapitalne investicije u 2021. godini.

Poduzeće "Fruit Eco", u vlasništvu Igora Dodika i Mirka Dobrića, na ovogodišnjem je spisku za podsticaj po čak tri osnova i to 27.729 KM za poljoprivrednu mehanizaciju, 50.000 maraka za protugradnu mrežu i 47.021 KM za višegodišnje zasade.

Druga firma "Agro voće", u vlasništvu Gorana Dodika brata predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH, ove godine će dobiti 21.060 KM za preradu poljoprivrednih proizvoda.

Ove dvije firme ukupno traže 145.810 KM podsticaja. Ukupna vrijednost novčanih podsticaja za kapitalne investicije u 2021. godini je 16.399.169 KM.

Ove firme dobile su i prošle godine novac za podsticaje i to između ostalog za nabavku traktora i preko 14 tona regresiranog goriva, a pomoć je u vidu 21.400 KM za nabavku traktora i priključaka nedavno dobilo i treće oduzeće u vlasništvu obitelji Dodik "Global Liberty".

"Global Liberty" je firma koju su prije šest godina osnovali Igor i Gorica, sin i kćerka člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a kojoj je osnovna djelatnosti trgovina na veliko drvetom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom.

Poslovni registri pokazuju da „Global Liberty“ od osnivanja do 2019. godine nije imao značajniji promet.

Prihodi su im 2019. godine bili tek 3.100 maraka, a dobit skromnih 228 KM. Godinu ranije, nisu imali ni marku pazara i poduzeće je prijavilo gubitak od 2.013 KM.

Direktor pouzeća je Goričin suprug Pavle Ćorović, nekada glasnogovornik košarkaškog kluba Igokea iz Aleksandrovca, a potom i radnik istoimenog radija, a danas suvlasnik nekoliko firmi.

Kopirati
Drag cursor here to close