Obratite pažnju!

Greške pri berbi oraha zbog kojih vam propadaju plodovi

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 02. 11. 2023. u 18:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pinterest / Berba oraha

Čuvanje oraha je pod utjecajem više faktora, a jedan od bitnih je termin berbe plodova. Optimalno vrijeme ovisi o sorti, primijenjenoj agrotehnici, vremenskim prilikama, području uzgoja.

Sezona je 

Za rane sorte započinje već u kolovozu, dok se kasne beru u listopadu, studenom, prije pojave snijega. To je teoretski, a vremenske prilike mogu ubrzati ili odložiti berbu, piše Agroklub.

Zbog toga prednost u određivanju optimalnog trenutka treba dati vizualnom pregledu i vanjskim znakovima zrelosti plodova.

Karakteristika oraha je da imaju neravnomjerno dozrijevanje. Prvi dozriju plodovi koji su smješteni u donjoj etaži krošnje, odnosno na donjim granama. Na ovo djeluje i okrenutost stranama svijeta pa prije dozrijevaju plodovi na južnoj strani. Zbog toga se sakupljanje plodova obavlja u nekoliko navrata.

Prvi znak je žućenje listova na stablu i pucanje perikarpa. Ljuska oraha treba biti tvrda, sjajna, odlikovati se svijetlosmeđom bojom, dok je jezgra još uvijek vlažna i sočna.

Ne zaboravite rukavice

U slučaju da se odlučite na branje, trebate ponijeti rukavice inače će vam ruke ostati tamno obojene zbog velikog sadržaja juglona. Boja se s kože teško skida, može ostati i do desetak dana.

Pravo sakupljanje nastaje kada perikarp pukne i plod ispadne. Najbolje je to raditi svaki dan, jer što duže stoje na površini zemlje, brže postaju crni, ljuska mijenja strukturu, napadaju ih štetnici, javljaju se infekcije.

Sakupljanje se obavlja ručno, što je naporno, ali i pomoću raznih sakupljača koji mogu biti priručni, mehanički, električni i strojevi posebne namjene.

Za neke sorte je karakteristično da plodovi ostaju na drvetu i nakon pucanja perikarpa i morat ćete protresti stablo da bi pali.

Očistite ih od preostalog perikarpa. Po potrebi ih isperite pod jakim mlazom tekuće vode, a nakon toga ostavite na suncu da se osuše od suvišne vlage.

Prije stavljanja u skladište obavlja se sušenje plodova.

Kopirati
Drag cursor here to close