Kome idu novci?

Neumljani pitaju: Što je s poticajima u poljoprivredi?

''Zna li javnost da su Općina Neum i Općina Ravno, jedine u FBiH koje NE PRIMAJU poljoprivredni poticaj?'', pitaju se neuski poljoprivrednici.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 18. 11. 2020. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Ilustracija

Federalno ministarstvo poljoprivrede objavilo je prije 10-ak dana poziv poljoprivrednicima iz Neuma koji planiraju aplicirati na novčane poticaje iz oblasti poljoprivrede Federalnog ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, da sukladno članku 6. Pravilnika o načinu i uvjetima ostvarenja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnje („Sl.novine FBiH“ broj 32/17), klijent prijavljuje plan proizvodnje za narednu godinu (2021. godina) županijskom ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede do 15.11. tekuće godine (2020. godina) na obrascu PPP.

Na pismo su reagirali neumski poljoprivrednici, čiji dopis prenosimo u nastavku u cijelosti:

''Kako je moguće da se objavljuju pozivi za prijavu poticaja, kada se već 6 godina na istom području ne događa apsolutno NIŠTA u vezi s istim?? Dakle, prije 6 godina je zadnji put isplaćen poljoprivredni poticaj, barem, poljoprivrednicima, a koliko je završilo u njihovim džepovima, to nek bude njihov obraz.

Svake godine ista priča - predaj do 15.11 pa opet do 31.03.,pa čekaj veterinara (koji se blago rečeno, jednostavno oglušio na sve pozive), pa opet dođe 15.11 i tako iz godine u godinu.

Zna li javnost da su Općina Neum i Općina Ravno, jedine u FBiH koje NE PRIMAJU poljoprivredni poticaj? Jeli slučajnost da je u obe općine isti veterinar? Jesu krivi poljoprivrednici koji naivno hodaju i šalju papire, sve u nadi da će možda biti nešto te godine, jer eto veterinar je sve obećao!?

Na području općine Neum je velik broj stoke i svake godine se tu ogromna količina novca izgubi. Zar nije dobar osjećaj, kada nakon svega rada i truda, netko daje nagradu za vas rad?? Je, dobar je, ali ga ubije osjećaj gorčine kada vam lokalni moćnici isto to pravo uskrate.

2020 godine općina je dobila i pomoć zbog situacije sa Covid19 virusom. Taj novac su podijelila tri općinska čovjeka koji nemaju veze s onim čemu je namjena novca bila.

Do kada će se Neum obraćati svom narodu samo pred izbore? Kada će biti jednake važnosti i oni koji nisu u centru tog malog mjesta? Hoće li poljoprivrednici iz Općine Neum ikada dobiti odgovore?'', pitaju se neumski poljoprivrednici.

Kopirati
Drag cursor here to close