Kraljice jeseni

Sve što morate znati o bučama iz kojih se dobiva crno tekuće zlato

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 09. 2022. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Shutterstock / Buča

Buča je izuzetno cijenjena biljka radi svojih nutritivnih svojstava. Također i zbog činjenice da se od nje radi jedno od najfijih i najukusnijih ulja – crno bučino ulje.

Međutim, osim za ulje buče koristimo i za niz drugih namjena. Povijesno, buča je bila jedna od prvih posuda za skladištenje i prijenost tekućina. Omogućavala je spremanje rasutih živežnih namirnica jer ih je ujedno i štitila od glodavaca i raznih drugih štetočina, piše Agroportal.hr

Ključna gnojidba 

U današnje vrijeme, u modernom poljoprivrednom uzgoju, na raspolaganju nam je velik broj varijeteta buča i tikvi. Gotovo da nema vrta koji nema barem jednu zasijanu buču ili tikvu. Tikve su izuzetno "gladne" biljke te zahtjevaju vrlo dobru gnojidbu. Stoga je jedan od dobrih predusijeva tikve leguminoza (neki od fiksatora dušika. Neophodno je dodavanje organskog gnoja (fermentirani stajski gnoj ili kompost) prije sjetve.

Sjetva se odvija u unaprijed pripremljene "kućice" ili u redove na razmak od 40-ak centimetara. Nakon nicanja bundeve razvijaju veliku nadzemnu listnu masu te pokrivaju tlo vrlo dobro. U povijesti su se sijale u kombinaciji tri sestrice – grah, kukuruz i tikva. Tikva je bila pokrivač tla koji je štitio ostale kulture od korova.

Kako bi se koncentrirala hranjiva i omogućio optimalan razvoj ploda u fazi cvatnje potrebno je odstraniti višak cvjetova koje generira biljka. Kad su u pitanju male parcele i manji broj biljaka to se radi ručno. Kad su u pitanju velike površine najlakše je traktorom prijeći parcelu i "pogaziti" vriježe koje pušta biljka i na taj način joj ograničiti rast.

Puno vode 

Buča traži mnogo vode za vrijeme svog rasta, kao i sunce koje je neophodno za rast i sinetezu mikroelemenata. Zrelost se procjenjuje onda kad se peteljka ploda počinje sušiti.

Berba je u vrijeme rane jeseni, a ovisi o mnogo faktora. Ovisno o varijetetu zriju od 90-120 dana od sjetve. Utjecaj godine isto tako diktira vrijeme berbe (količina oborina i sunca tijekom godine).

Nakon berbe tikve uljarice idu u preradu, meso uljarica može se koristiti kao odlična stočna hrana. Sačma koja je nastala prešanjem je izuzetan dodatak u prehrani životinja. Ima visoku energetsku vrijednos i visok udio vlaknine. Po prešanju sjemenki tikvi, dobiva se crno tekuće zlato – crno ulje buče.

Kopirati
Drag cursor here to close